Logo-youngadults-site

Recensie: See you on Venus – Victoria Vinuesa

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Vinuesa is een Spaanse auteur en debuteerde in 2023 met haar YA debuut See you on Venus dat al snel verfilmd werd op Prime Video en geregisseerd werd door Joaquín Llamas. Je kan de trailer hier bekijken. Haar debuut verscheen in meer dan twaalf talen. See you on Venus werd vertaald door Tessa van Dooren en Marjolijn Huiberts bij uitgeverij Van Goor.

See you on Venus wordt gepromoot als een ontroerende en aangrijpende Young Adult. Het boek zou vooral voor de fans van Vijf stappen van jou en fans van John Green zijn. Vijf stappen van jou en de boeken van John Green vond ik zelf fantastisch, maar is See you on Venus even goed?

Waarover gaat het verhaal?

In See you on Venus volgen we de hoofdpersonages Mia en Kyle. De zeventienjarige Mia heeft een hartaandoening, maar is niet bang om dood te gaan. Waar ze wel bang voor is, is het opsporen van haar biologische moeder opsporen in Spanje. Toch wil ze voor haar volgende operatie de vrouw ontmoeten die afstand van haar heeft gedaan.

Het andere hoofdpersonage is Kyle, een jongen die altijd een feestbeest was, tot zijn beste vriend omkwam bij een auto-ongeluk. Zijn leven wordt nu beheerst door schuldgevoel en daar wil Kyle wanhopig graag aan ontsnappen. De twee personages leren elkaar kennen op het moment dat Mia Kyle tegenhoudt wanneer hij zichzelf van het leven wil beroven.

Na een tijdje besluiten de twee om samen naar Spanje te reizen. Zij om antwoorden op haar vragen te vinden en hij voor berusting en zelfacceptatie. Heeft het lot hen bij elkaar gebracht om hun beeld van liefde en de dood voor altijd te veranderen?  

Wat vond ik van het boek?

Om meteen met de deur in huis te vallen: ik vond dat het boek niet kon tippen aan de boeken van John Green, het kwam zelfs niet in de buurt … Ik voelde niet echt mee met de hoofdpersonages en vond Mia soms zelfs irritant. Naar mijn mening drong ze zichzelf op aan Kyle en zette ze Kyle een beetje voor het blok om mee te gaan naar Spanje. Eens in Spanje had ze een hele lijst van vrouwen die mogelijk haar moeder konden zijn. Het stoorde me dat we niet lazen welk gesprek Mia met die vrouwen had.

Er zitten meerdere thema’s in die je heftig zou kunnen noemen. Mia en Kyle worstelen beiden met eenzaamheid, zij het op hun eigen manier. Doordat het vertelperspectief afwisselt tussen Mia en Kyle, krijg je als lezer inzicht in hun gedachten en gevoelens.

In korte dagboekfragmenten vertelt Mia over de rondreis. Dit versnelt ook het tempo in het boek. De dagboekfragmenten zijn gericht aan haar mama, die ze hoopt te vinden, maar bieden geen meerwaarde aan het verhaal.

Dat de verteltijd hoog is, is duidelijk want in tien dagen tijd bezoeken de twee personages heel wat Spaanse vrouwen en steden, o.a.: Madrid, Granada, Alcazar de San Juan … Het verhaal zelf speelt zich voornamelijk af in hun fleurige gehuurde hippiebusje. Er wordt veel aandacht besteed aan de dynamiek tussen Mia en Kyle, die steeds dichter naar elkaar toegroeien. Ook al is dat redelijk voorspelbaar, voor mij kwam dat toch een beetje uit de lucht vallen aangezien Mia zich naar mijn gevoel wat had opgedrongen in het begin. Door die focus op de band tussen Mia en Kyle, mis je ook het gevoel dat je in Spanje bent.

Een ander thema dat aan bod komt is dat Kyle duidelijk worstelt met zelfliefde. Hij heeft heel duidelijk een trauma aan het auto-ongeluk overgehouden en hij is suïcidaal. Door de heftige thema’s die in het boek zitten, bevat het boek veel trigger warnings en is het niet voor iedereen.

Raad ik het boek aan?

See you on Venus is geen boek dat ik aanraad, ik geef het daarom ook maar twee sterren. De personages zijn niet toegankelijk genoeg en ik leefde niet mee met hen.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Livia Peeters

Livia Peeters

Livia Peeters (28) woont in Berchem in België. Ze is leerkracht Nederlands in de eerste graad in een school in Brussel. In haar vrije tijd is ze enorm graag bezig met boeken lezen, vooral YA.

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.