Logo-youngadults-site

Q & A met Christopher Paolini – part 3

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Na part 1 en part 2 verschijnt vandaag het derde en laatste gedeelte van het interview met de succesvolle Amerikaanse auteur Christopher Paolini. Een tijdje terug was hij in Nederland en kreeg Young-adults.nl de kans om hem te interviewen. We willen jullie nogmaals bedanken voor alle leuke vragen die jullie hebben ingestuurd!

Was het moeilijk om een einde aan de serie te schrijven en afscheid te nemen van je personages?
Dat was het zeker. Ik had niet gedacht dat ik er zoveel last van zou hebben, maar na veertien jaar werken aan de serie was het erg zwaar om de laatste woorden op papier te zetten, ook al wist ik al hoe de serie af zou lopen toen ik eraan begon. Toen ik het laatste hoofdstuk en de laatste bladzijden schreef, voelde ik de hitte door mijn lichaam razen en begon ik te trillen. Het leek wel alsof ik koorts had! Ik had de laatste zin geschreven en ik wist dat hij niet goed genoeg was, maar ik moest wel stoppen met schrijven, want ik functioneerde gewoon niet meer. Dus heb ik eerst twee maanden besteed aan het redigeren van het boek en kwam daarna pas weer terug bij die laatste zin. Ik gooide hem helemaal om, door maar één woordje toe te voegen. In de Engelse versie was dat het woordje ‘dark’. Voor het toevoegen van dat ene woordje moest ik een paar eerdere paragrafen omgooien, maar daarna was de laatste zin goed.

Welk personage in de Erfgoed-serie zou je vriend kunnen zijn?
Wat een goede vraag! Ik zou het niet weten… Ik denk dat Eragon me zou haten voor alles wat ik hem heb aangedaan. En Saphira zou me waarschijnlijk een draai om m’n oren willen geven om dezelfde reden. Murtagh is wat te zwaarmoedig om mee om te gaan en Brom zou me alleen maar irritant vinden. Al ben ik wel dol op Brom. Koningin Islanzadi zou niets geven om een mens, Nasuada zou te druk zijn met de Varden en Arya is Arya. Ik denk niet dat zij met iemand anders dan Eragon goed bevriend zou kunnen zijn. O, ik weet het al! Orik de dwerg! Hij houdt wel van een drankje en vertelt graag verhalen. Hij zou een goede vriend zijn. Ik zou in elk geval erg graag vrienden met Orik willen zijn!

Wat vind je van de enorme verandering in je leven nadat Eragon gepubliceerd werd? Had je niet liever een wat rustigere jeugd gehad?
Nee, het boek maakte alles een stuk gemakkelijker. Toen ik opgroeide, had ons gezin erg weinig geld. En toen we besloten om Eragon zelf uit te geven, hebben mijn ouders ongeveer een jaar gespendeerd aan het helpen met het klaarmaken voor publicatie. Gedurende dat jaar hadden ze geen inkomen van andere projecten die ze hadden kunnen doen, dus tegen de tijd dat we Eragon hadden uitgegeven, moesten we bijna het huis verkopen, naar de stad verhuizen en allemaal een normale baan nemen. We riskeerden alles voor het boek. Op dat moment zorgde de boekverkoop voor eten op tafel. Daarom reisde ik ook rond en hield elke dag lange presentaties in middeleeuws kostuum op scholen in de hele Verenigde Staten. Het klinkt nu als een goed verhaal, maar het was best een beangstigende situatie op dat moment, omdat we geen idee hadden waar alles op uit zou lopen. Dus toen het boek uiteindelijk door een grote uitgever werd opgepakt, was dat geweldig voor ons. Ik ben ontzettend dankbaar dat zoveel mensen van de serie hebben kunnen genieten en dat ik zo kan doen waar ik van houd: verhalen vertellen.

Wat is je meest bizarre hobby?
Op het moment maak ik mijn eigen maliënkolder, wat zeker een niet veel voorkomende hobby is. Misschien wel onder fantasylezers, maar niet onder de algemene bevolking. Nog meer vreemde hobby’s… Ik ben er trots op dat ik niet normaal ben, dus ik moet gewoon nog meer rare hobby’s hebben. O ja! Ik verzamel de keycards van hotels. Zo heb ik een manier om alle plekken waar ik geweest ben te herinneren. En ik ben al op heel veel plekken geweest…

Als je een wens mocht doen, wat zou het zijn?
Ik zou graag de mensheid het zonnestelsel zien koloniseren, maar ik denk niet dat je dat kunt doen met één wens. Het zou ook wel gaaf zijn als niemand ooit nog naar een tandarts hoeft. Dat zou wel een wens waard zijn.

Hoop je dat Oudste, Brisingr en Erfenis ook verfilmd worden?
Dat hoop ik zeker. De eerste film heeft nog best een behoorlijk bedrag opgebracht, maar uiteindelijk ligt de keuze om nog meer films te maken bij de studio. Ik hoop het echt, want ik denk dat de boeken erg mooie films kunnen worden, mits het goed gedaan wordt. De eerste film verschilde behoorlijk met het boek. Ik heb zoveel mogelijk input gegeven tijdens het maken van de film, maar uiteindelijk zijn het de filmmakers die het verhaal maken. Nu zouden de acteurs van Eragon eigenlijk al te oud zijn voor Oudste, dus zouden alle acteurs opnieuw gecast moeten worden. Wat dat betreft zouden ze dus misschien beter de hele serie opnieuw kunnen verfilmen of iets totaal anders doen met Oudste. Ik zou in elk geval graag nog meer films zien over Eragon en ik zou ook graag betrokken willen worden bij de verfilmingen. Leuk feitje: ik zou eigenlijk een klein rolletje krijgen in de verfilming van Eragon. Tijdens het eindgevecht zou mijn hoofd worden afgehakt door Eragon. Dat leek me echt geweldig: vermoord worden op televisie door mijn eigen personage. Ik besefte pas later dat ik me dan moest verkleden als een Urgal en ik zou waarschijnlijk de kleinste Urgal ooit zijn geweest. Helaas zat ik op dat moment voor een toer in Europa, dus het is er uiteindelijk toch niet van gekomen.

Heb je afgezien van het schrijven nog andere toekomstplannen?
Het lijkt me erg leuk om verhalen eens op een andere manier te vertellen dan schrijven. Ik ben nu zo’n veertien jaar aan het schrijven, dus misschien ga ik nu wat films proberen te maken. Ik zou erg graag een film willen regisseren. Dat wilde ik vroeger al, maar doordat ik niet genoeg geld had om van Eragon een film te maken, heb ik het verhaal opgeschreven. En ik ben blij dat ik dat gedaan heb. Ik heb er veel van geleerd en ik zou die vaardigheid niet willen verliezen. Maar een film maken lijkt me geweldig, al wil ik tegelijkertijd niet iets doen wat het volgende boek te lang vertraagt, dus ik zal het er een beetje bij in proberen te passen.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Marije Kok

Marije Kok

Gerelateerde artikelen

– gesponsord boek –

Volg ons

SCHRIJF JE IN! - Maak elke maand kans op leuke boekenprijzen

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

1 gedachte over “Q & A met Christopher Paolini – part 3

  1. Leuk interview!

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.