Logo-youngadults-site

Get to know: Joke Benoot

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Deze week is het de beurt aan Joke Benoot. Haar ken je misschien van De regen is warm dat in 2019 verscheen. Lees hier alles over deze auteur!

Met welk boek debuteerde je?

Met De regen is warm, in 2019 verschenen bij Clavis. Het is een verhaal over opgroeien in een tehuis, over de grond onder je voeten verliezen en weer rechtkrabbelen, en hoe we elkaar daar soms bij kunnen helpen.

Ben je momenteel bezig aan een nieuw boek? Welk? Wat kan je ons er al over vertellen?

Volgend jaar komt er een prentenboek uit voor kinderen vanaf 8 jaar. Het zijn voorleesverhalen over bang zijn, piekeren, vriendschap en troost. En daarnaast ben ik ook bezig aan een nieuw verhaal, maar dat is nog piepjong. Ik denk dat dat opnieuw iets voor Young Adults zal worden.

Welke zijn jouw 3 favoriete Young Adult boeken van het moment?

Ik verslind de boeken uit de Slaves-serie van Clavis-collega Miriam Borgermans! En wat is “het

moment”? Ik hou van Dertien van David Mitchell en ik ontdekte onlangs ook het mooie How I Live Now van Meg Rosoff en Turtles All the Way Down van John Green. Ik loop altijd een beetje achter, maar dat is niet erg. Als je genoeg achterloopt, kom je vanzelf weer vooraan uit. Hoop ik.

Wie is jouw grootste schrijfinspiratie?

Aan de ene kant inspireren mijn lievelingsauteurs me natuurlijk, maar aan de andere kant verlammen ze me soms, omdat er zoveel prachtige dingen worden gemaakt. Als ik daar te veel over nadenk, schrijf ik niet meer! Mijn grootste inspiratie zijn de mensen om me heen en de kinderen en jongeren waar ik mee werk. En ik word ook heel erg geraakt en gevoed door muziek, door boswandelingen en zwembaantjes en door mooie series of films.

Doe je nog een andere job, naast schrijven?

Ik ben psychologe en werk met kinderen, jongeren en gezinnen. Het is heel anders dan schrijven, en ook weer niet. Je bent uiteindelijk ook de hele dag met verhalen bezig, en met mensen die proberen om te gaan met dingen die op hun pad komen. Ik vind het vaak best zwaar, maar het is ook de mooiste job die er is.

Hield je vroeger van lezen?

Ja!!! Ik kom uit een klein dorp, en onze bibliotheek had één kamer vol boeken voor kinderen en jongeren. Ik heb die letterlijk allemaal gelezen, als ik ze goed vond vaak meerdere keren. Ik vond het zo fijn, en ik vind dat nog altijd, dat je door te lezen in zoveel werelden kan wonen, dat je zoveel mensen kan zijn. Ik kan mij ook heel verbonden voelen met personages en ik vind het ontzettend troostend als ik iets lees dat mij echt raakt. Ik hield bijvoorbeeld heel erg, en houd nog steeds van, de boeken van Tonke Dragt, zoals Ogen van tijgers en Geheimen van het Wilde Woud.

Waar zie je jezelf over vijf jaar?

Ik hoop dat ik dan nog een boek geschreven heb waar ik blij mee ben. Verder wil ik wel graag de Lotto winnen en in Zuid-Frankrijk gaan wonen.

DILEMMA

Zou je liever één goed boek schrijven dat heel populair wordt, maar daarna geen andere boeken meer uitbrengen of zou je liever meerder boeken uitbrengen die nooit zo populair zullen worden?

Sowieso het tweede! Er zijn boeken die geen mens heeft gelezen, die mijn leven hebben veranderd. Als iemand ergens geraakt is of zich minder alleen heeft gevoeld door iets dat ik heb geschreven, dan is het voor mij de moeite waard.

FUN FACTS

Geboortedatum: 13 maart, 1984
Lievelingseten: Ribbelchips peper en zout
Lievelingsdier: Aapjes!
Ochtend- of avondmens: Avond. Ik ben het type dat elke ochtend zegt ‘deze avond ga ik écht vroeger slapen’.
Teenage crush: George Clooney (in E.R.)
Favoriete serie: The Leftovers (het tweede en het derde seizoen!), True detective (het eerste seizoen!), Rectify, Deadwood, Fleabag
Favoriete film: Eternal Sunshine of the Spotless Mind, Little Miss Sunshine. Of recenter: Shoplifters.
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Livia Peeters

Livia Peeters

Livia Peeters (28) woont in Berchem in België. Ze is leerkracht Nederlands in de eerste graad in een school in Brussel. In haar vrije tijd is ze enorm graag bezig met boeken lezen, vooral YA.

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.