Logo-youngadults-site

Interview James Frey

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Ended soon

EndgameOp vrijdag 14 november vertrok ik vroeg in de ochtend richting Amsterdam, naar het Ambassade hotel (Herengracht 341) om precies te zijn. Aangezien ik niet dicht in de buurt van Amsterdam woon (zeg maar gerust twee en een half uur met de trein reizen), besloot ik er een dagtochtje van te maken. Een paar boekenwinkels, een tijdje lekker slenteren en een heerlijke lunch later, was het dan eindelijk zover: mijn interview met James Frey.

James Frey is een ontzettend aardige man, maar het was wel duidelijk dat ik het gesprek moest leiden; hij antwoordde alleen wanneer hij moest antwoordden. Misschien een beetje stug, maar gelukkig was hij dit gelukkig niet.

Waarom trekt het young adult genre jou aan?
Ik hou van het lezen van allerlei soorten boeken, van sci- fi boeken tot thrillers.

Heb je ook favoriete schrijvers/boeken?
Alle soorten boeken trekken mij aan, en hetzelfde geldt ook voor de auteurs. Omdat ik veel genres interessant vind, heb ik dus geen favoriet.

Voor het schrijven van je boek heb je samengewerkt met Nils Johnson-Shelton. Hoe was deze samenwerking? En wie heeft wat gedaan?
Nils en ik waren al goede vrienden voordat ik begon met schrijven, dus om met hem te mogen samenwerken was great. We hebben dezelfde ideeën en begrijpen elkaar. Tijdens het schrijven heb ik onder andere het plot en de karakters beschreven. Nils heeft de eerste  versie geschreven.

Het boek begint met een knal. Deze knal representeert tevens het einde van de wereld. Maar waarom juist de Apocalyps?
Iedereen heeft het erover, weet je. Bovendien is het einde van de wereld ook een spannend idee.

Jouw beeld, of jullie beeld, van het einde van de wereld is niet het meest ‘voorkomende’ beeld. In veel ya boeken heeft het einde te maken met een zekere religie, of juist door natuurlijke krachten, zoals het broeikaseffect. Endgame, daarentegen, lijkt wat dat betreft meer op de film Prometheus.
Ik ben er vrijwel volledig van overtuigd dat wij niet de enige ‘wezens’ in het universum zijn. Zo zijn we er sinds kort achter dat er leven was op Mars, dus waarom zouden wij dan de enigen in het hele universum zijn? Nick Pope* (Britse journalist, medewerker bij het Britse Ministerie van Defensie van 1986 tot 2006) geeft ook aan dat er buitenaardse wezens zijn.

*Nick Pope zegt dat hij in 1991 is ontvoerd door Aliens, voor hij met een project over UFO’s bij het Britse Ministerie van Defensie ging werken.

Geloof je dan zelf ook in buitenaardse wezens? En geloof je ook dat de aliëns zoals die in Endgame beschreven zijn, er daadwerkelijk zo uit zien?
Ik geloof wel dat er iets anders is, maar of ze er ook zo uitzien als in het boek? Er gaan verschillende theorieën rond over aliëns, dus ik weet dan ook niet hoe ze er uit zouden kunnen zien. Voor het boek hebben wij ze wel wat menselijker gemaakt.

Je boek kent veel personages. Was het niet lastig om die allemaal te moeten beschrijven/uit te moeten werken?
Wij hebben van te voren het hele verhaal al georganiseerd en uitgewerkt, dus wij hebben gewoon het plot gevolgd.

Endgamee

Heb je ook een favoriet?

Ik heb geen favoriet, nee.

Wat mij opviel, is dat de gruwelijke scènes behoorlijk gedetailleerd zijn beschreven, terwijl de meeste boeken in het young adult-genre daar nogal soft in zijn. Waarom heb je hiervoor gekozen?
Ik heb het zo realistisch mogelijk geprobeerd te maken. Als dit het einde van de wereld zou zijn geweest, dan zou het zo gebeurd zijn. Deze kinderen zijn opgevoed met het idee om te moeten doden, omdat maar één lijn de winnaar kan zijn. Dus daar hoort ook bij dat deze kinderen mensen martelen en doden.

Wat was het moeilijkste aan het schrijven van Endgame?
De puzzel. Mijn originele puzzel was te makkelijk, dus uiteindelijk hebben ze mensen moeten inhuren die de puzzel gemaakt hebben.

Van wat ik heb gehoord, is dat er ook een verfilming gaat komen. Indien dit waar is, welke acteurs en actrices zou jij dan kiezen? En is er al iets over bekend?
Het klopt dat er een film gaat komen, maar de casting laat ik over aan de filmmaatschappij. Zij hebben hier veel meer ervaring mee, zoals Twilight en The Maze Runner. Maar er is nog niets over bekend.
(20th Century Fox gaat het boek verfilmen)

Waar ben je op dit moment mee bezig?
Wij hebben het tweede boek net af en zijn nu bezig met het derde boek. In de toekomst gaan we waarschijnlijk wel meer boeken schrijven, maar we zien wel hoe het loopt.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Sanne

Sanne

Gerelateerde artikelen

– gesponsord boek –

Volg ons

SCHRIJF JE IN! - Maak elke maand kans op leuke boekenprijzen

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.