Get to know Carry Slee

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Carry Slee mag zich een van de meest succesvolle en bekendste jeugdboekenauteurs van Nederland noemen. Iedereen kent wel een paar titels van haar boeken, en diverse verhalen zijn vertaald naar verfilmingen. Sinds kort schrijft ze voor een iets ouder publiek, met boeken als Brainwash en Joël. Daarnaast staat ze bekend voor haar vele verschillende brillen, en de realistische thema’s die ze in haar boeken aanpakt. Deze week leer je iets meer over een groot voorbeeld op schrijfgebied.

Carry werd op 1 juli 1949 geboren in Amsterdam, waar ze ook is opgegroeid. Haar moeder is verstandelijk gehandicapt, en dat had een grote invloed op haar leven. Alles draaide om de ziekte van haar moeder, waar haar vader niet mee om kon en in zijn werk vluchtte. Al met al had ze een zware jeugd. Daarom wilde ze ook graag uit de werkelijkheid ontsnappen door het schrijven van korte verhaaltjes. Door het verdriet voor haar moeder is Carry’s vermogen om zich in anderen in te leven goed ontwikkeld. “Ik denk dat in die periode de kiem is gelegd voor mijn schrijverschap.”

Na haar middelbare school ging ze naar de Academie van Expressie door Woord en Gebaar en daarna werd ze dramadocent in het middelbaar onderwijs, waar ze haar schrijverskwaliteiten goed kon gebruiken. Toch bevredigde lesgeven haar niet echt, en in 1988 debuteerde ze in het tijdschrift Bobo met verhalen over Keetje Karnemelk. Een jaar later verscheen haar eerste boek Rik en Roosje, en algauw volgden heel wat meer boeken. Gedurende lange periode schreef ze 10+ verhalen, die razend populair waren, maar sinds een tijdje richt ze zich op een nieuwe doelgroep: young adults.

Leuke weetjes

  • Haar volledige naam is Carolina Sofia Slee.
  • Haar meest favoriete man is Nelson Mandela.
  • Op vakantie neemt ze boeken mee om uit te delen, en ze heeft er ook altijd in de auto liggen. Stel dat ze maar eens een fan tegenkomt.
  • Haar dochters zijn haar grootste inspiratiebron.
  • Carry is gek op brillen. Ze ziet ze als een mooi sieraard, en ze haalt ze overal vandaan. Op foto’s zie je haar nooit zonder bril, en ze koopt er bij de vleet.
  • Aan school had ze vroeger een enorme hekel.
  • Mathilda van Roald Dahl is haar favoriete kinderboek.
  • Negen keer heeft ze de Prijs van de Kinderjury gewonnen, en vijf maal de Prijs van de Jonge Jury.
  • Ze heeft een enorme hekel aan discriminatie en racisten. Ook is ze helemaal tegen het tegenwoordige uitzetbeleid van de asielzoekers, en op dit gebied schaamt ze zich voor haar Nederlandse nationaliteit.

Bibliografie – jaar en titel

  • 1989 Rik en Roosje
  • Iris & Michiel
  • 1989 Morgen mag ik in het diepe?
  • 1990 Hieperdepiep
  • 1992 Rood met witte stippen
  • 1992 Hallo baby!
  • 1993 Sneeuwman, pak me dan
  • 1993 Met zonder jas
  • 1993 Lekker weertje koekepeertje
  • 1994 Zandtaartjes
  • 1995 We zijn er bijna!
  • 1998 Feestkriebels
  • 2000 Opa en oma komen logeren
  • 2008 Retteketet spetterpret
  • 1990 Het drakepad
  • 1991 Verdriet met mayonaise
  • 1993 Confetti conflict
  • 1993 Het bliksemeiland
  • 1994 Kilometers cola en knetterende ruzie
  • 1995 Geklutste geheimen met strafwerk toe
  • 1996 Spijt!
  • De kinderen van de Grote Beer
  • 1996 Een kringetje van tralala (groep 1)
  • 1996 Wiebelbiebeltanden (groep 2)
  • 1996 Opgepast, ik lust een hele boekenkast (groep 3)
  • 1997 Rekenen in het oerwoud (groep 4)
  • 1997 Help! Juf is verliefd (groep 5)
  • 1998 Klapzoenen en valsspelers (groep 6)
  • 1999 Schreeuwende slaapzakken en stiekeme stropers (groep 7)
  • 2000 Een broodje gras en Linke soep (groep 8)
  • 1997 Pijnstillers
  • 1997 Vervalst
  • 1998 “Afblijven”
  • 1999 Markies
  • 1999 Kappen!
  • 2000 Razend
  • 2000 Een broodje gras en linke soep
  • 2001 Paniek
  • 2002 Link 2003 Radeloos
  • 2003 Timboektoe serie
  • See you in Timboektoe
  • 100% Timboektoe
  • Timboektoe Rules!
  • Timboektoe Rocks!
  • Missing Timboektoe.
  • 2006 Lover of Loser, your choice
  • 2007 Zó niet eerlijk
  • 2008 Hot or Not, your choice
  • 2008 Dat heb ik weer!
  • 2009 Bangkok Boy
  • 2010 Fatale liefde
  • 2011 Joël
  • 2012 Brainwash
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Amélie

Amélie

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

2 gedachten over “Get to know Carry Slee

  1. Super leuk stuk. ^^
    Ik vind het echt super gaaf dat er een Get To Know over een Nederlans persoon is. En ja, Carry Slee rules.

  2. Leuke informatie over carry , nu ik. Al haar boeken op een lijstje lees kom ik er achter dat ik eigenlijk maar 2 boeken van haar gelezen heb , help me juf is verlieft en lover or loser

Geef een reactie

Join us

Get your account today