Geplaatst op Geef een reactie

Recensie: Vandaag vecht ik terug – Louisa Reid

In mei kwam het tweede vertaalde boek van Louisa Reid bij Blossom Books uit: Vandaag vecht ik terug. Vandaag vecht ik terug is een indrukwekkend verhaal dat in vrije vers is geschreven, wat het een originele en frisse aanpak geeft. Het vorige boek van Louisa Reid was Kapot en was ook in vrije vers geschreven. De recensie van Kapot kan je hier lezen. 

Het vrije vers van Louisa Reid zorgt in dit boek voor een verfrissende benadering van het verhaal, waarbij de woorden de lezer direct raken! 

Vandaag op school 
praatte weer niemand met me. 

En toen 
bij de lunch 
had iemand me tuk  
– ik voelde de flits, 
keek op, 
recht in de lens. 
stacey en haar fans 
stonden vlakbij, 
net als aidan en zijn kliek. 

Mijn bord schoof ik weg, 
te laat. 
het kwaad was al geschied.  

Dus nu ben ik overal 
op al hun telefoons: 
mond open 
vork in de lucht. 
dikke troela, 
vetzak, 
varken, 
                  olifant, 
                                    gatver, wat ranzig 
waarom maak je jezelf niet van kant? 

– pagina 121 

De zestienjarige Lily balanceert tussen twee werelden. Op school is ze het slachtoffer is van genadeloos pesten. Thuis vindt ze warmte en veiligheid bij haar ouders, ondanks de uitdagingen die daar ook aanwezig zijn. 

Reid behandelt de thema’s zelfbeeld, pesten, vriendschap en boksen worden met veel nuance en diepgang. Vooral voor jongeren is dit verhaal herkenbaar en inspirerend. Lily’s ontwikkeling van een kwetsbaar slachtoffer naar een krachtige jongvolwassene die voor zichzelf leert opkomen, is prachtig weergegeven. Haar vader speelt hierin een cruciale rol door haar te leren boksen, waardoor ze niet alleen fysiek sterker wordt, maar ook haar eigenwaarde hervindt. 

Het verhaal wordt grotendeels vanuit Lily’s perspectief verteld, maar af en toe lezen we ook vanuit het perspectief van Lily’s moeder. Ik vond dat een waardevolle aanvulling, om te zien hoe Lily’s moeder ook met soms dezelfde onderwerpen worstelt, maar dan op haar eigen manier. De vragen over Lily’s geaardheid lagen meer op de achtergrond, maar werden toch goed aangepakt. Het was zeer fijn om te zien dat Lily enkele vrienden vond. 

Het verhaal roept de belangrijke vraag op: is voor jezelf opkomen hetzelfde als wraak nemen, of gaat het erom dat je de regie over je eigen leven neemt? Deze boodschap van zelfredzaamheid en het vinden van innerlijke kracht is zeer krachtig en motiverend voor de lezers. 

Raad ik het boek aan? 

De vrije versvorm waarin het boek is geschreven, versterkt de emotionele impact van Lily’s ervaringen. Vandaag vecht ik terug biedt niet alleen een meeslepende leeservaring, maar ook een waardevolle les over zelfvertrouwen en veerkracht. Het is een boek dat jongeren zeker zal aanspreken en hen aanmoedigt om in zichzelf te geloven.  

Een boek in vrije vers is misschien niet voor iedereen weggelegd. Heb je zin in een boek dat snel leest, maar toch diepgang heeft? dan is het een echte aanrader! Ik geef het boek 4,5 sterren! 

Geef een reactie