Logo-youngadults-site

Je bent wat je leest

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Boeken hebben een grotere kracht dan we denken. Wanneer je je identificeert met een literair personage, zoals Katniss Everdeen in de Hongerspelen, is de kans groot dat je meer zoals haar zal worden.

Onderzoekers hebben ontdekt dat wanneer je jezelf helemaal verliest in een boek, jouw gedrag en je gedachten kunnen veranderen zodat ze overeenkomen met die van je favoriete personage. Wanneer mensen een fictief verhaal lezen, ervaren ze op een speciale manier de emoties en de gedachten van dat personage in een proces dat “experience-taking” genoemd wordt. Kaufman – de hoofdonderzoeker – vermoedt dat boeken sommige levens voorgoed kunnen veranderen. “Als je een diepe connectie hebt met een personage, kan het een blijvend impact op je hebben. Het kan je aanzetten om het boek opnieuw en opnieuw te lezen. En over lange tijd kan dit impact dan versterken.”

Maar hij is wel van mening dat enkel boeken dit effect hebben: “Wanneer we een film kijken, zijn we toekijkers. Daarom is het moeilijk jezelf als het personage voor te stellen.” Zijn favoriete personage is Leo Tolstoj’s Anna Karenina. Kaufman’s identificatie met haar zou tot dit onderzoek geleid hebben. Hij heeft een connectie met dit vrouwelijke personage en begrijpt haar moeilijkheden in de aanpassingen aan het leven en de samenleving.

Met welk literair personage identificeren jullie je het meest, en waarom? Hebben jullie al soortgelijke veranderingen meegemaakt?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Amélie

Amélie

Gerelateerde artikelen

– gesponsord boek –

Volg ons

SCHRIJF JE IN! - Maak elke maand kans op leuke boekenprijzen

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

8 gedachten over “Je bent wat je leest

 1. Meestal leef ik wel mee met de hoofdpersoon van een boek en kan ik ook wel begrijpen waarom hij/zij dingen doet, maar ik heb er nog nooit op gelet of ik dan ook een paar eigenschappen overneem….

 2. het klopt echt wel! ik weet zo even niet welk boek. maar ik bedenk me net dat weet ik wel dat is hemel zonder engelen (de casteel serie) van Virginia Andrews. het zijn echt super boeken en altijd weer voel ik me als de hoofdpersoon terwijl ik niet arm ben ofzo, maar sommige dingen komen toch overeen met onze levens niet heel veel hoor! als je boeken ooit gelezen hebt snap je me denk ik wel :P.

 3. als dat echt zo is, moet ik maar eens heel veel leuke boeken met zelfverzekerde, spontane meiden in de hoofdrol lezen 🙂

 4. Wauw, dat is echt heel bijzonder. Het is me weleens opgevallen dat ik nadenk wat ik zou doen, wat ik zou denken en meestal identificeer ik me ook met de hoofdpersoon.
  Het zou goed mogelijk zijn dat ik eigenschappen en gewoontes van de hoofdpersoon overneem!

 5. Dat klopt helemaal!!!!!! 15 keer thg!

 6. Ja dat merk ik wel, sinds thg bijt ik oa ook op mijn wang net als katniss
  Ik besprak dit thema een half uur geleden over sprak met mijn vriendin!

 7. Oh, hier zit zeker wel een waarheid in. En geen kleine ook! Zulke dingen loop ik ook vaak over te filosoferen. Ik deel Kaufmans mening wat betreft het verschil tussen films en boeken en de empathie die je waarvoor gemakkelijker kunt opbrengen. Ik herinner me nog hoe Twilight me aanzette tot het lezen van meer fictie en fantasy. Vroeger had ik er eerder een aversie tegen dan dat ik ervan hield. Alleen de Griezelbus en Kippenvel, maar daarna wilde ik alleen nog maar Carry Slee, Maren Stoffels en andere van dat soort auteurs. Maar sinds ik Twilight heb gelezen? Ja, er is veel veranderd. Als ik het verhaal nu nog eens zou lezen, zal ik er anders tegen aankijken dan ik destijds deed. Ik ben ouder en wijzer – ja, het klinkt cliché – maar er zijn ook veel meer boeken die ik in die categorie heb gelezen. Twilight valt erdoor in het niet en als ik dan nu terug kijk op het verhaal denk ik: Moh, maar zo’n big deal is het toch eigenlijk niet? Toch blijft Twilight een drieluik voor me. Ik weet nog dat ik Twilight las en bewondering kreeg voor fictie/fantasyboeken. In die tijd was ik zelf heel erg verliefd én ik zette voor het eerst flink vaart achter een verhaal. Door Twilight en het verliefd-zijn zelf is het heel erg gelukt met de personages wat betreft de romantiek. Ghaha, ja. Alweer een paar jaar terug. En toch… Ik raak haast in een nostalgische bui!

 8. Hmm dat is een hele moeilijke vraag. Er zijn altijd wel personages waar ik me mee identificeer maar kan er nu ff niet opkomen 😛

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.