Logo-youngadults-site

Recensie: Girl in pieces – Kathleen Glasgow

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Girl in pieces van Kathleen Glasgow is een boek dat al maanden een hype is op TikTok. Nu is het eindelijk vertaald naar het Nederlands en uitgegeven bij uitgeverij Blossom Books. Eerst en vooral wil ik even de trigger warnings meegeven: zelfbeschadiging, zelfmoord, drugsgebruik, depressie, alcoholisme … 

Girl in pieces vertelt het verhaal van Charlotte Davis (Charlie). In het begin van het boek zit Charlotte in een revalidatiecenter voor mensen die aan zelfbeschadiging doen. Uiteindelijk mag ze het centrum verlaten en zie je hoe alles haar blijft achtervolgen en hoe ze met alle moeilijheden moet leren omgaan: op zichzelf gaan wonen, alle kosten zelf moeten betalen, omgaan met haar verslaving om zichzelf pijn te doen … Daarbovenop komt er nog bij dat ze verliefd wordt op een jongen …

wat vond ik ervan?

Op de cover zien we de titel (Girl in pieces) die doorstreept is met een rode lijn. Ik vind de cover redelijk hard overkomen als je weet waar het boek over gaat. De keuze van deze cover begrijp ik minder goed, omdat die wel echt al heel wat kan triggeren bij sommige jongeren.

Ook al telt het boek 400 bladzijden, het leest toch vlot. Soms waren de hoofdstukken nog geen pagina lang, andere keren waren de hoofdstukken enkele pagina’s lang. In het begin zijn de hoofdstukken zeer kort. Dat maakte het voor mij als lezer moeilijk om in het verhaal te komen. 

Voordat ik dit boek begon te lezen wist ik al dat het een boek ging zijn dat zeer emotioneel was, zeer zwaarbeladen ook. Toch kon het boek me niet helemaal raken. Ja, het is een hard verhaal en een emotioneel verhaal. Sommige passages waren ook echt zeer beeldend geschreven waardoor je je het echt goed kon voorstellen. Toch kon Charlottes verhaal mij niet helemaal raken. Misschien omdat ik er in het begin moeilijker inkwam? In het begin spreekt Charlotte niet, wat het misschien ook moeilijker maakt om met haar mee te voelen. Het boek is ook in drie delen geschreven, maar dat was niet echt noodzakelijk.

Er zijn enkele zaken in het boek die de auteur wat meer had kunnen uitleggen. Dan denk ik aan Charlies relatie met Mikey, met Ellis, haar vaders dood en de relatie die ze heeft met haar moeder. 

Girl in pieces geeft wel een realistisch verhaal mee. In de meeste verhalen gaat het hoofdpersonage in therapie en daarna leeft het hoofdpersonage een gelukkig leven. In Girl in pieces zie je dat niet alles stopt omdat de therapie gestopt is. We zien echt duidelijk welke moeilijkheden Charlotte nog heeft en met wat ze nog struggelt. 

Girl in pieces is zeer bekend op TikTok. Het leest vlot, maar er zijn heel wat trigger warnings. Check deze zeker op voorhand. Ik geef het verhaal 3 sterren.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Livia Peeters

Livia Peeters

Livia Peeters (28) woont in Berchem in België. Ze is leerkracht Nederlands in de eerste graad in een school in Brussel. In haar vrije tijd is ze enorm graag bezig met boeken lezen, vooral YA.

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.