Logo-youngadults-site

Get to know: Maria Postema

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Deze week niemand minder dan Maria Postema in onze rubriek Get to know!

Met welk boek debuteerde je?

Met Dertiendagh, dat in 2017 verschenen is bij uitgeverij Leopold. Ik schreef het samen met Maarten Bruns en het gaat over een groep jongeren die in Scheveningen geheime bunkers en gangen ontdekken waar in de Tweede Wereldoorlog mysterieuze experimenten blijken te zijn uitgevoerd.

Ben je momenteel bezig aan een nieuw boek? Welk? Wat kan je ons er al over vertellen?

Ja, jullie hebben een primeur! Samen met Maarten schrijf ik momenteel een boek over het afmaken van creatieve projecten voor uitgeverij Business Contact. Dus als je altijd al een boek hebt willen schrijven, je kamer een make-over wilt geven of een ander droomproject hebt waar je maar niet aan toe komt of dat je steeds niet afmaakt, dan wordt dit je redding!  Verder hebben we nog verschillende ideeën voor nieuwe YA-verhalen, maar die zijn nog heel pril.

Welke zijn jouw 3 favoriete Young Adult boeken van het moment?

De Moordgids voor lieve meisjes-trilogie van Holly Jackson, De zomer dat we Parijs bestormden van Clémentine Beauvais en De Falling in Love Montage van Ciara Smyth (dat ik mocht vertalen!)

Wie is jouw grootste schrijfinspiratie?

Het klinkt misschien vreemd, maar mijn grootste schrijfinspiratie is een filmregisseur – Steven Spielberg. Ik heb ontzettend veel bewondering voor de manier waarop hij verhalen vertelt, spanning opbouwt en humor toevoegt. Als ik vastloop met schrijven stel ik mezelf de vraag Wat zou Steven Spielberg doen?, en dat brengt me vrijwel altijd op ideeën waardoor ik weer verder kan.

Doe je nog een andere job, naast schrijven?

Ja, de meeste mensen kennen mij waarschijnlijk vooral als vertaler van YA- en kinderboeken. Ik heb onder andere The Hunger Games, Divergent, Twilight, Gone, Iskari, Frankenstein, Stormwachter, Spirit Animals, de boeken van Jason Reynolds en nog een heleboel andere boeken van het Engels naar het Nederlands vertaald.

Hield je vroeger van lezen?

Ja, heel erg! Ik was echt zo’n kind dat altijd stapels boeken uit de bibliotheek haalde, en die liefde voor lezen is eigenlijk nooit meer overgegaan.

Waar zie je jezelf over vijf jaar?

Dan hoop ik nog steeds een heleboel mooie boeken te mogen vertalen en schrijven!

DILEMMA

Zou je liever één goed boek schrijven dat heel populair wordt, maar daarna geen andere boeken meer uitbrengen of zou je liever meerder boeken uitbrengen die nooit zo populair zullen worden?

Sowieso dat laatste! Het is natuurlijk leuk als je boek populair is, maar er zijn zo veel verschillende verhalen te vertellen… Ik heb liever wat minder lezers die dan wel enthousiast uitkijken naar mijn volgende boek, dan dat ik maar één keer de kans krijg om een verhaal de wereld in te slingeren.

FUN FACTS

Geboortedatum: 24 maart, 2022
Lievelingseten: Frambozen. En alles – álles! – met halloumi, al is dat wel jammer, want ik probeer zoveel mogelijk veganistisch te eten.
Lievelingsdier: Kat
Ochtend- of avondmens: Avond
Teenage crush: Drazic uit Heartbreak High en Keanu Reeves in Speed
Favoriete serie: Fleabag, Killing Eve (heeft iemand zin om met mij een Phoebe Waller-Bridge fanclub op te richten?), The Crown, Sex Education, True Detective (eerste seizoen), Narcos, Fargo (eerste seizoen)
Favoriete film: Jaws (van Steven Spielberg natuurlijk!)
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Livia Peeters

Livia Peeters

Livia Peeters (28) woont in Berchem in België. Ze is leerkracht Nederlands in de eerste graad in een school in Brussel. In haar vrije tijd is ze enorm graag bezig met boeken lezen, vooral YA.

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.