Logo-youngadults-site

13 LGBTQ+ Young Adult boeken

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

De laatste tijd zien we steeds meer LGBTQ+ personages opduiken in young adult boeken. Het is immers belangrijk dat iedereen zichzelf kan herkennen in boeken. Vandaag sommen we enkele fijne LGBTQ+ young adult boeken op.

1. Zomerburen

Zomerburen

We beginnen met een debuut dat vandaag verscheen: Zomerburen van Rianne Robben. Olivia heeft haar toekomst al helemaal uitgestippeld: na de zomer gaat ze Nederlands studeren en samenwonen met haar vriendje Niels. Dat plan valt echter in duigen als hij in de eerste week van de zomervakantie alleen naar Australië vertrekt. Verdrietig en in de war besluit Olivia de zomer door te brengen bij haar opa en oma in Drenthe, waar ze elke dag afspreekt met hun buurmeisje Ilse. Met Ilse durft ze haar twijfels te delen; over haar vriendje, haar studie en haar toekomst. Olivia merkt dat ze langzaam weer vrolijker wordt.

2. Birthday

Birthday

Helaas zijn er nog maar weinig boeken met transpersonages. Gelukkig is er wel het hartverscheurende Birthday. In dit boek lees je telkens over één dag in het jaar van twee beste vrienden en dat zes jaar op rij. Namelijk telkens op hun verjaardag, want Eric en Morgan zijn geboren op dezelfde dag. Morgan voelt zich volkomen alleen en gevangen in haar lichaam. Terwijl ze worstelt met de moeilijke keuze om als haar ware zelf te leven, lijkt Eric een perfect bestaan te hebben als populaire footballspeler. Toch heeft ook Eric zo zijn problemen. 

3. Dit is best wel een episch verhaal

Dit is best wel een episch liefdesverhaal LGBTQIA+ boeken

Querido Glow is een imprint van Querido die uitsluitend boeken met LGBTQ+ personages uitgeven. Een van de boeken die onlangs uitkwam bij de uitgeverij is Dit is best wel een episch liefdesverhaal. Het boek vertelt het verhaal van Nick die gek is op films en scriptschrijver wil worden. Niet van films met een happy-end, want daar gelooft hij niet meer in. Zeker niet sinds het met Florence mis gegaan is. Zij is verliefd geworden op een meisje en wil niet meer dan beste vrienden zijn. Maar dan komt er opeens een nieuwe jongen op school: Oliver James Hernández. Oliver was jarenlang Nicks beste vriend.

4. Als vuur

LGBTQIA+ boeken Als vuur

Een ander boek dat bij Querido Glow is verschenen, is Als vuur. In Stockholm zouden de wegen van de vijftienjarige Anna en Lou elkaar nooit gekruist hebben. Lou komt uit een rijke familie en gaat naar een eliteschool, terwijl Anna’s vader, die arbeidsongeschikt is, de eindjes aan elkaar moet zien te knopen. Maar deze zomer nemen ze dezelfde veerboot naar een eilandje voor de Zweedse kust, en daar, ver van alles, vallen de verschillen weg. Lou weet zeker dat haar familie hun relatie af zou keuren, en durft er niet voor uit te komen dat ze op een meisje valt. Heeft hun liefde een toekomst als de zomer voorbij is?

5. Liefde is voor losers

LGBTQIA+ boeken Liefde is voor losers

De vijftienjarige Phoebe vindt dat liefde maar voor losers is. Ze gaat er niet aan beginnen. Ze wordt niet immers zoals haar beste vriendin die geen aandacht meer aan haar besteed sinds ze een vriendje heeft. Tenminste, dat denkt ze. Totdat ze Emma ontmoet in de kringloopwinkel, die al haar plannen en theorieën in de war schopt. Vlijmscherp en hilarisch schrijft Phoebe haar kijk op het leven en wat haar overkomt op in haar dagboek.

6. Simon vs de verwachtingen van de rest van de wereld

Simon vs de verwachtingen van de rest van de wereld & zijn liefde voor Blue LGBTQIA+ boeken

Een boek dat niet in dit lijstje mag ontbreken, is het boek waarop de film Love Simon is gebaseerd. Simon Spier is zestien jaar en valt op jongens, maar wil dat liever nog niet aan iedereen vertellen. Maar dan belandt een e-mail naar zijn online crush bij de verkeerde persoon, en is Simons geheim opeens niet meer veilig. Zijn klasgenoot Martin chanteert hem: als Simon hem niet helpt met het vinden van een perfecte date, zorgt Martin ervoor dat de hele school op de hoogte is van Simons geaardheid. En erger nog: van de identiteit van Blue, aan wie Simon zijn e-mails stuurt.

7. Mijn versie van jou

LGBTQIA+ boeken

Mijn versie van jou gaat over Tanner Scott die onlangs verhuisd is naar Provo, waar de meeste mensen streng gelovig zijn. Daarom besluit Tanner om niet openlijk er niet openlijk voor uit te komen dat hij biseksueel is. Tijdens zijn laatste semester worden hij en zijn beste vriendin Autumn toegelaten tot een werkgroep waarin ze een boek moeten schrijven. Dit jaar krijgen ze een speciale mentor: Sebastian Brother, die vorig jaar deelnam aan de werkgroep. Daarnaast is hij de zoon van de bisschop. Tanner heeft vier maanden om een boek te schrijven. Dat lijkt hem een makkie. Maar nog voor zijn eerste zin op papier staat, is hij stapelverliefd op Sebastian.

8. Zij en ik

LGBTQIA+ boeken

Jupiter en haar buurjongen Courtney zijn al elf jaar beste vrienden, maar alles verandert als de mooie, sprankelende Rae hun leven instapt. Ze zijn alle drie in de war over op wie ze nu precies vallen. De rode draad door het verhaal is de zoektocht naar zichzelf en de twijfels over de liefde en over de labels die eraan vast hangen. Het is één verhaal, dat verteld wordt vanuit drie perspectieven.

9. Door jou ben ik mij

Door jou ben ik mij

Door jou ben ik mij van Hinke van Abbema is het liefdesverhaal van Jona en Marouan, twee tienerjongens uit Rotterdam. Als Jona met zijn broertje Lucas bij een voetbalwedstrijd de Marokkaanse Marouan ontmoet, is hij geïntrigeerd door zijn sprankelende karakter. Jona en Marouan worden goede vrienden, en Jona kan er niet meer omheen: hij is verliefd. Wat nu? Niemand weet echter dat hij op jongens valt, behalve een paar van zijn beste vrienden. Jona zit in de knoop en weet niet hoe hij zijn liefde voor Marouan moet combineren met zijn christelijke opvoeding. Wat zullen zijn ouders er wel van denken?

10. Een lied dat alleen ik kan horen

Een lied dat alleen ik kan horen

Een van de laatste LGBTQ boeken in dit lijstje is Een lied dat alleen ik kan horen. Er komt een nieuw meisje in de klas en de dertienjarige Rob is er smoorverliefd op. Hij heeft paniekaanvallen en durft haar niet aan te spreken. Dan ontvangt Rob opeens anonieme tekstberichtjes die hem uitdagen om dingen te doen die hij anders niet zou doen. Om de uitdagingen tot een goed einde te brengen, krijgt hij de hulp van zijn opa en goede vriend Andrew. De beschrijving lijkt op het eerste zicht niet echt de beschrijving van een boek met LGBTQIA als thema, maar blijkt dat toch te zijn als je het boek leest.

11. Aristoteles en Dante ontdekken de geheimen van het universum

Aristoteles en Dante ontdekken de geheimen van het universum

Dit boek werd onlangs opnieuw uitgebracht voor €5,99 – enkel te verkrijgen via je lokale boekhandel. Aristoteles is een eenzame, boze tiener die wellicht nét iets teveel over de wereld nadenkt. Dante is een eigenwijze betweter die het liefst de hele dag zonder schoenen rondloopt. Beide zijn ze van Mexicaans-Amerikaanse afkomst en vragen ze zich af wie ze eigenlijk zijn. Wanneer de twee elkaar bij het zwembad tegenkomen, lijken ze op het eerste gezicht lijnrecht tegenover elkaar te staan. Toch hebben ze meer gemeen dan ze vermoeden, naast het feit dat ze beiden vernoemd zijn naar oude filosofen. Er ontstaat een bijzondere vriendschap die levens verandert en zowel Ari als Dante laat nadenken over wie ze willen zijn.

12. Infinity Son

Infinity son 1 - Feniksbloed

Een van de laatste LGBTQ+ boeken in dit lijstje is de nieuwste van Adam Silvera. Hij schreef voor het eerst een fantasy roman. Het is een razendsnel avontuur vol plotwendingen en atypische personages, rond twee broers die voor elkaar door het vuur gaan. De New Yorkse tweelingsbroers Brighton en Emil verafgoden de Spreukwachters, mensen die geboren worden met speciale krachten en strijden tegen iedereen die de magische wereld bedreigt. Brighton zou er alles voor even om zelf mee te strijden, maar probeert in afwachting beroemd te worden met zijn eigen YouTube-kanaal. En dan blijkt dat uitgerekend zijn broer en beste vriend Emil uitverkoren is. Maar Emil zit echt niet op een leven in de spotlights te wachten…

13. Zelfs als we zwijgen

Zelfs als we zwijgen

Vijf vrienden komen nog één keer samen in een verlaten hut in de bergen voordat iedereen zijn eigen weg zal gaan. Het wordt een weekend om afscheid te nemen, van elkaar en van het spel dat ze de afgelopen drie jaar hebben gespeeld. Maar echt ontspannen wordt het niet, want iedereen heeft zo zijn eigen demonen om tegen te vechten, en allemaal dragen ze hun eigen geheim met zich mee. In dit boek, dat in oktober verschijnt, zit onder andere een personage dat nonbinair is en een personage dat transeksueel is.

Heb jij nog aanraders van LGBTQ+ boeken?

Bron flapteksten: bol.com

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Liana Eelen

Liana Eelen

Liana Eelen zweeft al 22 jaar rond op deze aardbol en komt uit een klein dorpje in België. Ze studeerde Toegepaste Economische Wetenschappen: Economisch Beleid en werkt intussen bij de overheid. In haar vrije tijd houdt ze ervan om boeken – voornamelijk young adults – te verslinden. Ze vond haar liefde voor boeken na het lezen van Een weeffout in onze sterren. Haar passie voor boeken deelt ze graag online en offline.

Gerelateerde artikelen

– gesponsord boek –

Volg ons

SCHRIJF JE IN! - Maak elke maand kans op leuke boekenprijzen

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.