Logo-youngadults-site

Recensie: Shame on you – Margje Woodrow

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Margje Woodrow is een Nederlandse auteur en debuteerde in 2013 met haar jeugdthriller Examendeal. Haar laatste zes boeken zijn verschenen bij Uitgeverij Fontein en blijken meteen al een groot succes. Met de titel Fake trip won zij vorig jaar de Jonge Jury. Shame on you is haar negende verschenen boek.

Het verhaal

Vijf vrienden besluiten ’s nachts stiekem een vakantiepark te betreden en een leegstaand huisje voor zichzelf te claimen. Ze hopen op een lekker weekend chillen en hebben er ontzettend veel zin in ondanks de lichte spanning die in de groep heerst. Maar het loopt niet helemaal zoals gepland. Ze worden bijna betrapt en de groep valt uiteen. Als blijkt dat er iemand vermist wordt, slaat de paniek toe.

Spanning

Door het gehele verhaal is de spanning constant aanwezig. Niet alleen tussen de vijf vrienden, maar ook de setting is goed neergezet. Ze doen iets illegaals en er gebeuren onverklaarbare dingen die je af en toe doen huiveren. En toch wil je door blijven lezen, want je weet eigenlijk niet wat er nog meer gaat gebeuren. Het is enorm lastig om die spanningsboog van het begin tot eind gespannen te houden, maar Woodrow krijgt het uitstekend voor elkaar.

Personages

Er zijn eigenlijk twee hoofdpersonen en doordat die regelmatig van perspectief wisselen, leer je deze twee ook het beste kennen.

Indy is een rouwende puber aangezien ze enkele maanden geleden haar moeder verloor aan kanker. Ze heeft het moeilijk thuis met haar nieuwe stiefmoeder en stiefbroer en is dan ook vaak van huis. Ze trekt nog veel op met Jayden – met wie ze het recentelijk heeft uitgemaakt – maar die dat niet kan verkroppen. Zeker niet nu Indy een nieuwe vlam op het oog heeft die ook het weekendje meegaat.

Jayden is de ex van Indy en hij is nog steeds gek op haar. Hij blijft ook de hoop houden dat het weer goed komt. Jayden is de populaire jongen met de scooter en heeft ook de grootste bek. Hij is zijn moeder al op jonge leeftijd verloren en hij is ook liever niet thuis vanwege de illegale praktijken die zijn vader erop nahoudt. Hij staat altijd klaar voor zijn vrienden.

Schrijfstijl

Het verhaal is prettig geschreven en leest als een trein. Naast de perspectieven van Luna en Jayden zijn er ook stukjes van de ‘onbekende’ en die kan je beluisteren en bekijken als je de bijbehorende QR-code scant. Dit is een leuk extraatje.

Conclusie

Shame on you is weer een ijzersterke jeugdthriller met een boodschap. Het boek bezit genoeg spanning waardoor je het vlot wegleest en heeft een leuke, interactieve manier van lezen die zeker gewaardeerd zal worden. Ik geef het boek vier sterren.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Lisanne Ortsen

Lisanne Ortsen

Lisanne Ortsen (31) woont met haar vriend en kat in het mooie Overbetuwe en schrijft en leest al zo lang ze zich kan herinneren. Ze is van mening dat een mens nooit genoeg boeken kan hebben, waardoor haar huis dan ook steeds meer op een bibliotheek begint te lijken. Verder houdt ze van puzzelen, (bord)spelletjes en kaarten maken.

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.