Logo-youngadults-site

Het nieuwste boek van J.K. Rowling: gruwelijk en obsceen

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

J.K. Rowling betoverde de wereld met de Harry Potter-serie en nu is het tijd voor haar nieuwe boek. The Casual Vacancy ging op 27 september de wereld in; wie het boek in het Nederlands wil lezen, moet nog wachten tot 17 oktober. De recensenten zijn verrast: het boek is een verzameling van taferelen met seks en drugs, bijvoorbeeld hoe de dochter van een prostituee verkracht wordt door diens heroïnedealer. Toch zijn de critici lovend over de sociale boodschap en de bekende prachtige beschrijvingen van de topauteur.

Over drie dingen kunnen we absoluut zeker zijn:

1. Het lijkt niet op Harry Potter

Het grote publiek maakte enkele dagen geleden voor het eerst kennis met het boek, en vooral de Britse media reageert geschrokken. Zo worden scheldwoorden om de haverklap gebruikt, en is het boek weg te houden voor kinderen. Rowling heeft haar fans op voorhand gewaarschuwd: “Ik wil niet fungeren als een babysitter voor mijn lezers”, en als je het boek leest, kun je daar zeker van zijn.

2. Het verhaal

The Casual Vacancy, dat in het Nederlands “Een Goede Raad” zal heten gaat in feite over het fictieve, schilderachtige dorpje Pagford in Groot-Brittannië, waar het arme deel van de burgers het opneemt tegen het rijke gedeelte in de strijd om de vrijgekomen zetel in de gemeenteraad. Opgepast; er komen hier geen toverstokken of magische scholen aan te pas. In plaats daarvan krijg je een grote portie schuttingstaal, pornografie en zelfmoord van tieners. Maar gelukkig ook komedie en prachtige beschrijvingen. Een verhaal met passie, verve en magie, en een melodramatische climax.

3. Het is een bestseller in de maak

Joanne had het al jaren geleden voorspeld: “Het eerste dat ik na Harry Potter schrijf, kan afschuwelijk zijn. En toch zal iedereen het kopen.” En ze heeft gelijk. Alleen al in de voorverkoop werden al een miljoen exemplaren besteld, op Amazon.com staat het boek op de bestsellerslijst en in Nederland voorziet Meulenhoff een uitzonderlijk hoge oplage van 220.000 stuks.

In totaal zijn er meer dan 450 miljoen exemplaren van de Harry Potter boeken verkocht, waarmee het de best verkopende boekenserie ter wereld werd. Ook al is er geen toverstok in The Casual Vacancy te vinden, de wereld popelt om het boek te mogen lezen. En wordt het net zo’n groot succes? Dat valt alleen maar af te wachten.

Ik ben uitermate benieuwd naar Jo’s nieuwe boek, en ik kan ook niet wachten om eraan te beginnen, al zal ik toch even moeten wennen aan een Harryvrije omgeving. Wie van jullie wil het ook lezen?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Amélie

Amélie

Gerelateerde artikelen

– gesponsord boek –

Volg ons

SCHRIJF JE IN! - Maak elke maand kans op leuke boekenprijzen

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

7 gedachten over “Het nieuwste boek van J.K. Rowling: gruwelijk en obsceen

  1. Ik ben een fan van de Harry Potter boeken, maar dit boek trekt mij totaal niet aan. Ik begrijp ook niet waarom JK Rowling nu ineens dit soort boek moet schrijven, of zou ze een graantje mee willen pikken met de 50 Tinten boeken? Jammer

  2. Ik weet niet of ik het boek ga lezen. Aan de ene kant ben ik wel nieuwsgiering, aan de andere kant wil ik ook niet alleen het boek kopen omdat er J.K. Rowling op de kaft staat. Harry Potter vond ik leuk om te lezen, maar weet niet of de inhoud van dit boek mij zo trekt.

  3. Zijn de critici lovend? Ik lees juist overal recensies waarin het boek saai en teleurstellend genoemd wordt. Ik ga hem in ieder geval niet lezen.

  4. ben groot fan van harry potter, maar dit lijkt me dan echt 3x niks.

  5. De 17e ga ik er in beginnen! (ook al heb ik van Harry alleen deel 1 gelezen)

  6. Ik weet eerlijk gezegt niet of ik het wil lezen , het kan nooit beter zijn dan hp

  7. Ik ben erg benieuwd naar de wereld die Rowling ditmaal gecreëerd heeft, ik al heel veel over The Casual Vacancy gehoord op tumblr en goodreads.
    Maar voorlopig zal ik het boek nog niet lezen, ik ben toch nog iets te jong vind ik.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.