Geplaatst op Geef een reactie

De winnaars van de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen

Vanmorgend werden de winnaars van de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen 2021 bekendgemaakt. De Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen is een boekenprijs die jaarlijks wordt uitgereikt in verschillende leeftijdsgroepen. Gedurende het jaar lezen duizenden kinderen en jongeren tussen 4 en 16 jaar mee en regelmatig worden er ook bijeenkomsten georganiseerd om de boeken te bespreken. Maar liefst 11303 juryleden brachten hun stem uit. In dit artikel lichten we de winnaars uit van groep vijf (12-14 jaar) en zes (+14 jaar).

Groep 5: In mijn hoofd – Sharon M. Draper

In de groep van 12-14 jaar won In mijn hoofd van Sharon M. Draper dat bij Blossom Books is verschenen en vertaald werd door Merel Leene. Het boek won van boeken als Adres onbekend, Op zoek naar Paulie Fink en Ik zal op je wachten.

In mijn hoofd - Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen

Melody heeft een fotografisch geheugen: haar hoofd is net een camera die altijd aanstaat. Altijd. En er is geen delete-knop. Ze is de slimste van haar hele school maar niemand weet het, want ze kan het aan niemand vertellen. Want Melody kan niet praten. Ze kan niet schrijven. Ze kan niet lopen. Melody wordt er gek van dat ze door de Cerebrale Parese vastzit in haar eigen hoofd, en aan niemand kan vertellen wat ze denkt en voelt. Tot ze iets ontdekt wat haar voor het eerst in haar leven de kans geeft om te praten. Eindelijk heeft Melody een stem. Maar niet iedereen in haar omgeving is klaar om die te horen.

Groep 6: Jinxed

In de groep voor jongeren boven de veertien jaar won Jinxed van Amy McCulloch, uitgegeven bij Harpercollins en vertaald door Angelique Verheijen. Ijzerkop en De bijzondere woorden van Gioia werden respectievelijk tweede en derde. In deze categorie waren onder andere ook Darius de grote is niet oké en Zonderling genomineerd.

Jinxed - Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen

Laceys grote droom is om later bij moncha te werken, het enorme technologiebedrijf dat de baku heeft uitgevonden, een digitaal huisdier waarmee je honderd keer meer kunt doen dan met een smartphone en die bovendien een echte vriend kan worden.

Om haar doel te bereiken wil Lacey naar Profectus, een eliteschool waar alles draait om hightech. Wanneer ze wordt afgewezen, omdat ze zich geen geavanceerde baku kan veroorloven – maar alleen een simpel insect: de Nokia onder de baku’s – valt haar droom in duigen.

Dan vindt ze onder een struik de kapotte resten van een level 3 baku. Met engelengeduld weet ze het ding te repareren, en dan staat er een adembenemend mooie kat voor haar, die ze Jinx noemt. Tot haar vreugde krijgt ze met Jinx alsnog toegang tot Profectus. Maar dan beginnen de problemen. Jinx is anders. Hij lijkt soms wel… echt. En waarom is haar gezworen vijand Carter zo bovenmatig in hem geïnteresseerd?

Verder zal het de laatste keer zijn dat de KJV de prijzen uitreikt onder deze naam. Binnenkort verandert namelijk de naam en komt er volledig nieuwe website. Vorig jaar vielen Adem: Tsunami en Een verre plek vlakbij in de prijzen in groep vijf en zes.

De volledige lijsten met genomineerde boeken vind je terug op de site van de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen.

Bron: Instagram KJV & Facebook KJV

Geef een reactie