Hervertellingen van sprookjes

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

De laatste jaren komen er steeds meer hervertellingen van sprookjes uit. Hervertellingen zijn enorm populair en daarom leek het ons een uitgelezen kans om eens een lijstje te maken met YA boeken gebaseerd op sprookjes.

De Lunar Chronicles van Marissa Meyer

Cinder (The Lunar Chronicles Book 1)

De populairste en bekendste sprookjeshervertellingen van het moment behoren tot de Lunar Chronicles-serie van Marissa Meyer, waarin robotisme en sprookjesingrediënten worden verenigd. Deze reeks vertelt het verhaal van Assepoester, Roodkapje, Rapuzel en Sneeuwwitje.

In een futuristisch Nieuw-Beijing leven mensen en androïden door elkaar. Cinder, een getalenteerde monteur, is een cyborg en daardoor een tweederangsburger. Ze woont bij haar valse stiefmoeder, die haar beschuldigt van de ziekte van haar dochter. Maar Cinders stiefzusje is geen uitzondering: er woedt een dodelijke plaag in Nieuw-Beijing, die de bevolking verwoest. Als prins Kai opeens in haar werkplaats staat, verandert Cinders hele leven. En het laatste wat ze had verwacht, is dat ze het middelpunt van een intergalactische strijd zou worden. Cinder zal moeten kiezen tussen plicht en vrijheid, loyaliteit en verraad – maar om de toekomst van haar wereld te beschermen, zal ze eerst de geheimen uit haar verleden moeten ontrafelen. Cinder is het eerste deel van De Lunar Chronicles.

Hof van doorns en rozen van Sarah J. Maas

Hof van doorns en rozen van Sarah J. Maas is een hervertelling op het sprookje Belle en het Beest. Dit boek gaat over de negentienjarige Feyre die in een bos woont dat in de lange wintermaanden een koude en sombere plek is. Haar overlevingskansen en die van haar familie berusten op haar vermogen om te jagen. Wanneer ze een hert ziet dat opgejaagd wordt door een wolf kan ze de verleiding niet weerstaan om te vechten voor de prooi. Maar om te winnen moet ze de wolf doden en daarop staat een prijs. Niet veel later verschijnt er een beestachtig wezen om vergelding op te eisen.

Wanneer ze naar het gevreesde feeënrijk Prythian wordt gesleept, ontdekt Feyre dat haar ontvoerder geen beest is, maar Tamlin – een van de dodelijkste, onsterfelijke magische wezens ooit gekend. Terwijl ze op zijn landgoed verblijft, veranderen haar ijzige vijandige gevoelens voor Tamlin in een vurige passie die elke leugen en waarschuwing over de mooie, gevaarlijke wereld van de Elfiden in rook doet opgaan. Maar een oude, kwaadaardige schaduw groeit over het land, en Feyre moet een manier vinden om het te stoppen of Tamlin en zijn wereld zullen voor eeuwig verdoemd zijn.

HarteloosMarissa Meyer

Harteloos – Marissa Meyer

In 2016 bracht Marissa Meyer, de auteur van de Lunar Chronicles, Harteloos uit, een hervertelling van Alice in Wonderland.

Lang voordat ze de schrik van Wonderland was, was de Hartenkoningin een meisje dat ontzettend graag verliefd wilde worden. Hoe ze dan toch veranderde in de koningin die we allemaal kennen van Alice in Wonderland lees je in Harteloos.

Cinder & Ella – Kelly Oram

In juli 2020 verscheen Cinder & Ella van Kelly Oram, geïnspireerd door Assepoester. In dit boek moet Ella bij haar vader en zijn nieuwe gezin wonen wanneer haar moder verongelukt. Ella mist haar moeder en haar blogvriend Cinder, maar ze weet niet dat hij de hotste acteur is van Hollywood. Cinder & Ella is het eerste boek van een duologie.

Koud als sneeuw – Gena Showalter

Koud als sneeuw kwam uit in 2020, een hervertelling van sneeuwwitje en gaat over het meisje Everly Morrow die geen idee heeft dat ze een sprookjesprinses is.

Welkom in The Forest of Good and Evil, waar sprookjes niet alleen écht zijn, maar ook de toekomst voorspellen.

De zestienjarige Everly Morrow groeit op als elk ander tienermeisje. Ze heeft er dan ook geen flauw idee van dat ze een sprookjesprinses is, tot ze ineens met spiegels blijkt te kunnen communiceren. Everly beseft dat ze dit beter geheim kan houden, en laat haar klasgenoten in de waan dat haar voortdurende getuur in spiegels voortkomt uit ijdelheid. Dan wordt haar een vreselijke waarheid voorgespiegeld: ze is voorbestemd om Sneeuwwitjes grootste vijand te worden, de boze koningin! Nogal een verontrustend vooruitzicht, zeker wanneer ze verliefd wordt op Roth Charmaine, de vermeende Prince Charming.

Als de voorspelling langzaam maar zeker uitkomt, wordt Everly door iedereen verraden. Lukt het haar zich te verzetten, of geeft ze toe aan haar duistere kant?

Een vloek zo eenaam – Brigid Kemmerer

Prins Rhen is vervloekt: hij beleeft de herfst van zijn achttiende levensjaar telkens opnieuw. In het begin maakte hij zich niet veel zorgen want het leek gemakkelijk de vloek op te heffen: deze zou verbroken worden als er een meisje verliefd op hem werd. Maar dat was voordat hij merkte dat hij aan het eind van iedere herfst veranderde in een bloeddorstig monster dat alles en iedereen om zich heen verscheurde, inclusief zijn familie. Na 327 herfsten is hij alle hoop verloren. Totdat de onschuldige Harper Lacy zijn wereld in wordt gezogen.

Wat wij van het boek vonden, kan je hier lezen.

Zilvergaren – Naomi Novik

zilvergaren van Naomi Novik is een hervertelling van Repelsteeltje en gaat over Miryem die afstamt van een lange lijn van geldschieters. Helaas is haar vader daar niet zo goed in. Hij heeft het familiefortuin, waaronder de bruidsschat van Miryems moeder, bijna volledig uitgeleend. Bovendien heeft haar vader er moeite mee om het geld weer te innen, waardoor het gezin in bittere armoede leeft. Miryem besluit zelf de touwtjes in handen te nemen en gaat op pad om het geld op te halen dat de dorpelingen haar familie verschuldigd zijn. Als haar grootvader haar vervolgens een zak met stuivers leent, brengt ze die gevuld met zilvergeld terug, om het in te wisselen voor gouden munten. Maar haar talent om van zilver goud te maken levert Miryem meer problemen op dan haar lief is – zeker als ze te maken krijgt met de kwaadaardige wezens die rondspoken in het woud. Hun koning heeft kennis genomen van haar reputatie, en die reputatie wil hij uitbuiten om redenen die Miryem een raadsel zijn.

Spin the dawnElizabeth Lim

Spin the Dawn

Spin the Dawn, uitgebracht in 2019 is gebaseerd op het sprookje Mulan. De hoofdpersoon Maia doet zich voor als een jongen om mee te mogen doen met de competitie om de koninklijke kleermaker te worden. Maar terwijl ze daaraan meedoet wordt ze onverwachts verliefd op de tovenaar van het hof. Maia weet dat als ze wordt ontdekt, ze haar leven niet zeker is. Maar het risico is het waard om haar familie te kunnen redden.

Dwaaleiland – Melissa De La Cruz

Dwaaleiland – Melissa de la Cruz

In 2015 kwam Dwaaleiland van Melissa De La Cruz in het Nederlands uit. Het is een hervertelling waarin alle schurken van Disney terugkeren. Cruella de Ville, de boze koningin uit Sneeuwwitje, Jafar, Maleficent … we weten allemaal hoe de sprookjes aflopen, maar waar zijn de schurken? Ze zijn bezig met grote gemene plannen te smeden… De bekende schurken uit de Disney-klassiekers zijn met hun kinderen verbannen uit het koninkrijk Auradon naar Dwaaleiland. Hun kinderen Mal, Evie, Jay en Carlos zijn al net zulke onruststokers als hun gemene ouders. Ze zijn druk bezig snode plannen te beramen om weer aan de macht te komen in Auradon.

Stiefzus van Jennifer Donnelly

De eerste hervertelling die Jennifer Donnely schreef is Stiefzus, een hervertelling van het sprookje Assepoester. Dit jaar komt haar volgende boek uit.

De verbitterde Isabelle heeft alles gedaan om in het glazen muiltje te passen, maar de prins is met haar knappe stiefzus getrouwd. Nu krijgt ze één kans om haar lot te veranderen… Zal het haar lukken?

Isabelle zou dolgelukkig moeten zijn: ze staat op het punt met de knappe prins te trouwen. Alleen is Isabelle niet het lieve meisje met het glazen muiltje op wie de prins verliefd werd. Ze is de lelijke stiefzus die haar tenen verbrijzelde om in Assepoesters schoentje te passen. Isabelle heeft geprobeerd om mooi en lief te zijn, maar dat maakte haar juist gemeen, jaloers en leeg. Nu krijgt ze één kans om haar lot te veranderen en te bewijzen wat stiefzussen altijd al wisten: echte schoonheid zit vanbinnen.

Tijdens de boekenbeurs in 2020 werd Jennifer Donnelly geïnterviewd. Bekijk hier het interview met de schrijfster.

Er was eensJen Minkman e.a.

Er was eens

In 2019 kwam Er was eens van Jen Minkman, Marijke F. Jansen, Cathinca van Sprundel, Suzanne Peters en Miranda Peters uit. Het boek bestaat uit 5 sprookjes. De inhoud belooft veel goeds:

Laat je meevoeren naar werelden waar Assepoester tegen loverboys strijdt, waar social media nog gevaarlijker is dan een spinnenwiel, waar inhalige fey muzikanten opsluiten in torens, waar oma’s gered moeten worden van iets ergers dan een boze wolf en waar twee zussen door yeti’s op de proef worden gesteld. Verhalen vol magie, verraad, vriendschap en liefde.

De slaapster en de spintol – Neil Gaiman

De slaapster en de spintol – Neil Gaiman

Neil Gaiman schreef dit boek gebaseerd op Doornroosje en Sneeuwwitje. Het boek werd geïllustreerd door Chris Riddell.

Vlak voor haar bruiloft merkt de koningin met de sneeuwwitje huid dat er iets mis is met het koninkrijk naast de hare; iedereen is in slaap gevallen en de vloek verspreid zich. Bijgestaan door drie dwergen trekt ze haar harnas aan, pakt ze haar zwaard en gaat ze op pad om de vloek van de boze bosheks op te heffen.

Dit waren de hervertellingen die gebaseerd zijn op sprookjes die wij zeker wouden vermelden. Welke hervertellingen heb jij al gelezen?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Livia Peeters

Livia Peeters

Livia Peeters (25) komt uit een stadje in België. Momenteel studeert ze lerarenopleiding secundair onderwijs in Brussel. In haar vrije tijd is ze enorm graag bezig met boeken lezen, vooral YA.

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een antwoord

Join us

Get your account today

BOOK BOX

1.The Ones We Lost

2. Books & Boys

Bestel vandaag jouw eerste boekenbox!

Young adults is begonnen met het samenstellen van onwijstoffe boekenboxen. De eerste twee boxen kun je al aanschaffen in onze shop!

Boekenboxen in april:

The Ones We Lost – Gesigneerd
Books & Boys – Bookplate