Logo-youngadults-site

Boeken nog steeds populair bij scholieren

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Vintage_Books‘De leukste boeken mag ik niet voor school lezen’

Onder scholieren lezen meisjes (87%) aanzienlijk meer boeken dan jongens (57%). Deze boeken vinden zij voornamelijk in de openbare bibliotheek (40%) gevolgd door ‘uit de kast thuis’ (24%). 7,6% koopt wel eens een boek met geld van de ouders, 14% doet dat met eigen geld en 11% krijgt wel eens boek cadeau. Dit blijkt uit een door Scholieren.com uitgevoerd onderzoek onder 700 Nederlandse middelbare scholieren van de bovenbouw. Scholieren.com is de grootste site voor en door Nederlandse en Vlaamse middelbare scholieren en werkt onder meer samen met het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).

Bijna de helft van de scholieren (44%) vindt het jammer dat ze de leukste boeken niet voor school mogen lezen en 34 % van de scholieren vindt het jammer dat er weinig nieuwe boeken op de literatuurlijst staan. Nog steeds is het zo dat meisjes gemiddeld meer voor hun plezier lezen dan jongens en dat het aantal gelezen boeken het hoogst ligt op het vwo, gevolgd door havo en vmbo.

De populairste boeken, buiten de leeslijst om, zijn de reeks van Stephenie Meyer (Twilight, Breaking Dawn, New Moon en Eclipse), de Harry Potter boeken en het onlangs verfilmde Haar naam was Sarah van Tatiana de Rosnay. De lijst wordt gedomineerd door de leesvoorkeur van meisjes. Onder de jongens is John Flanagan met zijn De Grijze Jager-serie favoriet. Ook J.K. Rowling en Dan Brown scoren hoog bij jongens.

[Bron: CPNB]


Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Natasja Storm

Natasja Storm

Natasja heeft een tijdje onder de radar geleefd, maar met het vernieuwde Young Adults is zij weer 'back in business'. Ze heeft veel ideeën om het platform weer op de kaart te zetten en is bezig met het uitbreiden van functionaliteiten voor de website en community! Ze zet momenteel de laatste puntjes op de i van een bovennatuurlijke young adult/new adult en werkt aan een literaire roman. Het idee voor een kinderboekenserie werkt zij tussendoor uit. Naast schrijven zijn snowboarden, marketing en ondernemen haar passies.

Gerelateerde artikelen

– gesponsord boek –

Volg ons

SCHRIJF JE IN! - Maak elke maand kans op leuke boekenprijzen

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

5 gedachten over “Boeken nog steeds populair bij scholieren

 1. Die stonden niet op onze lijst.. We hadden vooral oude dingen en droge verhalen, echt zonde. YA (voor zover het bestond) mocht je zelfs niet voor boekverslagen gebruiken in de onderbouw. Onze lijst was 3 kantjes lang en daar moesten we dan van kiezen. Er is maar één boek geweest dat ik leuk vond in al die jaren, Gewiste Sporen door Annelies Nolet, en die mocht ik bij hoge uitzondering lezen.

  Nou ja, jaren later heb ik toch mijn liefde voor lezen weer teruggevonden, dus het maakt allemaal niet zo veel uit 😉

 2. Er zijn op de leeslijst nog best leuke boeken te vinden… als je heel goed zoekt. Zo vind ik De Overgave-Arthur Japin, een heel mooi boek, ook niet moeilijk om doorheen te komen. Congo – David van Reybrouck is dan wel een dikke pil, maar dan wel zeer leuk geschreven. Goed zoeken levert dus nog best wat resultaat op.
  Naast verplichte literatuur lees ik (volgens mijn ouders te) veel, wat ik verder geen probleem vind 😀 Er mag best een verschil zijn in boeken die je leuk vind en boeken die je moet lezen. Zo kom je tenminste in aanmerking met een ander soort boeken, die ik anders nooit gevonden zou hebben 😛

 3. Het scheelt natuurlijk ook dat je voor de leeslijst het meest moet lezen op vwo, daarna op havo en dan vmbo. Ik las zelf ook amper tijdens mijn middelbare schooltijd (goh… ik voel me oud) omdat we per jaar een X aantal boeken van de lijst moesten lezen voor Nederlands en Engels. En het waren [i]nooit[/i] leuke boeken, dus veel zin om te lezen wanneer ik daar klaar mee was, had ik niet..

  (die comment hiervoor ben ik ook.. het commentformulier vindt mij niet lief!)

 4. Het scheelt natuurlijk ook dat je voor de leeslijst het meest moet lezen op vwo, daarna op havo en dan vmbo. Ik las zelf ook amper tijdens mijn middelbare schooltijd (goh… ik voel me oud) omdat we per jaar een X aantal boeken van de lijst moesten lezen voor Nederlands en Engels. En het waren [i]nooit[/i] leuke boeken, dus veel zin om te lezen wanneer ik daar klaar mee was, had ik niet..

 5. Hmm, nou. Ik geloof best wel dat het klopt dat er op het vwo meer wordt gelezen. Zelf doe ik vmbo en die lui daar kijken er helemaal van op als je leest. xD

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.