Logo-youngadults-site

Recensie: Tussen Slijk en Satijn – Lyne Uytterhoeven

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Toen ik de cover zag en de titel moest ik weten waar het boek over ging. De cover sprak mij al aan, maar het verhaal uiteindelijk ook. Ik wil Houtekiet erg graag bedanken voor het opsturen van het boek.

Het verhaal:

Als Lisse wordt betrapt met een boerenzoon, sturen haar pleegouders Lisse naar Brugge. Daar wordt zij gezelschapsdame van vrouwe Ysabeau, de jonge bruid van de heer Despars. Ysabeau en Lisse zitten beide in een situatie die ze zelf amper controleren en dit lijdt tot pijnlijke spanningen tussen de vrouwen.
Nu en dan kruist Lisse het pad van Martijn, een volksjongen die opgroeide in een bordeel. Hij zou graag willen studeren, maar wat ben je met hersenen en talent als je geen Latijn spreekt?
Alle 3 hebben weinig redenen om de toekomst met vertrouwen tegemoet te zien. Maar het rijk van Keizer Karel V is onrustig. Godsdienstperikelen en ontevredenheid over verloren privileges dreigen te exploderen. Alles kan in een oogwenk veranderen… Vooral als Lisse zou ontdekken wie haar echte vader is.

Het verhaal laat de geschiedenis zien door de ogen van mensen zonder macht, meestal vrouwen. Het verhaal neemt je mee naar het woelige Brugge in de 16e eeuw waar een meisje zonder verleden opzoek gaat naar haar toekomst. Dit is vooral het geen wat mij aansprak. De laatste tijd ben ik namelijk best wel geïnteresseerd in films, series maar ook boeken die je meenemen naar andere eeuwen.

Mijn mening:

Lyne Uytterhoeven heeft een fijne schrijfstijl die het leesbaar maakt voor iedereen. Je kan in het verhaal merken dat Lyne onderzoek heeft gedaan naar de 16e eeuw. Dit kun je merken aan hoe ze bepaalde details omschrijft en je vind aan het einde van het boek ook een bronvermelding. Daarnaast lees je het boek vanuit verschillende perspectieven en zijn de hoofdstukken best wel kort. De personages zijn goed uitgeschreven en je leert ze echt kennen. Je kan je hierdoor bijvoorbeeld heel erg goed inleven in de hoofdpersonen.

Ook wordt er in het boek aandacht besteed aan de verschillende standen/klasse, godsdienst en de politiek. Dit maakt het verhaal niet minder leuk want het echte verhaal blijft op de voorgrond afspelen. Het boek heeft een goede spanningsboog en weet je tot het einde te verassen (ik kon niet stoppen met lezen). Het einde was dan ook niet wat ik had verwacht, maar het maakt mij wel erg nieuwsgierig naar het volgende en laatste deel. Het verhaal bestaat namelijk uit twee delen en het volgende deel verschijnt als het goed is in juni 2024.

In het boek zelf vind je aan het begin nog een kaart van Brugge en Gent en een lijst van de personages. Aan het einde van het boek zie je ook een stamboom, een overzicht van historische plaatsen, een verklarende woordenlijst en dus ook een bronvermelding. Het boek is dan ook gebaseerd op historische gebeurtenissen.

Conclusie:

Ik heb erg genoten van het boek en het heeft zeker mijn interesse nog meer aangewakkerd voor de historie. Ik geef het boek 5 sterren en raad het je zeker aan om te lezen als jullie net als ik graag op ontdekkingsreis gaan.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Charonna Mensink

Charonna Mensink

Charonna Mensink ( 27 ) woont samen met haar vriend en 2 poezen in Zeeland, maar oorspronkelijk komt zij uit Utrecht. In het dagelijkse leven werkt zij als onderwijsassistent op de middelbare school. Dit werk doet zij met veel plezier en in haar vrije tijd is ze graag creatief bezig. Maar het allerliefst leest ze een goed boek waarbij ze verdwijnt naar de wereld waar het boek zich afspeelt. Haar liefde voor lezen is gekomen door de "Hoe overleef ik" boeken van Francine Oomen en door de "Op zoek naar Dolfijnen" boeken van Lucy Daniels. Verder probeert ze de leerlingen op school aan te moedigen met het lezen van boeken en raad ze vaak een aantal boeken aan.

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.