Logo-youngadults-site

Recensie: Laat ons zien wie je bent – Elle McNicoll

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

In maart kwam het boek Laat ons zien wie je bent van Elle McNicoll uit bij uitgeverij Lemniscaat. Lees hieronder wat ik van het boek vond.

Het verhaal

Laat ons zien wie je bent vertelt het verhaal van hoofdpersonage Cora. Cora heeft autisme en is vaak alleen. Ze heeft geen echte vrienden. Wanneer haar broer haar meeneemt naar het huis van zijn baas, de CEO van Pomegranate Instituut, verwacht ze er niet veel van. Als ze naar de tuin wordt gestuurd om de zoon van de baas te zoeken, wordt ze bevriend met deze jongen, Adrien. Adrien heeft ADHD en voelt meteen een connectie met Cora.

Cora raakt geïntrigeerd door het werk van Adriens vader. Het Pomegranate Instituut maakt interactieve hologrammen van beroemde personen, zodat je je helden kunt ontmoeten alsof ze echt zijn. Die techniek willen ze ook toepassen op ‘gewone’ mensen, zodat ze na hun dood nog door dierbare kunnen worden bezocht.

Cora heeft haar moeder al een aantal jaren geleden verloren en ziet dus veel potentieel in het project. Ze wordt gevraagd mee te werken aan het project, maar zowel haar vader als Adrien zijn hier niet akkoord mee. Toch is Cora zo geïntrigeerd door het project dat ze het echt wil doen.

Doordat Cora heel erg geïntrigeerd is door het project, beslist ze mee te werken wanneer er iets ergs gebeurt in haar leven. Al snel krijgt ze het gevoel dat er iets niet goed zit. En als ze op onderzoek uitgaat, komt ze diep in de problemen…

Schrijfstijl

De eerste helft van het boek bestaat uit zeer korte hoofdstukken en leest enorm snel. Daarna worden de hoofdstukken wat langer, maar dat neemt niet weg dat het vlot leest. Er worden geen moeilijke woorden gebruikt en de zinnen zijn eenvoudig opgebouwd. Je wil ook steeds verder lezen omdat je benieuwd bent of ze Cora al dan niet kunnen overtuigen om mee te werken aan het project en wat er nog te gebeuren staat.

Personage

Cora is een autistisch personage dat een hele grote groei doormaakt in het boek. In het begin laat ze wat over zich heen lopen. Naarmate het verhaal vordert leert ze voor zich opkomen. Het is speciaal om te lezen hoe de vriendschap tussen Adrien en Cora groeit. Je zie ook hoe Adrien een goede invloed op haar leven heeft.

Naar mijn gevoel klopten er een aantal dingen niet helemaal. Zo wordt er bijvoorbeeld bijna niet meer gevlogen, maar is het wel nog oké om vlees te eten. Is dat dan vlees dat in een lab wordt geproduceerd? Kleine details zoals deze zorgden ervoor dat de wereld niet helemaal goed werd uitgelegd en een beetje snel opgebouwd aanvoelden. Deze opmerking doet niets af aan het feit dat het verhaal wel goed is.

Conclusie

Laat ons zien wie je bent is een emotioneel verhaal dat vlot leest. Het gaat over hologrammen maken van mensen zodat als ze sterven mensen nog met hen kunnen praten. Een aanrader voor iedereen die Bron van Nico de Braeckeleer graag gelezen heeft.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Livia Peeters

Livia Peeters

Livia Peeters (28) woont in Berchem in België. Ze is leerkracht Nederlands in de eerste graad in een school in Brussel. In haar vrije tijd is ze enorm graag bezig met boeken lezen, vooral YA.

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.