Logo-youngadults-site

Pief Paf Poef en weg zijn alle volwassenen

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Pief paf poef en alle volwassenen ouder dan vijftien zijn verdwenen. Nee, er wordt niet gezwaaid met een toverstafje of een toverspreuk uitgesproken. Sam Temple zit gewoon in de klas en plotseling verdwijnt zijn leraar. Hij en enkele andere leerlingen merken dat er nog een aantal leerlingen zijn verdwenen. Al snel komen de overgebleven leerlingen erachter dat iedereen boven de vijftien jaar verdwijnt. Wat overblijft zijn dus alle kinderen van nul tot en met veertien die voor zichzelf moeten zorgen. Dat veroorzaakt natuurlijk een gigantische chaos. Kinderen worden op deze manier wel heel erg snel volwassen.

 

Wat is er aan de hand?
Gelukkig zijn er al wat kinderen die de zorg op zich nemen en de andere helpen. Sam, zijn beste vriend Quinn, Edilio, Astrid en haar autistische broertje Petey gaan op onderzoek uit. Ze komen erachter dat heel Perido Beach omgeven is door een koepel die ervoor zorgt dat niemand het stadje meer in of uit komt. Terug in het centrum van Periodo Beach neemt Caine al snel de leiding opzich. Caine is een charismatische jongen van de Coates Academie, een school voor verwende pestkoppen. Vanaf dit moment ga je de machtsverhoudingen zien. Caine wil een schrikbewind leiden en verzameld alle pestkoppen om ervoor te zorgen dat iedereen doet wat hen wordt opgedragen. Sam is het er niet helemaal mee eens, maar wil eigenlijk niet de leiding nemen. Gelukkig spoort Astrid hem aan dit wel te doen. Heftige achtervolgingen zijn het gevolg.

Magische krachten
Maar dat is niet alles: Sam heeft een geheim… en wel meer kinderen in de FAKZ (Fall-Out Alley KinderZone zoals het genoemd wordt). Sommige kinderen hebben magische krachten: vuurballen afschieten, heel snel lopen, onzichtbaar kunnen worden noem maar op. Ook dit loopt uit op ruzie en jaloezie, want wie wil er nou niet een magische kracht hebben? In ieder geval proberen de normale kinderen en ‘speciale’ kinderen samen te overleven en nemen het tegen Caine en zijn terreurbende op. Ze bundelen hun krachten en de speciale kinderen proberen hun krachten verder te ontwikkelen. Zal het ze lukken om Caine te verslaan?

Dubbele lagen
In Gone – verlaten van Michael Grant spelen niet alleen machtsverhoudingen een rol, maar ook religie. Quinn denkt meermalen dat de FAKZ een straf is van God, net als enkele andere kinderen in de FAKZ. Maar er zijn ook kinderen die hun troost vinden bij God door te bidden of de heilige maagd Maria om hulp te vragen. En natuurlijk net als in zoveel boeken heeft God een tegenhanger, de Duisternis. In het eerste deel kom je er nog niet achter wat de Duisternis inhoudt, maar wel hoe die er uitziet… Zou de Duisternis de FAKZ veroorzaakt hebben?

Kritiekpuntje
De kinderen ogen soms wel wat te volwassen. Zo runt Albert een McDonald’s en neemt Maria samen met haar broer John de zorg op zich door voor een crèche vol kinderen te zorgen. Hoewel deze dingen erg onrealistisch overkomen is het een leuk en spannend verhaal. Daarnaast vertelt het nog meerdere verhaallijnen. Ook leer je Lana kennen, een meisje die ook een speciale gave heeft, en zich uiteindelijk bij Sam Temple voegt.

Wat mij betreft is dit een echte aanrader als je van science-fiction, spannende verhalen en actie houdt. De vaart zit erin en Michael Grant heeft een prettige schrijfstijl. Het is echter wel een serie, dus je moet even wachten op het tweede deel.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Natasja Storm

Natasja Storm

Natasja heeft een tijdje onder de radar geleefd, maar met het vernieuwde Young Adults is zij weer 'back in business'. Ze heeft veel ideeën om het platform weer op de kaart te zetten en is bezig met het uitbreiden van functionaliteiten voor de website en community! Ze zet momenteel de laatste puntjes op de i van een bovennatuurlijke young adult/new adult en werkt aan een literaire roman. Het idee voor een kinderboekenserie werkt zij tussendoor uit. Naast schrijven zijn snowboarden, marketing en ondernemen haar passies.

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.