Logo-youngadults-site

Daarom ga je naar de boekhandel!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

BoekhandelStel je eens voor. Misschien heb jij over tien jaar zelf al kinderen. Samen lopen jullie door het winkelcentrum en ineens kijken die grote onschuldige ogen je aan en hoor je een kinderstemmetje vragen: “Mama, wat is een boekhandel?” Jij glimlacht en antwoordt: “Dat waren vroeger winkels waar je boeken kon kopen. Ze hadden kastenvol met boeken staan die je kon vastpakken en bekijken. Als je er één tussen zag staan die je leuk vond, dan kocht je die.” Het zou zo maar kunnen. Steeds meer mensen ontdekken de online winkels, de webshops, en er zijn inmiddels al verschillende boekhandels failliet gegaan. Voor mij is een wereld zonder boekhandels een ware dystopie. Daarom hieronder zes redenen waarom je naar de boekhandel moet gaan!

1. Een boekhandel verrast
Op internet zoek je snel dat boek wat je wilt hebben, maar in een boekhandel loop je naar die tafel of die kast met jouw genre. Behalve dat boek wat je in gedachten had, kun je voor leuke verrassingen komen te staan. Een iets minder bekende uitgeverij bijvoorbeeld, die ook jouw genre uitgeeft. Of een locale auteur die bol.com wat minder prominent in de zoekresultaten heeft staan. Kortom: je kunt onverwachte schatten tegenkomen!

2. Snuffelen, uitzoeken, LEZEN!
Online bestellen is misschien makkelijk, maar je moet vervolgens wel wachten tot je boek in huis is. Een boek dat je koopt in de boekhandel is meteen in huis. Of begin jij onderweg al, bijvoorbeeld in het bushokje? En wat dacht je van die onverwachte verjaardag, waar je nog even snel een cadeautje voor moet kopen?

3. What u see is what u get
Zelf vind ik kopen vanaf een plaatje toch nog altijd minder dan kopen wat ik zie. In de boekhandel zie je wel dat ze een glitterlaagje hebben gebruikt voor de titel, of dat er een doorkijkje in het kaft is gemaakt naar de titelpagina. Soms bevat een boek ineens leuke illustraties. Dingen die online niet opvallen!

4. Advies
Bij webshops staan vaak adviezen onder je zoekresultaten, maar in de boekhandel kun je lekker ouderwets iemand om advies vragen. Ook dit advies kan je soms verrassende nieuwe ontdekkingen laten doen. De online shops zullen vooral de populairste hits weergeven, maar als je geluk hebt, tref je wellicht iemand in de boekhandel die veel heeft gelezen in jouw genre. Iemand die schrijvers kent, die jou nog onbekend zijn. En wie weet, misschien ontstaat er zomaar spontaan een enthousiast gesprek tussen twee leesfanaten!

5. Bezoekje aan de boekhandel is een belevenis
Eigenlijk is dit een combinatie van de bovenstaande voordelen. Online koop je, omdat je het snel nodig hebt. Maar de boekhandel is een belevenis. Je kunt heerlijk door die winkel struinen. Boeken oppakken, achterkanten lezen. Al die verschillende lettertypes op de ruggen, waardoor je makkelijk kunt bepalen welke boeken je aanspreken. De geuren opsnuiven. Als je wilt, kun je van een bezoekje aan de boekhandel een uitje maken. Dat is mij tot op heden in een webshop nog nooit gelukt!

6. In de boekhandel betaal je geen verzendkosten!
Om de een of andere reden denken veel mensen dat kopen via internet goedkoper is. Misschien dat dit voor veel productsoorten geldt, maar niet voor boeken! In Nederland is er namelijk de wet op de vaste boekenprijs, wat inhoudt dat uitgevers de prijs bepalen van de Nederlandstalige boeken en dat die prijs in iedere winkel (online of offline) geldt! Dit betekent dus dat je online eerder duurder uit bent, omdat je daar in veel gevallen verzendkosten moet betalen.

Toch nog verknocht aan het internet?
Wist je dat veel boekhandels tegenwoordig een eigen webshop hebben die net zo goed werkt als bijvoorbeeld bol.com? Je kunt ervoor kiezen om de boeken thuis te laten bezorgen, maar vaak kun je ze ook laten bezorgen in de winkel. Voordeel van het laatste: je betaalt geen verzendkosten, maar kunt het boek wel bestellen op het moment dat jou dat uit komt. En je steunt je eigen boekhandel ook nog eens, zodat je zowel online als offline terecht kunt voor een boek. Weet jij al of jouw boekhandel een eigen webshop heeft? Vraag er eens naar!

Red de boekwinkel op Facebook!
Op Facebook zijn inmiddels pagina’s te vinden die in het leven zijn geroepen om de boekhandel weer nieuw leven in te blazen, zoals Red de boekwinkel. Misschien leuk om die eens een bezoekje te brengen!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Natasja Storm

Natasja Storm

Natasja heeft een tijdje onder de radar geleefd, maar met het vernieuwde Young Adults is zij weer 'back in business'. Ze heeft veel ideeën om het platform weer op de kaart te zetten en is bezig met het uitbreiden van functionaliteiten voor de website en community! Ze zet momenteel de laatste puntjes op de i van een bovennatuurlijke young adult/new adult en werkt aan een literaire roman. Het idee voor een kinderboekenserie werkt zij tussendoor uit. Naast schrijven zijn snowboarden, marketing en ondernemen haar passies.

Gerelateerde artikelen

– gesponsord boek –

Volg ons

SCHRIJF JE IN! - Maak elke maand kans op leuke boekenprijzen

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

20 gedachten over “Daarom ga je naar de boekhandel!

 1. Deze wilde ik graag nog even met jullie delen. Ivette Amesz heeft een prachtige blogpost geschreven over de liefde voor het boekenvak. Deze vond ik zo mooi aansluiten bij mijn artikel, dat ik jullie graag de link wil geven:

  http://ivetteschrijft.blogspot.com/2014/02/de-zichtbare-maar-ook-de-te-vaak.html?spref=tw

  Helemaal mee eens, Ivette!

 2. [quote name=”myrthe2000xxx”]Wij hebben in Zwolle zo’n mooie boekhandel!!! het is een heel oude kerk en daar hebben ze nu een mooie boekhandel van gemaakt, het is heeft een heel erg rustige sfeer en het is er stil omdat het een kerk is. Je kan er ook eten… het is gewoon geweldig[/quote]

  Ja, die ken ik! Je bedoelt Waanders in de Broeren. Ik ben in flink wat boekhandels geweest in Nederland, maar ik denk dat dit toch wel de mooiste is die ik tot nu toe ben tegengekomen! Mazzelaar dat die bij jou in de woonplaats zit :p En ja, je kunt er ook erg lekker eten 🙂

 3. Wij hebben in Zwolle zo’n mooie boekhandel!!! het is een heel oude kerk en daar hebben ze nu een mooie boekhandel van gemaakt, het is heeft een heel erg rustige sfeer en het is er stil omdat het een kerk is. Je kan er ook eten… het is gewoon geweldig

 4. Wauw! Jij bent goed bezig, Ilse! Ik ben supertrots op je! #RedDeBoekwinkel!

 5. Nou, ik heb vandaag de goede daad van de dag gedaan! Ik heb “Opstand” besteld bij de Bruna. Helaas komt ‘ie pas woensdag binnen. Huiliehuilie… Maar ja, dan kan ik in de tussentijd wel weer een (of twee?) boek(en) lezen. Er is nog genoeg over van het Boekenfestijn. =P

 6. Wauw, wat een boel reacties! Ik proef bij jullie dat jullie:
  * gek zijn op lezen
  * dat jullie nog vooral ECHTE boeken lezen
  * dat jullie graag een bezoekje brengen aan de boekhandel
  * maar dat jullie daar niet kunnen vinden wat jullie zoeken
  * en dat jullie daarna via internet bestellen wat jullie willen.

  Eigenlijk ben ik heel nieuwsgierig. Wat missen jullie dan? Hoe zouden jullie het graag wel willen zien? Wat zou jou over de streep trekken om toch weer bij de boekhandel te kopen? Als je daar ideeën over hebt, zou je ze naar me op de mail willen zetten? info @ marijkefjansen .nl maar dan zonder spaties. Ik kom bij nogal wat boekhandels voor mijn werk, dus ik vind dit een heel interessant vraagstuk! Als i genoeg leuke reacties ontvang, maar ik daar een nieuw artikel van!

  Groetjes, Marijke

 7. Jaa echt zo jammer! Ook al is het maar tijdelijk… het is wel een soort van sluiting…

 8. Jaaaaa tijdelijk las ik. Wel bizar hoe snel het gaat!

 9. Polare is failliet 🙁

 10. @ De twee dames hierboven:
  Dat is inderdaad wel waar! Heel vaak is het aanbod gewoon niet cool genoeg en dan heb ik ook wel de neiging om te bestellen via internet. Nu moet ik zeggen dat ik af en toe ook wel via Bol.com bestel, maar over hun ben ik ook niet erg te spreken. Vaak werken kortingscodes niet en duurt het alsnog langer dan één dag voor het in huis is. Ook al bestel ik voor 20 uur en zou het dus de volgende dag in huis moeten zijn. 😉 Maar bestellen via Polare of zo? Heb ik eigenlijk nog niet eens aan gedacht. =P

  Ik heb in de boekhandel bij m’n pa in de stad ook nooit echt leuke boeken gevonden. Ja, laatst heb ik er toevallig Slaapliedjes Voor Kleine Criminelen gekocht. Maar verder? Halve series die ze aanbieden en er komt zelden wat nieuws binnen heb ik het idee. Op zulke moment mis ik de Selexys gewoon zó hard, hè? Zij hadden tenminste een divers aanbod! En ook nog eens boeken die minder bekend waren. Dat daagde tenminste uit!

 11. Ik hou zo veel van boekenwinkels, maar helaas heeft mijn dichtstbijzijnde boekenwinkel bijna nooit leuke ya boeken 🙁 daarom koop ik regelmatig op het internet en ik lees ook steeds meer boeken in het Engels dus ja… maar zodra ik een boekenwinkel zie móet ik erheen

 12. Ik vind het altijd geweldig om naar de boekenwinkel te gaan:) Wel jammer dat de YA-afdeling niet zo heel groot is. Daardoor worden sommige YA boeken bij de kinderafdeling geplaatst…(Iets waar ik zo niet tegen kan)Er is ook nog een Engelse YA afdeling bij ons waar ik wel blij mee ben:) Maar heel vaak staat deel 1 er nooit bij als ik een boek wil kopen. Als ik dan vraag of ze nog deel 1 hebben is het Nee die hebben we helaas niet meer, maar je kan dat boek ook online bestellen via deze website en blabla :zzz
  I’m like NOT INTERESTED..Ik weet ook wel dat je alle boeken online kan bestellen hoor XD

 13. Goed artikel, Marijke! Draagt ook fijn bij aan het plan om boeken kopen meer onder de aandacht te brengen. Check die reacties hierboven eens, goed bezig hoor!

  Die Facebookgroep kende ik trouwens niet. Meteen even geliked en er rondgekeken en natuurlijk mensen uitgenodigd van boekenblogs. Tel uit je winst!

  Ik vind punt vier eigenlijk wel grappig! Het is nog nooit in me opgekomen om advies te vragen bij het kopen van boeken. Het enige wat ik weleens vraag, is of ze een boek kunnen bestellen voor me. Zoals de Dark Romance bundel, trouwens! Wat ik weleens heb gedaan, is iemand anders helpen met het uitzoeken van een boek. Af en toe zie je van die volwassenen die dan een boek kopen voor hun neefje of zoiets, maar ze hebben geen idee wat het kind dan zou interesseren. Soms is dat ook best leuk om te doen, maar het ligt natuurlijk ook wel aan de personen. Bij sommige mensen zou ik me er echt niet mee bemoeien, zoals dat ene geïrriteerde stel van laatst. xD

 14. Ja, jammer dat de YA-afdeling vaak bij de kinderboeken wordt geplaatst… Dan ga je er niet zo snel kijken. Ik werk in een boekhandel, maar daar staat de YA-kast tussen de fantasy en de thrillers. Wij hebben voor zo’n kleine boekwinkel heel veel YA, ook in het Engels. Moet ook wel, is mijn favoriete afdeling! 😉 Heerlijk snuffelen

 15. Helaas is de boekhandel bij mij met de YA afdeling….niet zo prettig. Die afdeling zit beneden, met de kleuters….an andere kleine kinderen….en ja ik irriteer me daar aan 🙁

 16. Ik moet ook bekennen dat ik best wel wat bij bol.com bestel. Vooral juist omdat het de volgende dag meestal in huis is. Maar ik ga nog steeds naar de boekwinkel. En dat is ook echt zo veel leuker! De sites van de boekwinkels waar ik kom zijn (vind ik) niet echt goed. Maar het is idd beter om het daar te komen en dat ga ik dan ook zeker doen!
  En heerlijk rondstruinen, bij alle genres kijken. Maar ik kan er nooit maar 1 uitkiezen. Haha. Laatst ook voor de verjaardag van een vriendin 3 boeken gekocht. Ook daar was ik helemaal gelukkig van

 17. Ik houd er echt heel erg van om naar de boekenwinkel te gaan, maar 1 is de boekenwinkel bij ons niet heel groot en hebben ze dus maar een kleine ya afdeling, en 2 ik lees heel veel Engels en daar kan ik dus sowieso niet voor rondsnuffelen. Daarom bestel ik tegenwoordig jammer genoeg veel meer op internet. Ik ga nog steeds wel vaak snuffelen, maar echt heel veel boeken rechtstreeks uit de boekenhandel kopen doe ik dus niet meer.

 18. Ik vind het zo heerlijk om gewoon in een boekenwinkel rond te struinen! Die geur, die mooie covers.. Je kan en mag alles pakken om te bekijken… en kijk daar, nog meer boeken! En nog meer! *Dat gevoel dus, haha)
  Het is jammer dat veel mensen het via de makkelijkere weg doen (lees: thuis vanaf de computer bestellen) en ik moet eerlijk bekennen dat ik dat ook wel doe. Maar ik geef toch liever de voorkeur aan een echte winkel, waar je, zoals jij zegt inderdaad, verrast kunt worden door boeken die je anders nooit gezien zou hebben! 😀
  Ik zou het echt jammer vinden als ze allemaal verdwijnen 😥

 19. Hmmm, het klopt zo erg…
  Vroeger ging ik altijd even langs de boekwinkel als ik te laat was voor mijn bus ofzo. Maar nu woon ik ergens anders dus ligt de boekwinkel uit mijn route :(. En vaak heb ik ook geen zin of tijd meer om na school dan nog een stuk te fietsen x_x
  Maar ik ga zeker eens een keertje nog is langs, gewoon om wat rond te snuffelen :3

 20. Nou jeetje, klinkt verschrikkelijk. Ik vind het heerlijk om tussen de boeken rond te lopen en er eentje uit te kiezen. Ga ook nog steeds trouw naar de boekhandel, helaas minder vanwege de crisis

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.