Logo-youngadults-site

Hoe versla je een writer’s block? 3 tips

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Versla je writer’s block door deze drie tips te gebruiken. Het zijn tips die je helpen om je twijfel weg te nemen en je creatieve geest en zelfvertrouwen te laten groeien.

Je hebt vast weleens naar een wit scherm zitten staren, misschien voor een halfuur, misschien zelfs langer… Heb je je openingszin geschreven en tig keer herschreven? Voel je een licht angstig gevoel in je buik – of een kleine, groeiende angst dat je misschien nooit iets bruikbaars zal schrijven?

Als je op een of meerdere van bovenstaande vragen ‘ja’ hebt geantwoord, dan kan het zijn dan je lijdt aan een writer’s block.

Een writer’s Block komt vaak voort uit angst en twijfel. Drie van de meest voorkomende oorzaken zijn dan ook:

 1. Faalangst
 2. Angst voor het hebben van ‘geen talent’
 3. Angst voor het niet halen van een deadline

Om van je writer’s Block af te komen, moet je je als schrijver distantiëren van zelf toegebrachte druk. Het natuurlijk niet altijd gemakkelijk om hieraan te ontsnappen, zeker niet als je zelf de oorzaak ervan bent. Je moet dan ook ruimte tussen je werk en je gedachtes.

Haal eerste even diep adem en lees dan verder. De weg om een writer’s Block te overwinnen is heel dichtbij als je de volgende drie tips opvolgt.

Maak een wandeling
Loop weg van je computer of notitieblok en blijf gewoon lopen. Het maakt niet uit waarheen, als je maar wegloopt van je de plek waar je schrijft (voor ongeveer 15 minuten). Loop daarna terug. In dit tijdbestek van een halfuur, laat je je gedachten de vrije loop. Probeer na te denken over iets anders dan het schrijven van je verhaal en probeer je te concentreren op je directe omgeving. Dit is misschien niet mogelijk, zeker niet als het de eerste keer is dat je deze techniek probeer. Het is namelijk niet gemakkelijk om je gedachtes onder controle te houden zonder tijd en training. Als dit het geval is, ontspan jezelf en laat je gedachtes hun gang gaan, zonder druk uit te oefenen op jezelf om wel of niet aan een bepaald onderwerp te denken.

Luister naar muziek
Luister naar een stukje muziek dat je nog nooit eerder heb gehoord. Schrijf vrijuit. Vergeet het schrijfproject waar je aan werkte. Denk niet aan het feit of het goed of fout is wat je schrijf. Maak je geen zorgen over het onderwerp, de woordenschat, grammatica of spelfouten. Schrijf met de gedachte dat je het weg kan schrappen zodra je klaar bent. Schrijf gewoon op wat er in je op komt. Als je niets kunt bedenken, begin dan met het beschrijven van wat je ziet, ruikt of voelt. Schrijf ongeveer een halfuur, zonder dat je het jezelf toelaat de telefoon of de deurbel te beantwoorden, zonder van je plek te gaan, voor welke reden dan ook.

Gebruik een stimulans
Open een boek op een willekeurige pagina, of pagina’s, en schrijf de eerste tien woorden op die je ziet. Maak van deze tien woorden een stukje tekst – het maakt niet uit op wat voor manier. Het kan een gedicht, een verhaal, een beschrijving of een brief zijn. Het maakt niet uit of het logisch is of onzinnig. Nogmaals, het gaat erom dat je schrijft, niet wat je schrijft.

Deze tips (of eigenlijk oefeningen) helpen je om de innerlijke criticus los te laten die jou tegenhoudt om te schrijven. Ze helpen je om de zelf-twijfel te overwinnen die Sylvia Plath beschrijft als “the worst enemy to creativity”. Probeer de tips uit wanneer je vast komt te zitten in je verhaal en je gewoon creatief ‘verlamd’ bent, of op een dagelijkse basis, gewoon om je zelfvertrouwen en discipline als schrijver te ontwikkelen. Vergeet niet dat je writer’s block misschien niet in een keer verdwijnt, soms heeft het even tijd nodig. Heb geduld, ontspan jezelf, dan komt alles goed.

Veel succes en laat ons weten of je writer’s block verdwenen is.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Natasja Storm

Natasja Storm

Natasja heeft een tijdje onder de radar geleefd, maar met het vernieuwde Young Adults is zij weer 'back in business'. Ze heeft veel ideeën om het platform weer op de kaart te zetten en is bezig met het uitbreiden van functionaliteiten voor de website en community! Ze zet momenteel de laatste puntjes op de i van een bovennatuurlijke young adult/new adult en werkt aan een literaire roman. Het idee voor een kinderboekenserie werkt zij tussendoor uit. Naast schrijven zijn snowboarden, marketing en ondernemen haar passies.

Gerelateerde artikelen

– gesponsord boek –

Volg ons

SCHRIJF JE IN! - Maak elke maand kans op leuke boekenprijzen

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

10 gedachten over “Hoe versla je een writer’s block? 3 tips

 1. O, op die manier! =P

 2. Wut nu staat het er 3x

 3. Nou ik had wat getypt maar nu is het innees weg maar ik type dat als ik vastloopt met een project of zo kan je het gebruiken , je kunt muziek luisteren en gewoon dingen opschrijven over je onderwerp zonder op fouten te letten

 4. … Als je vastloopt met schoolwerk? Dat moet je me even uitleggen, want dat verband zie ik niet. Whahaha.

 5. Ze zijn inderdaad erg handig misschien kan ik ze ook gebruiken als ik vast loop met schoolwerk of zo

 6. Whaha! Dank je dat je het erbij zegt. =P Ben benieuwd of er nog meer reacties komen op de tips. Ben altijd benieuwd naar wat anderen vinden. Soms best leerzaam en bovenal gewoon interessant. =D

 7. dat weet ondertussen denk ik iedereen 😉 dat is wel positief

 8. Whahaha, ik vind het echt geweldig om me uit te leven. =)

 9. hahahaha wilde net kijken of ilse al gereageert had en dat is zo 😉 een half boek zie ik

 10. Jay! De schrijftips zijn er! Even was ik bang dat ze niet meer zouden komen, want ik weet dat jullie het super druk hebben. Maar ik ben extatisch nu ik zie dat ze er toch staan, al zie ik het pas nu!

  Wow, dat van dat half uurtje een wandeling maken en dan ergens anders aan denken… Pff. Ik doe er meestal juist zoveel moeite voor om mijn kop leeg te krijgen. Dan kan ik schrijven, denk ik niet meer aan de andere dagelijkse dingen. Als ik dan ga lopen of zo, wakker ik dat juist weer aan!
  Pauzes tussen het schrijven heb ik uiteraard wel, maar dan meer om verder na te denken voor ik het weer meteen onder woorden breng. Ik kan natuurlijk trainen om het wél in een half uur klaar te spelen. Maar het zal erg pittig zijn! xD

  God, die tip van de muziek! Dat klinkt echt goed! Soms heb ik sowieso al eens neigingen muziek te gaan definiëren. Gewoon de beelden die er in me opkomen opschrijven. Al zijn er mensen die er een wenkbrauw om optrekken: Ik vind het heerlijk beeldgedachten te uiten!

  Die laatste tip is ook weer erg aansluitend op titelschrijven en de tips die in “de lijst” stonden! Ik ben er inmiddels achter dat er veel tips zijn die gewoon op korte termijn zijn. Ze spelen geen rol voor het verhaal zelf. Alleen het proces van het schrijven helpt op lange termijn. Toegegeven; in het begin had ik eerst zoiets van: Dat is dan misschien een beetje doelloos. Maar nu begin ik er steeds meer in te geloven! Als afwisseling op 2 kan ik tip 3 ook eens uitproberen!

  Pff, en dan is het alweer twaalf uur. Damn. Ik wilde nog wat doen aan de schrijfvoorbereidingen voor de NaNoWriMo. Het liefst zou ik nu nog beginnen, maar als ik dan goed en omgeschakeld ben, is het kwart voor één. En aangezien om half elf de wekker gaat… Sja, dat werkt niet! Ik wil wel voldoende slaap hebben. Morgen uit school dan maar weer eens! In elk geval weer erg bedankt voor de tips, Natasha!

  Ik heb nog een vraagje, overigens. Ik weet dat je het bijzonder druk hebt. Toch kan ik het niet laten om te vragen of jij misschien een stuk tekst van me wilt lezen. Voor m’n opleiding moet ik een zesdelig verhaal schrijven. Elke week 150 tot 250 woorden en ik zit nu bij week 4. Zou jij het willen doorlezen en feedback willen geven als je zin en tijd hebt? =D Andere mensen die dit lezen – ongetwijfeld best wat, gezien de reacties bij de vorige schrijfpost! – mogen het ook lezen en feedback geven. Laat ’t me maar weten!

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.