Logo-youngadults-site

Wereld Vluchtelingendag: YA en jeugdboeken

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Vandaag op 20 juni 2022 is het Wereld Vluchtelingendag. Die staat in het teken van iedereen die is moeten vluchten uit hun land. Vandaar zetten we op deze dag enkele boeken centraal die het verhaal van vluchtelingen vertellen.

Young Adult

In Zonder titel, dat genomineerd werd voor de Jonge Jury en de Leesjury, gaat over Joshua wiens soulmate Zivan terugkeert naar haar geboorteland Irak. Ze reageert echter niet meer op zijn berichtjes, waardoor hij zich grote zorgen maakt. Daarnaast vertelt Sander Meij in het net verschenen boek Alma het verhaal van vluchtelingen aan de Mexicaanse grens. Zo volgen we het leven van een vijftienjarig meisje uit San Pedro Sula. Bij Blossom Books verscheen afgelopen jaar ook Thuis draag ik bij me waarin we drie jongeren volgen die hun thuisland Syrië moeten ontvluchten. Op die manier geeft ze Syrische vluchtelingen een stem.

Jeugdboeken

We raden graag ook nog enkele jeugdboeken aan. De balletschoenen van Aya gaat over de elfjarige Aya die samen met haar moeder en broertje op de vlucht slaat uit Syrië. Ze droomt ervan om balletdanseres te worden, maar die droom lijkt veraf in het asielcentrum, tot ze mag meedansen bij juf Helena. Ook De brieven van Mia vertelt het verhaal van een Syrische vluchtelinge. Ze vindt brieven van de Joodse Mia die tijdens de Tweede Wereldoorlog moest vluchten. Tot slot vermelden we ook graag Jij en ik, dat verhalen bevat van vluchtelingen in het verleden, heden en toekomst, geschreven door verschillende Nederlandse auteurs zoals Anna Van Praag, Jan Terlouw en Marloes Morshuis.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Liana Eelen

Liana Eelen

Liana Eelen zweeft al 22 jaar rond op deze aardbol en komt uit een klein dorpje in België. Ze studeerde Toegepaste Economische Wetenschappen: Economisch Beleid en werkt intussen bij de overheid. In haar vrije tijd houdt ze ervan om boeken – voornamelijk young adults – te verslinden. Ze vond haar liefde voor boeken na het lezen van Een weeffout in onze sterren. Haar passie voor boeken deelt ze graag online en offline.

Gerelateerde artikelen

– gesponsord boek –

Volg ons

SCHRIJF JE IN! - Maak elke maand kans op leuke boekenprijzen

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.