Logo-youngadults-site

Young Adult Leesclub over De IJzerkoning

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

De afgelopen weken stond De IJzerkoning van Julie Kagawa centraal op young-adults.nl. Ook hebben vijftien lezers van de Young Adult Leesclub dit eerste deel in een bijzondere serie over de wereld van de Fae gelezen. Deze lezers hebben hun mening over het boek gegeven en ik kan alleen maar zeggen dat het ontzettend positief is. Wil je weten wat zij van De IJzerkoning vinden? Lees dan snel verder.

Het verhaal
Mijn naam is Meghan Chase. Over minder dan vierentwintig uur word ik zestien. Sweet sixteen, zeggen ze dan, maar ik geloof niet dat dat voor mij opgaat. Alles in mijn leven begint op een griezelige manier uit de hand te lopen, en dan is het feit dat mijn moeder en stiefvader mijn verjaardag weer zijn vergeten nog mijn minste probleem. Wat gebeurt er allemaal? Net als mijn broertje zie ik ineens overal vreemde monsters, in het bos bij de bushalte lijkt zich iets engs schuil te houden en op school staat er plotseling op een computerscherm: Meghan Chase, we komen je halen… Maar wat ik ook had verwacht, in ieder geval nóóit dat ik te horen krijg dat ik de dochter van een elfenkoning ben, en ook niet dat ik opeens naar een beangstigend bizarre wereld moet afreizen om mijn broertje te redden. Een wereld waarin machtige wezens schijnen te denken dat ik een belangrijke rol zal spelen in hun strijd tegen een duister kwaad. Huh? En wat ik al helemaal niet had kunnen dromen is dat ik verliefd zou worden op een mysterieuze prins – die helaas niks van mij wil weten… Hoe overleef ik in een wereld waarin echte vrienden op één hand te tellen zijn?

Reacties van de Young Adult Leesclub lezers
De lezers waren allereerst allemaal erg onder de indruk van de prachtige cover. De glitters, versieringen en krullen, de mooie kleurencombinatie en het mysterieuze dat er vanaf straalt, zijn erg in de smaak gevallen. Zo zegt Jenny het volgende over de omslag: “Ik vind de omslag echt één van de mooiste die ik tot nu toe heb gezien.”

Ook over de schrijfstijl waren de lezers erg te spreken. Iedereen vond het vooral vlot en lekker weg lezen. Sommigme vonden het zelfs magisch en gewoon heel mooi, precies de schrijfstijl die bij het verhaal past. Zo vindt Hèlene dit “een van de belangrijkste punten van een goed boek. Al is een verhaal nog zo spannend als de schrijfstijl niet goed is, dan is de kans groot dat ik het boek net zo lief weer weg leg. Maar bij De IJzerkoning zat dat helemaal goed!”

De meeste lezers hebben De IJzerkoning met veel plezier gelezen en het boek heeft ook aan hun verwachtingen voldaan. Zo vond Selah het verhaal  in het begin “erg op Zeven Magiërs lijken, maar naarmate het boek vorderde vaagden die gelijkenissen ook steeds meer weg. Uiteindelijk vond ik verhaal zelfs leuker dan ik verwacht had.” En Emile schrijft dat hij ook zeker “de vervolgdelen wil lezen. Hopelijk zijn deze net zo goed, of mogelijk zelfs beter dan dit eerste deel.”

Alle lezers willen heel graag de vervolgdelen van De IJzerkoning lezen. Sommige lezers hebben zelfs de andere delen al in het Engels gelezen of de boeken besteld.

Bijna iedereen zou het boek kopen als ze het in de winkel zouden zien liggen. Maar Eva “zou het wel bekijken en onthouden, maar ik zou het waarschijnlijk lenen in de bibliotheek.”  Ook is De IJzerkoning volgens alle lezers een aanrader en delen ze dezelfde mening als Jolie. “Dit boek raad ik anderen echt aan. Zo’ n mooi, sprookjesachtig verhaal moet iedereen lezen.”

De IJzerkoning heeft een interessante twist op het ‘Elfen’ genre doordat het technologie en mechanische personages mengt met de wereld van de elfen. Wat vonden de lezers van deze variatie? Maud: “Ik vond het leuk, het is anders dan de standaard lieve pacifistische elfen waarover je normaal leest en ik vond het mooi zoals werd uitgelegd hoe de ijzerelfen zijn ontstaan.” En Isabel: “Mooi bedacht. Het wetenschappelijke gaat niet samen met het magische en onze maatschappij is voornamelijk nog op het eerste gericht. Dat is goed uitgewerkt in dit boek (en de vervolgboeken).”

Ook vroegen we de lezers wat ze van Meghan vonden. Daar waren de meningen over verdeeld. Zo vond Eva haar heel dom en irritant, omdat ze dingen deed die je gewoon niet moet doen. Maar de meeste lezers vonden haar wel sympathiek.  Natuurlijk wilden wij ook weten wat de favoriete personages van de lezers waren. Het vaakst werd Grimalkin genoemd. “De sprekende kat Grimalkin was zeker mijn favoriet. Hij is origineel, en ik vind het heel leuk om hem te horen praten. Hij maakt me aan het lachen, is slim en sluw, blijft aan de goede kant maar hij kijkt toch vooral naar zichzelf om. Ik ben benieuwd naar zijn verleden en ik hoop dat hij nog meer langskomt,” aldus Amèlie. Maar ook Ash en Puck werden genoemd. “Puck was gewoon een grappig personage wat het verhaal weer leuker maakte,” schrijft Sanne. Jantina vond Ash een heel leuk personage: “Hij stond eigenlijk lijnrecht tegenover meghan, maar dat deed hij niet ten koste van alles. Hij hielp waar hij maar kon, en was bij veel gevechten betrokken en heeft veel aanvallers gedood. Ash en meghan pasten goed bij elkaar, als de een in de problemen was ging de ander in de aanval en andersom.”

Je kunt het al uit het leesverslag opmaken. Vrijwel iedereen heeft ook een positief eindoordeel gegeven, sommige leveren hier en daar wat kritiek, met name dat het af en toe een beetje cliché is en veel verhaallijnen overeenkomen met andere populaire young adults. Maar over het algemeen is iedereen er erg over te spreken. Kelly: “Ik geef niet snel 5 sterren, maar ik vind deze serie zo verslavend dat ik niet anders kan. Eigenlijk zou ik 4.5 sterren willen geven, omdat ik twee ietsie pietsie kritiekpuntjes heb. Maar dat wordt in de volgende boeken ruimschoots goedgemaakt. Dus kan ik alleen maar zeggen: ik ben een grote fan van deze wonderbaarlijke serie.” En Jurissa: “Een heel leuk en interessant boek wat je positief verrast! Bij dit boek is het niet toegestaan van te voren al te oordelen!” En ook Marijke haar eindoordeel was positief, maar met wat kritiekpuntjes: “Ik lees dus niet vaak fantasy boeken (wel bovennatuurlijke), maar ik ben in het boek begonnen en kon niet meer stoppen tot ik het uit had. […] Ook leuk vond ik de link met A Midsummernights Dream, maar dan wel zo dat de schrijfster voldoende nieuwe elementen heeft toegevoegd. Aan de andere kant was er op een gegeven moment zoveel actie, dat ik soms de draad een beetje kwijtraakte of dat ik soms niet eens meer de moeite deed om alle bijzondere wezentjes te onthouden. Dat had van mij iets minder gemogen en dan iets meer dialoog tussen Meghan, Puck en Ash.”

De IJzerkoning van Julie Kagawa krijgt dan ook een gemiddeld aantal sterren van 4.2.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Natasja Storm

Natasja Storm

Natasja heeft een tijdje onder de radar geleefd, maar met het vernieuwde Young Adults is zij weer 'back in business'. Ze heeft veel ideeën om het platform weer op de kaart te zetten en is bezig met het uitbreiden van functionaliteiten voor de website en community! Ze zet momenteel de laatste puntjes op de i van een bovennatuurlijke young adult/new adult en werkt aan een literaire roman. Het idee voor een kinderboekenserie werkt zij tussendoor uit. Naast schrijven zijn snowboarden, marketing en ondernemen haar passies.

Gerelateerde artikelen

– gesponsord boek –

Volg ons

SCHRIJF JE IN! - Maak elke maand kans op leuke boekenprijzen

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

12 gedachten over “Young Adult Leesclub over De IJzerkoning

 1. Eh hij komt 17 maart uit?

 2. ik heb de twee delen al gelezen ( de ijzerkonijng en de ijzerprinses ) ! Het zijn fantatische boeken eens je er in begonnen bent kun je niet meer stoppen !! 🙂
  IK KAN NIET WACHTEN TOT DEEL 3!!
  16 april : IK KAN NIET WACHTEN !!!!!!!
  😉

 3. Ik kan echt bijna niet wachten!;-)

 4. 30 oktober komt t vervolg uit, yesssss!!!!!!;-)

 5. Hihi ik heb dus nooit gezien dat dit was aangepast! Toch nog leuk om even na te lezen en leuk dat ik ben gequote!

 6. 30 oktober dacht ik yuki.E

 7. Deze is soooow leuuuk!!!;-);-)
  ik heb m echt iets van 5 keer geleze ofso:P
  kan nie wachten tot deel 2 er is:D

 8. Ben net pas begonnen, maar op dit moment vind ik Grimalkin niet leuk maar gewoon erg raar. (of is dat het leuke aan hem)

 9. Ik vind dit boek niet zo als die andere boeken met sprookjesfiguren erin
  Ik vind Grimalkin erg tof maar mijn favoriete is toch Puck, grappig, vermakelijk,
  En ook nog eens heldhaftig.
  En ik blijf erbij: de ijzerkoning is een fantastisch boek!;-)

 10. Grimalkin is simpelweg een fantastisch personage. Een pratende kat in een elfenwereld. Geniaal gewoon.

  Meghan is af en toe inderdaad niet heel rationeel, maar kan je haar dat kwalijk nemen in the Nevernever? Ash is ook een heel sympathiek personage, hij wordt alleen maar interessanter in de volgende delen, vooral zijn achtergrond is interessant. Puck is ook gewoon een held.

  Ik heb de Engelse versie al een tijd terug gelezen, en heb het geluk gehad dat ik toen besloot all drie de delen maar in één keer te bestellen. Zo kon ik het hele verhaal in een keer lezen, hoewel ik nog wel benieuwd ben naar The Iron Knight en The Iron Legends.

 11. Ik vind Grimalkin ook super grappig! Ben nu halverwege het boek en ik maak net kennis met Ash. Hij is echt een charmant personage. Maar idd. Grilmalkin is gewoon geniaal 🙂

 12. Yeeeh grimalkin rocks 8)

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.