Logo-youngadults-site

Nieuwe young adult boeken in december 2023

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

De feestdagen breken aan. Nog een last minute cadeau scoren? Deze young adult boeken zijn vanaf komende maand te vinden in je (lokale) boekhandel.

Dromen in rood

Bij Dutch Venture Publishing verschijnt het nieuwste boek van Jen Minkman die eerder onder andere De roep van de raaf, Sterrenjager en Koning van het Sintelwoud schreef. Binnenkort maak je via onze Instagrampagina ook kans op een exemplaar van dit boek.

‘Ik ontmoette iemand die me een nieuwe wereld liet zien.

Raven toonde me de schoonheid in die wereld. Hij bracht me naar wouden vol leven, muziek en wonderen. We bezochten rijken gevuld met glinsterend goud. In feite bood hij me de kans mijn dromen in het echt te beleven.

Het moet wel als het mooiste sprookje op Aarde klinken. Dat is het alleen niet. Dit is het begin van een verhaal vol licht dat de duisternis opzocht. En het speelt zich niet af op Aarde, maar op Mars.’

Marise vlucht met haar familie weg van de onbewoonbaar verklaarde Aarde om zich op Mars te vestigen. Daar zullen zij, haar zusje en haar vader de rest van hun leven onder een koepel moeten slijten, terwijl de mensheid hard aan het werk zal gaan om Mars geschikt voor menselijk leven te maken.

Maar is Mars werkelijk zo doods en verlaten als haar is verteld? Marise komt al snel tot de ontdekking dat er meer achter de schermen speelt dan zij en haar vrienden konden vermoeden.

Heartstopper 5

De fans hebben hier zo lang naar uitgekeken: de vijfde graphic novel in de Heartstopper-reeks! Extra leuk: Alice Oseman heeft aangekondigd dat er zeker ook nog een zesde graphic novel in de serie komt.

Heartstopper 5 - nieuwe young adult boeken december 2023

Nick en Charlie hebben veel meegemaakt in de tijd sinds hun ontmoeting. Een eerste crush, het ontdekken van hun seksualiteit en uiteindelijk het uit de kast komen bij familie en vrienden – die niet altijd even begripvol reageren. Nu ze eindelijk die vier belangrijke woorden tegen elkaar gezegd hebben, probeert Charlie zijn moeder over te halen om hem bij Nick te laten slapen. Maar Nick gaat volgend jaar naar de universiteit, waardoor alles op het punt staat te veranderen.

Delfts grauw

Zin in nog meer graphic novels? Delfts grauw van Mascha Schoonakker is de graphic novel van het verhaal dat in 2018 de Harland Awards gewonnen heeft. Het is geïllustreerd door Bibi van Leeuwen, die ook meewerkte aan de graphic novel Dwaallicht.

Delfts grauw - nieuwe young adult boeken december 2023

In het Delft van de zeventiende eeuw zijn alle ware kleuren verdwenen en worden vervaardigde kleuren verkocht tegen belachelijk hoge prijzen. Hierdoor zijn de kleuren alleen beschikbaar voor de mensen die het kunnen betalen en wordt de kloof tussen arm en rijk duidelijker zichtbaar dan ooit.

Als getuige van wat deze kleurengekte met de samenleving doet, probeert de jonge Jacob de ware kleuren terug te brengen. Hierbij krijgt hij hulp uit onverwachte hoek.

Glinsterende vinnen

Josse De Maesschalck is actief als scenarist en regisseur. Dit boek is de uitgewerkte versie van het script voor een kortfilm.

Glinsterende vinnen - nieuwe young adult boeken december 2023

In een dystopische, conservatieve gemeenschap groeit de onzekere en eenzame Gunnar op. Gunnar staat op het punt achttien jaar te worden. Zoals alle achttienjarige jongens van zijn dorp zal hij moeten deelnemen aan de eeuwenoude traditie van ‘De Vangst’. Dit is een ritueel dat van alle jongens een man maakt, maar het draagt heel veel mysterie met zich mee.

Gunnar kijkt allesbehalve uit naar De Vangst. De onopgeklaarde verdwijning van zijn moeder toen hij nog maar een baby was, heeft zijn leven getekend, en doet hem ook vermoeden dat dit alles te maken heeft met het ritueel. Maar bovenal is Gunnar verliefd op Remus, de zoon van één van de notabelen die ook zal deelnemen aan De Vangst en… Remus is ook verliefd op hem.

Gunnar en Remus smeden een plan om samen te vluchten. Kiest Gunnar voor Remus en gaat hij dus tegen de gemeenschap in? Of lost hij het verwachtingspatroon in dat men van hem en iedere andere jongen heeft? Zal hij eindelijk antwoorden krijgen op de vragen over zijn voor hem onbekende moeder? Één ding is zeker, en dat is dat hun leven na De Vangst er volledig anders zal uitzien!

Woorden van Timo

Tialda Hoogeveen schreef al verschillende boeken voor zowel kinderen, jongeren als volwassenen. In dit boek volgen we Nanne wiens leven op een mum van tijd veranderd is en voor moeilijke keuzes staat.

Woorden van Timo  - nieuwe young adult boeken december 2023

‘Woorden van Timo’ van Tialda Hoogeveen vertelt het verhaal van Nanne. Wanneer haar broer wordt aangereden door een vrachtwagen en overlijdt, staat haar leven op z’n kop. Precies in het jaar dat ze vmbo-examen moet doen en een opleiding moet kiezen, terwijl ze geen idee heeft wat ze wil worden. En dan is ze ook nog eens voor het eerst in haar leven verliefd, natuurlijk op een onbereikbare jongen. Gelukkig heeft Nanne al Timo’s notitieblokken nog, vol met verhalen, gedichten en dagboekaantekeningen. Een aangrijpend boek over rouw en vriendschap, op de tonen van muziek en songteksten.

Getatoeëerde scherven

Nog een boek van eigen bodem: Getatoeërde scherven, het debuut van de Vlaamse studente Aruna Matten.

Getatoeëerde scherven - nieuwe young adult boeken december 2023

Oliver Stephen is een tatoeëerder en schrijft samen met zijn tweelingzus Freya een roman. Zijn zus lijdt aan een depressie, maar vindt steun in het verhaal. Na de verkoop van hun eerste exemplaar pleegt ze echter zelfmoord. Oliver is gebroken en verliest ook de motivatie om te schrijven. Zijn beste vriend Felix doet er alles aan om hem te helpen, maar Oliver laat zich volledig gaan. Na de tragische dood van Freya krijgt het boek veel media-aandacht, wat Oliver een enorm schuldgevoel bezorgt. Hij staat op het punt om te bezwijken, maar Felix steunt hem door dik en dun.

Drie jaar later krijgt Oliver een aanbod om zijn boek te laten verfilmen. Hij en Felix besluiten naar Australië te trekken om het van dichtbij mee te maken, maar dan wordt Felix ernstig ziek. Oliver wil bij hem blijven, maar Felix wil niets liever dan dat Oliver zijn droom en die van Freya laat uitkomen.

Uiteindelijk vertrekt Oliver met pijn in zijn hart naar Australië. Daar ontmoet hij Betty, met wie hij een relatie begint. Wanneer Betty Felix’ telefoonnummer te pakken krijgt, plannen ze stiekem zijn reis naar Australië. Zal Felix genezen? Worden de vrienden herenigd? In een meeslepende finale lijkt alles op zijn pootjes terecht te komen, of misschien niet…

Naar welke nieuwe boeken die in december 2023 verschijnen kijk jij het meeste uit?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Liana Eelen

Liana Eelen

Liana Eelen zweeft al 22 jaar rond op deze aardbol en komt uit een klein dorpje in België. Ze studeerde Toegepaste Economische Wetenschappen: Economisch Beleid en werkt intussen bij de overheid. In haar vrije tijd houdt ze ervan om boeken – voornamelijk young adults – te verslinden. Ze vond haar liefde voor boeken na het lezen van Een weeffout in onze sterren. Haar passie voor boeken deelt ze graag online en offline.

Gerelateerde artikelen

– gesponsord boek –

Volg ons

SCHRIJF JE IN! - Maak elke maand kans op leuke boekenprijzen

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.