Logo-youngadults-site

Recensie: Zwarte Vijvers – Amina Laffet

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Uitgelichte afbeelding

Zwarte Vijvers is het debuut van Amina Laffet. Het is een van de genomineerde voor De Jonge Jury Debuutprijs 2021. Welke andere boeken genomineerd zijn kan je hier lezen.

Het verhaal

Zwarte Vijvers speelt zich af in 2032, de nabije toekomst. Het gaat over een fictieve buurt in België: Zwarte Vijvers, een beruchte gettobuurt. Er wordt geschoten in de buurt en de dertienjarige Rashad wordt geraakt door een kogel die eigenlijk bedoeld was voor een bendelid. Hij heeft dringend hulp nodig, maar recent is Zwarte Vijvers uitgeroepen tot een no-go zone, waar hulpverleners en politieagenten niet meer mogen komen.

Verder is het verhaal opgedeeld uit het perspectief van Tamara, Nikkie en Derek. Tamara is zestien jaar en komt meteen in opstand tegen de wet. Ze organiseert een demonstratie die uitmondt in een heftige clash tussen voor- en tegenstanders van de nieuwe wet. Nikkie is een populaire influencier die haar platform gebruikt om jongeren te informeren. Derek is een arts in opleiding en waagt zijn leven om Rashad te redden, maar oplaaiend bendegeweld en de naderende betogers laten de boel al snel uit de hand lopen.

De grote vraag doorheen het boek is of het lukt om Rashad te redden of dat de jongen het eerste slachtoffer wordt van de nieuwe wet.

Maatschappij-kritisch

Het is een heftig maatschappij-kritisch verhaal. Mensen mogen wettelijk niet meer geholpen worden, ook niet als je job eruit bestaat om mensen te helpen mag je mensen uit Zwarte Vijvers niet helpen. Daardoor worden mensen aan hun lot over gelaten.


Het boek komt heel realistisch over maar laten we hopen dat het boek geen werkelijkheid wordt. Amina heeft een heel sterk verhaal neergezet dat je tot nadenken stemt. Een aanrader voor zowel jong als oud. 

Vertelperspectief

Amina Laffet heeft een zeer vlotte schrijfstijl die de meesten wel zal bevallen. Ze weet de spanning ook hoog te houden, dat is mede door het afwisselen van vertelperspectief. Het ene hoofdstuk wordt vanuit een personage verteld en het volgende lezen we weer door de ogen van een ander personage.

Dat zorgt ervoor dat je het verhaal vanuit verschillende ogen te zien krijgt en het dus betrouwbaarder is, maar ik vond het in het begin verwarrend. Wanneer ik net wat meer wist over het eerste personage, was daar weer een volgend personage en zo waren er te veel naar mijn mening. Het duurde een tijdje voor ik goed kon volgen en ook helemaal mee was in het verhaal. Toch worden de personages genoeg uitgediept, al had dat misschien wel wat sneller gekund voor mij.

Nabije toekomst

Dit verhaal speelt zich af in de nabije toekomst, maar is zeer realistisch. Tijdens het lezen had ik niet het gevoel dat het zich in de toekomst afspeelt. Het is een verhaal dat zich ook in het heden zou kunnen afspelen. Laten we maar hopen dat het nooit de realiteit wordt.

De schrijfster heeft de actualiteit zeer goed weten te verwerken in dit verhaal. We zien steeds meer geweld naar politie, hulpverleners en andere mensen toe. De roep om maatregelen wordt ook steeds groter. Laffet geeft met Zwarte Vijvers een mogelijk scenario weer waarmee ze ook laat zien wat de keerzijde van zo een besluit als Artikel 94 kan zijn. En dat is iets dat je niet snel loslaat. Een aanrader voor iedereen! Dit boek krijgt 3,5 sterren van mij.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Livia Peeters

Livia Peeters

Livia Peeters (28) woont in Berchem in België. Ze is leerkracht Nederlands in de eerste graad in een school in Brussel. In haar vrije tijd is ze enorm graag bezig met boeken lezen, vooral YA.

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.