Logo-youngadults-site

6 boeken met als thema pleeggezinnen

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Het is de week van de pleegzorg in Vlaanderen. Wil je graag een boek lezen dat gaat over pleeggezinnen, snuister dan even door deze tips.

Mij een zorg – Johnston J.

[Bron: bol.com]

Dit verhaal gaat over de 15-jarige Sara Moone die in zoveel pleeggezinnen gezeten heeft dat ze de tel is kwijtgeraakt. Op dit moment zit ze bij de Huddlestons. Die zijn nog erger dan alle gezinnen daarvoor. Nog eventjes en ze is zestien en dan is ze eindelijk vrij.

Ondertussen is ze niet van plan zich ergens thuis te gaan voelen of zich aan iemand te hechten. tot er een klein jongetje door haar opgetrokken muur breekt en ondanks haar voornemen raakt ze betrokken bij de levens van de mensen rondom haar.

Ver van de boom – Robin Benway

Ver van de boom gaat over pleegzorg en adoptie. Dit boek heeft de National Book Award en de Pen America Award gewonnen in 2017.

Het verhaal gaat over drie zussen en broers: Grace, Maya en Joaquin. Deze jongeren worden allemaal door verschillende families geadopteerd of leven in het pleegzorg systeem.

Wanneer Grace op zoek gaat naar haar biologische moeder, leert ze dat ze nog een broer en een zus heeft. Haar zus Maya lijkt het prima voor elkaar te hebben in haar adoptiegezin, maar broer Joaquin is nog altijd op zoek naar een familie die hem wil hebben. Alle drie worstelen ze met de vraag: wat bepaalt wie je bent?

Ver van de boom
[Bron: bol.com]

The Inexplicable Logic of My Life – Benjamin Alire Sáenz

The Inexplicable Logic of My Life
[Bron: bol.com]

Dit boek gaat over Sal die leeft met zijn homoseksuele adoptievader, hun liefdevolle Mexicaanse, Amerikaanse familie en zijn beste vriendin, Samantha. Het is het laatste jaar van het middelbaar en plots stelt Sal alles in vraag: wie is hij eigenlijk?

De vijftienjarige Noor leeft in een pleeggezin en heeft een pleegbroertje die epilepsie heeft. De dokters hebben al veel geprobeerd, maar niets slaat aan. Linder gaat er zelfs op achteruit. Als de dokters de door Noor gevreesde operatie voor een sonde voorstellen, loopt haar emmer over. Waarom kan Linder nooit eens geluk hebben? En hij eet toch nog zelf, is het dan wel nodig? Noor heeft na al die jaren nog steeds moeite met zijn ziekte. Zal het haar lukken het los te laten? Zal ze haar eigen dromen kunnen waarmaken zonder het steeds oneerlijk te vinden?

[Bron: boekscout.nl]

Goed of slecht – Ali Land

[Bron: bibliotheek.nl]

De vijftienjarige Milly is zwaar getraumatiseerd opgenomen in een pleeggezin. Ze is de dochter van een seriemoordenares die in de gevangenis zit en op haar rechtszaak wacht. Milly krijgt een nieuwe identiteit om zo haar verleden te wissen.

Milly worstelt met een groot schuldgevoel: door haar hulp heeft de politie haar moeder kunnen aanhouden. Van haar pleeggezin krijgt ze maar weinig steun. Integendeel, Phoebe, de oudste dochter in het gezin, haat Milly vanaf het eerste moment dat ze haar zag en probeert alles om Milly’s leven zo ellendig mogelijk te maken. Zo maakt ze iets los bij Milly zelf, een kant van zichzelf die ze liever niet wil kennen; ze is tenslotte de dochter van haar moeder, de seriemoordenaar…

Maar ik ben jou niet – Nadine Swagerman

Nog niet zolang geleden is de zestienjargie Jamie uit huis geplaatst. Ze moet nog wennen aan haar nieuwe thuissituatie. Haar moeder kon niet meer voor haar zorgen en nu woont Jamie bij Karin en Derek en hun dochter Mira.

Ze kan het wel goed vinden met Mira, maar toch voelt ze zich nog niet helemaal thuis bij de familie Mulder. Het lukt haar maar niet om het verleden los te laten. Ze hoort ook steeds een raar geluid, terwijl de anderen niets lijken te horen. Soms ziet ze een gestalte rond het huis dwalen. Als de man op een dag het huis binnendringt, weet ze zeker dat ze in gevaar is…

[Bron: bol.com]
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Livia Peeters

Livia Peeters

Livia Peeters (29) woont in Berchem in België. Ze is leerkracht Nederlands in de eerste graad in een school in Brussel. In haar vrije tijd is ze enorm graag bezig met boeken lezen, vooral YA.

Gerelateerde artikelen

– gesponsord boek –

Volg ons

SCHRIJF JE IN! - Maak elke maand kans op leuke boekenprijzen

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.