Logo-youngadults-site

Schrijftips van Christopher Paolini

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Jullie hebben al twee interviews voorbij zien komen van de wereldbekende auteur van de Erfgoed-serie. Volgende week verschijnt het laatste deel van het interview met Christopher Paolini, maar young-adults.nl heeft Paolini natuurlijk ook gevraagd of hij schrijftips heeft voor onze lezers. Daar heeft hij gelukkig uitgebreid antwoord op gegeven. Hieronder vind je de zeven schrijftips van de master himself, Christopher Paolini. Lees, leer en schrijf! Succes 🙂

  1. Lees, lees, lees, lees, lees. Lees wat je leuk vindt, maar lees ook dingen buiten je comfort zone, want daar leer je veel van. Goede schrijvers zijn goede lezers.
  2. Schrijf elke dag. Schrijven is net zoals het bespelen van een muziekinstrument. Je moet oefenen, zelfs als je er geen zin in hebt of geen inspiratie hebt. Schrijf in de weekenden, in de vakanties, op je verjaardag… Je mag vrij nemen met kerst, maar verder: schrijf!
  3. Leer alles wat je kunt leren over de taal waarin je schrijft. Hoe beter je het begrijpt, hoe beter je alles wat in je hoofd zit op papier kunt krijgen, en zo in iemand anders zijn hoofd.
  4. Schrijf over iets waar je veel om geeft. Schrijven is vaak erg moeilijk, maar als je het onderwerp erg leuk vindt, dan helpt dat je door het verhaal heen. Zelfs als je over een zingend tosti-ijzer wilt schrijven: er zijn zes miljard mensen op deze planeet en ik garandeer dat er vast wel iemand is die je interesses deelt, hoe raar die ook zijn.
  5. Vind iemand die veel leest – een docent, een vriend, een familielid – die je werk wil lezen en goed opbouwend commentaar wil geven. Je leert namelijk meer van het redigeren dan van het schrijven. Het is net als zingen. Soms is het erg moeilijk om te horen of je de goede noot zingt en dan heb je iemand nodig om te zeggen of het goed klinkt. Zo is het ook met schrijven.
  6. Als je fantasy schrijft, raad ik je aan om eerst het hele verhaal uit te plotten voordat je begint met schrijven. Het kan behoorlijk moeilijk zijn om een verhaal te bedenken terwijl je het aan het schrijven bent. Je wilt dat je wereld en je verhaal consistent zijn, maar het is lastig om daar op te letten tijdens het schrijven. Daarom kan het erg handig zijn om je verhaal van tevoren uit te plotten.
  7. En ten slotte: geef niet op. Het is erg gemakkelijk om ontmoedigd te raken. Heel veel mensen zullen tegen je zeggen dat je iets niet kan, maar ik ben hier om te zeggen dat je het wel kunt. Je moet in jezelf geloven, zelfs als dat wat je wilt bereiken onmogelijk lijkt. Dus: hou vol, geef niet op en probeer lol te hebben. Je hoeft niet elke dag plezier te hebben, maar probeer meer dagen wel plezier te hebben dan niet.
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Marije Kok

Marije Kok

Gerelateerde artikelen

– gesponsord boek –

Volg ons

SCHRIJF JE IN! - Maak elke maand kans op leuke boekenprijzen

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

1 gedachte over “Schrijftips van Christopher Paolini

  1. Logische tips! En veel ervan kende ik ook al wel. Alleen dan punt zeven… De afgelopen tijd begin ik juist mijn twijfels te krijgen over alles bedenken voor je begint met schrijven! Inmiddels schrijf ik af en toe ook wat stukjes voor ik het exacte begin vorm, maar het lukt me niet om het één of het ander te doen…

    Elke dag schrijven is ook een must! Merk altijd hoe vol mijn hoofd gaat zitten als ik een dag niet schrijf. Dan gaan al die emoties elkaar verdringen en als het er dan uiteindelijk uit mag, dan is het één grote brei die door de trechter moet. Kabam effect. (Niet iedereen in hier huis is daar even blij mee, I guess. xD) Oefening baart altijd kunst, ben ik met ‘m eens. Zo ook met schrijven. En lezen… Tsja, laat ik daar maar niet weer over beginnen. xD

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.