Logo-youngadults-site

Recensie: Het geluksexperiment – Courtney Walsh

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Het geluksexperiment van Courtney Walsh werd vertaald door uitgeverij Kok Boekencentrum. De oorspronkelijke titel is The Happy Life of Isadora Bentley. Eerder verscheen in het Nederlands al Als je me nu zou zien.

Verhaal

In Het geluksexperiment volgen we de dertigjarige wetenschapper Isadora Bentley. Ze is ervan overtuigd dat geluk niet voor iedereen is weggelegd en dat zij gewoon niet een van die mensen is voor wie het is weggelegd.

Ze werkt op een universiteit en doet haar job graag. Met haar studenten bemoeit ze zich nauwelijks, want ze werkt het liefst alleen. Haar buren ontwijkt ze zoveel mogelijk en ze is van plan om nooit meer een relatie te beginnen, zéker niet met een wetenschapper …

Op een dag ziet ze in een damesblad een artikel met daarin 31 manieren om gelukkig te worden. Ze besluit alle 31 punten te weerleggen. Tegelijkertijd wordt ze verplicht om met professor Cal Daxter samen te werken aan een onderzoek dat hij voert. Isadora ziet hier énorm tegen op, maar heeft eigenlijk geen keuze. Naast Cal helpen met zijn onderzoek voert ze ook haar eigen onderzoek uit over geluk.

Mening

Isadora is een personage dat al van jongs af aan een redelijk geïsoleerd bestaan leidt. Ze werd gepest op school en heeft geen vrienden. Alles wat ze heeft meegemaakt (het pesten, het gebroken hart, haar opvoeding…) heeft haar getekend tot de persoon wie ze nu is. Tijdens het lezen voel je soms medelijden met het personage. Tegelijkertijd slaagt Walsh erin om Isadora een énorm mooie groei te laten doormaken in het boek.

Niet alleen focust Isadora zich op haar onderzoek. Het onderzoek zorgt ervoor dat ze uit haar comfortzone moet treden en zo ontstaat er onverwachts een vriendschap met Marty, haar buurvrouw en de dochter van haar buurvrouw. Het is zeer mooi om te zien hoe Isadora, een gesloten persoon, helemaal opbloeit en meerdere mensen toelaat in haar hart.

Het geluksexperiment is een échte feelgoodroman waar je helemaal meeleeft met de personages. Natuurlijk is het voorspelbaar dat ze verliefd zal worden op de professor waar ze mee samenwerkt, maar een goede dosis voorspelbaarheid is af en toe wat we nodig hebben bij het lezen van een feelgood en daar stelt dit boek zeker niet in teleur.

We krijgen in dit boek vooral de evolutie te zien en de opbouw van de relaties die het personage aangaat. Verder is het belangrijk om mee te geven dat er in dit boek geen spice zit! Het is een verademing om eens een feelgoodroman te lezen die eigenlijk ook een romantisch verhaal bevat, maar dan zonder al die spicy scènes.

Raad ik het boek aan?

Ik raad dit boek aan als je graag een feelgoodroman wil lezen waar het hoofdpersonage een heel persoonlijke groei in doormaakt. De hoofdstukken zijn niet te lang en de schrijfstijl is fijn. Ik geef het boek 4 sterren.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Livia Peeters

Livia Peeters

Livia Peeters (29) woont in Berchem in België. Ze is leerkracht Nederlands in de eerste graad in een school in Brussel. In haar vrije tijd is ze enorm graag bezig met boeken lezen, vooral YA.

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.