Logo-youngadults-site

Schrijftips van de meest verwachte nieuwe young adult auteur van het moment

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Deze week verscheen op de site een artikel over het nieuwste young adult fenomeen: Samantha Shannon. Een 21-jarige Oxfordstudente die niet alleen binnen een week een contract met een van de grootste Britse uitgeverijen sloot, maar ook de rechten van haar dystopische young adult aan twintig landen en aan een filmmaatschappij verkocht. The Bone Season verschijnt in augustus, maar is nu al een van de meest besproken boekonderwerpen op dit moment.

Als er iemand in het uitgeefwereldje is die we als voorbeeld mogen stellen, is zij het wel. Nou, prijs jezelf gelukkig, want ze heeft besloten een paar van haar magische schrijftips met ons te delen. Meerbepaald voor de studenten onder ons – al vind ik dat iedere schrijver er iets van kan opsteken. The Bone Season schreef ze tijdens haar eerste jaar aan Oxford, ze kreeg de megadeal tijdens haar tweede jaar en nu ze zich klaarmaakt voor de publicatie bevindt ze zich in haar laatste jaar als literatuurstudente. We kunnen er dus van op aan dat ze zich wel ervaren kan noemen als studentschrijvertje. Blijf zitten, want hier komen haar tips:

1. Drink koffie. Zelfs als je er niet van houdt, koffie zal je wakker houden tijdens deze reis. Koffie zal je beste vriend en je ergste vijand in de nabije toekomst zijn. Zoek het dichtstbijzijnde koffiehuisje uit – of een plaats waar het wordt verkocht. Maal er niet om als je het niet lekker vindt (Na een tijdje wordt het beter, ik spreek uit ervaring!) of als het er niet cool genoeg uitziet. Koffie is het nieuwe bier. Waarschuwing: Als je last krijgt van hartkloppingen, irriteerbaarheid, hoofdpijn en spiersamentrekkingen, drink je teveel. Ga over naar kruidenthee. NU.

2. Regel je tijdsschema. Koop een dagboek en deel je tijd op in blokken. En doe dan je best om je aan dat tijdsschema te houden. Op een typische weekdag staat Shannon om 7 uur op en spendeert ze een uur aan het checken van haar mails en zich bezighouden met Twitter en het drinken van koffie. Dan gaat ze naar de universiteit, na haar lessen besteedt ze een paar uur aan haar essays en andere werkjes in het studentencafé (terwijl ze hoopt dat ze gezelschap krijgt van een van haar vrienden), en dan gaat ze eten. Na het eten schrijft ze de hele avond. Zorg er wel voor dat er genoeg ontspanning in je schema zit, anders draai je na een tijdje door.

3. Zoek andere schrijvers op. Op de universiteit barst het van studenten die houden van schrijven, of het nu dichters zijn of mensen die korte verhalen schrijven. Een perfecte kans om ideeën uit te wisselen.

4. Geen paniek wanneer je niet schrijft. Uitstellen mag. Tenzij je een deadline hebt om tegen 9 uur ’s ochtends een scriptie af te hebben, is het oké om eens wat te treuzelen. Ga allereerst van die computer af. Ga zitten. Lees een boek. Kijk TV, of iets waarbij je echt kan ontspannen.

5. Slaap. Als je niet genoeg slaapt, krijg je op den duur last van oververmoeidheid en val je spontaan in slaap tijdens het schrijven. Zeker als je tot laat in de avond schrijft, is het belangrijk om die energie in te halen.

6. Eet. Even belangrijk als voorgaand puntje.

7. Gebruik de bieb. Zeker als je een student bent, heb je het voordeel om in een heerlijke bibliotheek te genieten van alle schatten die het te bieden heeft.

8. Sta vroeg op. Als je ertoe in staat bent. Als Shannon pas om 10 uur opstaat, heeft ze de hele dag zin om school en schrijven uit te stellen. Het is veel beter om vroeg op te staan en helemaal klaar te zijn om aan de dag te beginnen. Maar – important – regel vijf is belangrijker.

9. Sport. Wanneer je student en schrijver bent, ontstaan er twee problemen in verband met sport. A. Je zit zowat altijd rustig op je achterste, hetgeen leidt tot een ongezonde, passieve levensstijl. B. Je hebt nooit tijd. Komt dit je bekend voor? Ga dan aan lichaamsoefeningen doen!

10. Rustig blijven. Gaat het op een bepaald moment niet meer? Heb je het gevoel dat je verstikt wordt onder het werk en de verplichtingen? Aarzel dan niet, en blijf zeker niet met die stress zitten. Zoek hulp. Je bent nooit alleen.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Amélie

Amélie

Gerelateerde artikelen

– gesponsord boek –

Volg ons

SCHRIJF JE IN! - Maak elke maand kans op leuke boekenprijzen

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

8 gedachten over “Schrijftips van de meest verwachte nieuwe young adult auteur van het moment

 1. O,O
  Handige tips! Hoewel ik zelf Capuccino lekkerder vind ^^

 2. Jazeker, staat in een eerder artikel. Bij Prometheus, als ik me goed herinner 🙂

 3. Komt het boek ook in NL?

 4. Ik ben de laatste tijd echt verliefd geworden op koffie 😉 Hoewel ik de energie van cafeïne nooit echt heb ervaren (:

 5. Voor mij echt geen koffie. Ik kan ook wel wakker blijven zonder 😉

 6. Jeez. Ik had de link niet eens gelegd, dat er koffie in die mok zou zitten. Whahaha!

 7. Leuk die schrijftips weer Am! 😀 En het plaatje past er perfect bij, ook al vind ik koffie niet lekker 😛 zou er zo zin in hebben haha

 8. Whaaa, schrijftips! Vanochtend vroeg ik me toevallig nog af of ze nog eens zouden verschijnen. Zeker omdat ik onlangs die tip heb gebruikt van een paar maand terug!

  Ik ken de hele schrijfster niet, maar haar regels bevallen me wel. Dan heb ik het met name over punt één. =3

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.