Opgesloten, vervolgd en gemarteld: ontmoet de gevangen schrijver

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Stel je voor. Je bent schrijver en publiceert een roman over een fictief land waar zaken als corruptie en dictatuur aan de orde van de dag zijn. Het verhaal slaat aan bij de lezers en krijgt lovende reacties. Alles lijkt je voor de wind te gaan, totdat staatsveiligheidsagenten op een ochtend voor je deur staan. Ze arresteren je en gooien je in de gevangenis, waar je zeven dagen lang wordt gemarteld en ondervraagd over je fictieve roman – welkom in de realiteit van schrijver Kakwenza Rukirabashaija.

Kakwenza Rukirabashaija is één van de vijf schrijvers wiens zaak organisatie PEN International dit jaar heeft gekozen om te belichten voor de Dag van de Gevangen Schrijver. Voor wie nog niet bekend is met deze dag: elk jaar doet PEN International op 15 november een dringende oproep tot internationale actie om schrijvers en journalisten over de hele wereld te beschermen.

Of het nu dichters, redacteurs, uitgevers, journalisten, schrijvers van romans, novellen of een ander soort literatuur zijn, feit is dat wereldwijd schrijvers in groot gevaar verkeren. De vijf schrijvers die PEN International voor de Dag van de Gevangen Schrijver 2020 belicht, zijn ieder opgesloten, vervolgd en/of gemarteld voor de ideeën in hun vrije werk. Ontmoet de schrijvers van Iran tot Oeganda die dit jaar symbool staan voor de gevangen schrijver.

Sedigeh Vasmaghi

Is theologe, dichteres, schrijfster en activiste voor vrouwenrechten. Ze is veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf, omdat ze een petitie heeft ondertekend die kritiek uit op het politiegeweld tegen Iraanse demonstranten. Haar boeken zijn verbannen in Iran.

Osman Kavala

Is uitgever en activist voor burgerlijke en culturele rechten. Momenteel wordt hij ervan beschuldigd de ‘constitutionele orde’ in Turkije te hebben bedreigd. Hij zit in voorlopige hechtenis, maar kan levenslang krijgen.

Chimengül Awut

Is redacteur en bekroond Oeigoerse dichteres. Ze zit gevangen in een ‘heropvoedingskamp’ zonder enige vorm van proces, omdat ze een ‘problematische’ roman heeft bewerkt.

Paola Ugaz

Is journaliste en schrijfster van non-fictie. Ze is beschuldigd van laster en ondergaat voor haar onderzoek naar een religieuze organisatie een juridische procedure.

Kakwenza Rukirabashaija

Is romanschrijver en journalist. Hij is achtereenvolgens opgesloten, gemarteld, aangeklaagd en bevrijd. Hij wordt echter momenteel voor de tweede keer door de politie onderzocht.

Ken jij al het initiatief van PEN International om schrijvers te beschermen en te strijden voor vrijheid van meningsuiting? Zo niet, breng dan een bezoekje aan de officiële site.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Mei-yun Boswinkel

Mei-yun Boswinkel

Mei-yun Boswinkel (17) zit momenteel in het laatste jaar van VWO. Deze boekenwurm leest echt alles wat ze maar te pakken kan krijgen: van etiketten op pindakaaspotten tot tumblr fanfiction tot Japanse manga. Zelf hoopt ze later de literaire wereld in te rollen. Het liefst als zelfstandig auteur, maar columniste of vertaler lijkt haar ook wel wat.

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een antwoord

Join us

Get your account today

BOOK BOX

1.The Ones We Lost

2. Books & Boys

Bestel vandaag jouw eerste boekenbox!

Young adults is begonnen met het samenstellen van onwijstoffe boekenboxen. De eerste twee boxen kun je al aanschaffen in onze shop!

Boekenboxen in april:

The Ones We Lost – Gesigneerd
Books & Boys – Bookplate