Logo-youngadults-site

Paniek is een spel dat je niet snel vergeet

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Paniek

Ended soon

PaniekPaniek is de nieuwe roman van Lauren Oliver, waarin het draait om de hoofdpersonen Heather en Dodge. Beiden doen mee aan Paniek, een legendarisch spel dat gespeeld wordt onder de eindexamenkandidaten van het kleine plaatsje Carp. Heather had nooit gedacht dat ze mee zou doen aan Paniek, terwijl Dodge er juist geen seconde aan heeft getwijfeld en er alles voor over heeft om te winnen.

Psychologische thriller
Paniek is meer een psychologische thriller dan een roman. Angst, wanhoop, woede en wraak zijn de themawoorden die Paniek perfect omschrijven. Het is geen feel-good verhaal; het is geen Love Actually of Notting Hill. Het gaat over het kleine plaatsje Carp, waar armoede lijkt te overheersen. Van Meth Row, tot een trailerpark, tot identieke huizen met witte hekjes.
De setting is grimmig, benauwd, claustrofobisch. Je voelt de druk om te vertrekken, om je dromen achter na te jagen.
Paniek gaat over je diepste angsten, het gaat over het verleggen van je grenzen, het gaat over vriendschappen die getest zullen worden. En, het gaat over een dode.

Verveling en de vier musketiers
Paniek is ontstaan uit verveeldheid in het plaatsje Carp. Het is een dodemansstadje en de meeste dromen er dan ook van om uit Carp weg te trekken, naar de grotere steden toe.

Paniek is begonnen zoals zoveel dingen in Carp: omdat het zomer was en er niets anders te doen was. De regels zijn eenvoudig. Een dag na de diploma-uitreiking vindt De Sprong plaats, waarna het spel de hele zomer lang doorgaat. En na de laatste uitdaging krijgt de speler de pot.

Carp kent twee mensen die voor jury spelen, en wiens identiteit anoniem moeten blijven tijdens de gehele zomer. Daarbij betaald iedere leerling uit Carp mee aan de pot, en voor velen is de pot dan ook een enkeltje weg-uit-Carp. Niemand weet wanneer de volgende uitdaging is, niemand weet wat er gaat gebeuren.

Er zijn twee hoofdpersonen, en twee ondersteunende karakters, die ieder grondig zijn uitgewerkt. Heather en Dodge zijn de hoofdrolspelers, die beiden om heel verschillende redenen meedoen. De reden dat Heather meedoet aan Paniek, zorgde ervoor dat ik met mijn ogen rolde. Het was een impulsief besluit om deel te nemen aan De Sprong, omdat ze ergens zeer ontstemd over is.

Dodge zijn deelname is een mengeling van woede en wraak. Verder wil ik hier niet over uitwijden, maar dan zijn er nog Nat en Bishop, de beste vrienden van Heather. Nat doet ook mee aan Paniek, en Bishop is de chauffeur die Heather en Nat naar elke opdracht brengt. Op sommige momenten irriteerden de personages mij mateloos, ook al zijn ze goed uitgewerkt, laten ze echte emoties zien en leren ze de ware definitie van vriendschap kennen. Richting het einde toe werden ze sterker, maar hoewel de personages ijzersterk zijn uitgewerkt, werden hun acties en gedachten soms ietwat geromantiseerd waaruit je merkt dat Oliver hiervoor nog geen psychische thrillers heeft geschreven.

Opbouwende spanning
Het fijne aan dit boek is dat Paniek een grote rol speelt, maar waarin het ook gaat om de karaktervorming van de personages. Ze leren zichzelf kennen, maar ook wij leren veel van hen. Het boek beschrijft een perfect voorbeeld van vriendschap en een beginnende relatie: er zal altijd jaloezie zijn, geen enkele relatie (vriendschap of romantiek) zal perfect zijn.
Paniek, aan de andere kant, is een wanhoopsspel waarin niet iedereen het overleeft. De uitdagingen zijn extreem, misschien zelfs gruwelijk.

Eindoordeel
Ik geef dit boek maximaal 4 sterren. Afgezien van de af en toe irritante personages en het einde, is dit een geweldige roman met een grimmige sfeer, geen insta-love en ook blijft het hele boek realistisch aanvoelen.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Sanne

Sanne

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

1 gedachte over “Paniek is een spel dat je niet snel vergeet

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.