Logo-youngadults-site

Get to know: Chinouk Thijssen

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Chinouk Thijssen

Vandaag een interview met de bekende young adult-auteur: Chinouk Thijssen!

Met welk boek debuteerde je?

Ik debuteerde met Fataal spel, hoewel dat niet mijn eerste boek was. Daarvoor heb ik een paar boeken uitgegeven via een POD-uitgeverij. Fataal spel was wel het eerste boek waarvoor ik een contract mocht tekenen bij mijn uitgever Clavis.

Ben je momenteel bezig aan een nieuw boek? Welk? Wat kan je ons er al over vertellen?

Ik ben langzaamaan aan het beginnen. Het wordt weer een YA-thriller en ik denk dat dit mijn spannendste thriller tot nu toe gaat worden. Als ik genoeg tijd kan vinden om te schrijven zal het misschien (hopelijk) volgend jaar verschijnen. In de tussentijd heb ik ook mijn tweede kinderboek geschreven, deel 2 in de Lúcia Flores-reeks. Dat verschijnt volgend voorjaar.

Welke zijn jouw 3 favoriete Young Adult boeken van het moment?

Ten van Gretchen McNeil, Bijna echt van Lisa van Campenhout en De Raven van Kass Morgan en Danielle Paige. Drie heel verschillende boeken dus.

Wie is jouw grootste schrijfinspiratie?

R.L. Stine! Dat is begonnen met de Kippenvel-reeks, en toen kwamen de boekjes met de blauwe rug en daarna de Fear Street-reeks. Hij heeft ervoor gezorgd dat ik verslaafd raakte aan lezen (en aan het thrillergenre) en indirect ben ik daardoor zelf gaan schrijven.

Doe je nog een andere job, naast schrijven?

De afgelopen twaalf jaar heb ik fulltime als freelance corrector en persklaarmaker gewerkt, voor verschillende uitgeverijen. Sinds anderhalf jaar ben ik ook vaste gastdocent voor leesbevorderingsprogramma’s op scholen (o.a. voor Er Was Eens op middelbare scholen en voor De Schoolschrijver op basisscholen). Tot kortgeleden gaf ik ook de onlinecursus Teksten corrigeren, waarmee ik ruim 300 mensen heb opgeleid, maar alles bij elkaar werd wel wat veel. Zeker als je daarnaast ook nog boeken wilt schrijven. Daarom ben ik met de cursus gestopt en ben ik het redactiewerk aan het afbouwen.

Hield je vroeger van lezen?

Ja, als kind hield ik van magische boeken in het fantasygenre (Roald Dahl) en van spannende boeken (Paul van Loon), en toen ik begin tiener was ontdekte ik de boeken van R.L. Stine. Maar op de middelbare school las ik nog amper. Dat kwam door de verplichte leeslijst die we hadden. De boeken waar ik uit kon kiezen waren niets voor mij, en dan verlies je wel even de liefde voor verhalen. Gelukkig is dat later allemaal goed gekomen.

Waar zie je jezelf over vijf jaar?

Ik hoop tegen die tijd fulltime als schrijver te kunnen leven (met ondersteuning van gastlessen natuurlijk) en dat er een van mijn boeken is vertaald. Maar vooral hoop ik dat ik dan genoeg rust en tijd heb om me meer bezig te houden met het schrijven van boeken, want dat schiet er iets te vaak bij in, de laatste maanden.

DILEMMA

Alleen nog maar standalones schrijven of alleen nog maar series schrijven?

O, wow, dat is wel echt een groot dilemma! Beide heeft zijn charmes. In een standalone kan ik alles stoppen en helemaal losgaan, en in een serie kan ik de wereld meer uitbouwen en gebeurtenissen meer verspreiden. Dan krijg ik een nog sterkere band met de personages. Eigenlijk vind ik series schrijven ook makkelijker, want dan hoef ik alleen maar even in te komen, in plaats van helemaal opnieuw te beginnen. Dus dan zou ik toch gaan voor series. Ik mis het schrijven aan de Truth or Dance-trilogie nog steeds en ik ben blij dat ik nu toch weer bezig ben met een serie (de Lúcia Flores-reeks).

[foto: Prisca Visser]

FUN FACTS

Geboortedatum: 30 juni, 1983
Lievelingseten: Pasta, pizza, Indonesische rijsttafel
Lievelingsdier: Haai
Ochtend- of avondmens: Avondmens!
Teenage crush: Leonardo DiCaprio
Favoriete serie: Scream
Favoriete film: Clueless
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Livia Peeters

Livia Peeters

Livia Peeters (29) woont in Berchem in België. Ze is leerkracht Nederlands in de eerste graad in een school in Brussel. In haar vrije tijd is ze enorm graag bezig met boeken lezen, vooral YA.

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.