Dit zijn de winnaars van het Beste Boek voor Jongeren

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Vanavond tussen 18u en 18u30 werd op radiozender NP3 FM het nieuws bekendgemaakt waar we al lang op zaten te wachten. Ze maakten namelijk bekend welke boeken dit jaar winnen als Beste Boek voor Jongeren. Eerder kon je in dit artikel al lezen wat de Boekenweek voor Jongeren precies inhoudt. Verder koos een volwassen jury de tien genomineerden en een jongerenjury selecteerde de winnaars uit die tien genomineerde boeken.

Oorspronkelijk Nederlandstalig

In de categorie Oorspronkelijk Nederlandstalig won Nicolas en de verdwijning van de wereld, geschreven door Anne Eekhout Uitgeverij De Arbeiderspers gaf het boek uit.

De achtjarige Nicolas heeft alle stripboeken over De Adelaar, een superheld die het opneemt tegen bovennatuurlijk sterke vijanden, al honderd keer gelezen. Zijn vader werkt hard, zijn moeder heeft haar eigen problemen en is vaak onbereikbaar voor Nicolas. Op een doodgewone middag komt er een verontrustende boodschap: een zwart gat is onderweg naar de aarde. De kans dat de mensheid en alles daaromheen zal worden weggevaagd is groot. Nicolas, worstelend met het verschil tussen fantasie en hoop, besluit net als De Adelaar alles op alles te zetten om de ramp af te wenden. Maar hoe red je de wereld als je acht bent?

De andere genomineerden in deze categorie waren:

  • De Executie van Daniëlle Bakhuis (uitgegeven bij Best of YA)
  • De geur van groen van Pamela Sharon (uitgegeven bij Moon Young Adult)
  • De Zwendelprins van Rima Orie (uitgegeven bij Moon Young Adult)
  • Land van dadels en prinsen van Frank Nellen (uitgegeven bij Hollands Diep)

Vertaald

Ook de winnaar van de andere categorie maakten Frank en Eva bekend. In de categorie Vertaald won Darius de grote is niet oké, geschreven door Adib Khorram. Tjalling Bos vertaalde het boek naar het Nederlands, dat werd uitgegeven door Gottmer.

Darius reist met zijn familie af naar Yazd, de woonplaats van zijn ernstig zieke Iraanse opa. Hij is bang moeilijk te kunnen aarden in een land waar hij eigenlijk niets mee heeft, en voelt zich buitengesloten te midden van zijn familie. Hij is het wel gewend – door zijn depressie heeft hij nooit het gevoel gehad ergens makkelijk in te passen. Totdat Darius Sohrab ontmoet. Door Sohrab voelt hij zich beter over wie hij is en begint hij zich steeds meer verbonden te voelen met zijn moederland.

De andere genomineerden in deze categorie waren:

  • De bijzondere woorden van Gioia van Enrico Galiano (uitgegeven bij Luitingh-Sijthoff)
  • Pans Labyrint van Guillermo del Toro en Cornelia Funke (uitgegeven bij Querido)
  • Toffee van Sarah Crossan (uitgegeven bij Kluitman)
  • Vijf stappen van jou van Rachael Lippincott (uitgegeven bij uitgeverij Volt)

Ben jij tevreden met de winnaars of had jij toch een ander boek tot Beste Boek voor Jongeren verkozen?

Bron: https://www.boekenweekvoorjongeren.nl/winnaars-beste-boek-voor-jongeren-2020/

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Liana Eelen

Liana Eelen

Liana Eelen zweeft al 19 jaar rond op deze aardbol en komt uit een klein dorpje in België. Momenteel studeert ze Toegepaste Economische Wetenschappen. In haar vrije tijd houdt ze ervan om boeken – voornamelijk young adults – te verslinden. Ze vond haar liefde voor boeken na het lezen van Een weeffout in onze sterren. Haar passie voor boeken deelt ze graag online en offline.

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Join us

Get your account today

BOOK BOX

1.The Ones We Lost

2. Books & Boys

Bestel vandaag jouw eerste boekenbox!

Young adults is begonnen met het samenstellen van onwijstoffe boekenboxen. De eerste twee boxen kun je al aanschaffen in onze shop!

Boekenboxen in april:

The Ones We Lost – Gesigneerd
Books & Boys – Bookplate