Logo-youngadults-site

NaNoWriMo: De schrijfuitdaging van het jaar!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Van één ding kunnen we absoluut zeker zijn: op deze site barst het van de ambitieuze en enthousiaste schrijvers. Dat kunnen we wel zien aan het aantal inzendingen voor de schrijfwedstrijden en de enthousiaste reacties op onze schrijftips. Met deze tips stomen we jullie klaar voor het echte werk. Laat er nu binnenkort eens een ideale gelegenheid zijn om te zien in hoe verre jullie al een verhaal kunnen schrijven; de jaarlijkse schrijfuitdaging NaNoWriMo.

Wat is NaNoWriMo?

NaNoWriMo staat voor National Novel Writing Month, dat elk jaar in de maand november plaats vindt. Het is een plezierig schrijfevenement met de uitdaging een hele roman te voltooien in simpelweg dertig dagen. Voor één maand sluit je je innerlijke redacteur op en laat je je fantasie het helemaal overnemen. Deelnemers beginnen op 1 november met schrijven, en eindigen op 30 november om middernacht. Je legt het hele schrijfproces vast en voert het totale aantal woorden in, en op het einde van de maand maak je je eigen verhaal af.

Het is een heel speciale ervaring, want honderdduizenden mensen – en ook heel wat mensen uit onze landen – doen eraan mee. En is het niet stukken aangenamer als je weet dat er heel wat mensen tegelijkertijd zitten te zwoegen? Een nieuwe kans om andere schrijvers te ontmoeten en elkaar op te peppen. De woordaantal doelstelling voor het volwassenenprogramma staat op 50000 woorden, maar voor de young – of toch jongere – adults is er nog een andere mogelijkheid.

The Young Writers Program

The YWP laat jongeren tot en met zeventien jaar toe in plaats van een hele roman individuele woordaantal doelstellingen te kiezen. Zo kun je jezelf al eens trainen voor volgend jaar en dan een hele roman schrijven. Je hoeft alleen naar de YWP site te gaan en je komt alles te weten. Ook vind je Pep Talks van succesvolle schrijvers voor young adults.

Maar het belangrijkste is misschien dat je een heel speciaal programma kunt volgen om je verhaal al op voorhand te plotten, iets dat misschien ook handig is voor de oudere schrijvers. Op http://ywp.nanowrimo.org/workbooks kun je het werkboek downloaden en de oefeningen maken, en ik raad ze je ten zeerste aan (:

De vier pijlers

Waarom zou je een hele roman in 30 dagen schrijven als je alle tijd van de wereld kunt gebruiken? Omdat je voor één maand je innerlijke redacteur kunt opbergen en je fantasie het kunt laten overnemen! NaNoWriMo steunt daarnaast op vier pijlers die het belang hiervan benadrukken:

1. Vlotheid: Zoveel in zo weinig tijd schrijven verhoogt de beheersing in grammatica, spelling en interpunctie, en zal je helpen om toekomstige schrijfopdrachten met gemak en vertrouwen te voltooien.

2. Vertrouwen: Wanneer je zoveel tekst in zo’n korte tijdsperiode creërt, zal je je realiseren hoeveel je kan bereiken als je jezelf er helemaal op stort. NaNoWriMo laat jonge schrijvers achter met de vraag: “What’s next?”

3. Creativiteit: Dankzij NaNoWriMo besteed je tijd aan het creëren van personages, situaties, dialogen en zelfs hele planeten vanuit het niets, maar leer je ook hoe je leuke ideeën in een groot project plaatst.

4. Tijd Management: NaNoWriMo leert mensen een groot project aan te pakken door het te verdelen in hanteerbare stukjes.

Websites

NaNoWriMo: http://www.nanowrimo.org/

Young Writers Program: http://ywp.nanowrimo.org

Online Cursus: http://ywp.nanowrimo.org/workbooks

Ik hoop dat ik jullie warm heb kunnen maken voor dit geweldige initiatief!  Wie van jullie doet er mee of is geïnteresseerd? Probeer zeker ook de online cursus, zelfs als je niet meedoet is het superhandig als je zelf een verhaal wil schrijven of aan het schrijven bent.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Amélie

Amélie

Gerelateerde artikelen

– gesponsord boek –

Volg ons

SCHRIJF JE IN! - Maak elke maand kans op leuke boekenprijzen

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

5 gedachten over “NaNoWriMo: De schrijfuitdaging van het jaar!

 1. @ Heuvelliedje:
  Heb je al besloten? Heb je er nog over nagedacht? Ik ben echt benieuwd of er nog mensen zijn die echt gaan meedoen hier op young-adults.nl! Zelf ben ik al een beetje bezig geweest met het YWP. Best fijn om voor jezelf al wat handvaten te hebben. =)

 2. Hahahhaa ik wist het ilse dat jij er enthousaist op ging reageren

 3. Helemaal gelezen! Ik hoop dat de reactie nu wel aankomt, want internet doet een beetje ruk. Voor nu maakt me dat even niet uit, want ik ben nog steeds helemaal “estatic”! Ik wist zelfs niet eens dat er een online cursus was, joh! Ik kom namelijk amper op de site, tijdens de NaNo dan ook. Je kunt je woordenaantal ook bijhouden, trouwens! Elke dag invoeren hoeveel je hebt geschreven. Dan zie je ook zo’n grafiekje en zo! =D

  Omg, ik word hier echt súper vrolijk van op de “vroege” ochtend! Vond dat het ook wel weer eens tijd was om een link naar deze site neer te zetten op m’n LJ! http://ilsepils1995.livejournal.com/4234.html

  Nu kan ik nog in een anderhalf uurtje tijd rustig aan douchen, eten en terugkomen hier, want het is ook nog eens woensdag en dat betekend schrijftipdag! Jeppie! =D

 4. Omg! Amélie! Je bent AWESOME! Je hebt een artikel over de NaNoWriMo gemaakt! Echt te gek dat je het gewoon écht gedaan hebt! Eens even de rest lezen! =D

 5. Hmm… Ik heb hiervan gehoord op Tumblr, maar ik had geen idee wat het was…
  Ik ga sowieso even op de site kijken en bedenken of ik mee zal gaan doen!

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.