Logo-youngadults-site

Recensie: De avonturen van Amina al-Sirafi – Shannon Chakraborty

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Amina al-Sirafi is een ware piraten legende in het Midden-oosten, maar ook in delen van Afrika en Azië. Inmiddels is ze met pensioen om voor haar dochter te kunnen zorgen. Stiekem lonkt het beleven van avonturen op zee. Wanneer ze een aanbod krijgt dat ze niet kán weigeren vertrekt ze met haar schip en oude piratenvrienden er op uit. Maar nu komt ze oog in oog te staan met een vijand uit het westen die zich niet zomaar laat verslaan.

Personages

Amina is een typische vrouw die weet wat ze wil. Dat hebben de jaren op zee haar wel geleerd. Ze is beschermend en mega eigenwijs. Twee eigenschappen die een leven op zee zeer interessant maken. Ik vond het enorm leuk om over Amina te lezen. Normaal zijn hoofdpersonages in YA verhalen tieners of jong volwassenen. Het was verfrissend op een YA schrijfstijl over een vrouw met veel levenservaring te lezen. Maar ook Amina heeft nog genoeg te leren. Dat laat ze mooi zien in dit boek. Ze leert vertrouwen op anderen en leert minder te geven om wat andere mensen van haar vinden. Daarnaast bezit Amina een hoop wijsheid waar wij als lezer in het dagelijks leven gebruik van kunnen maken. Ook zijn er een hoop dilemma’s voor Amina waar ze steeds dappere beslissingen in maakt!

Er zijn ontzettend veel andere personages in het boek. Echter is het niet zo dat je er door overspoelt wordt. Mijn favoriete side character is Dhalila. Ze lijkt onverschrokken, stoer en nooit bang. Maar we leren ook een andere kant van Dhalila kennen. Een kant van angst, realisme en vastberadenheid. Zo is ze vastberaden Amina te zullen steunen tijdens het avontuur en laat ze haar absoluut niet alleen.

Eigenlijk maken alle betrokken karakters wel een bepaalde vorm van groei door in het verhaal. Dat zorgt er voor dat het fijn blijft om te lezen.

Schrijfwijze

In het begin moest ik erg wennen aan de schrijfwijze. Het verhaal wordt namelijk als eerst uit een vertellende vorm verteld. Een scribent schrijft het verhaal van Amina op papier. Op een gegeven moment neemt Amina het over en verteld zij zelf over de belevenissen op en rond zee. Uiteindelijk raakte ik gewend aan deze manier van vertellen en heb ik er echt van genoten. Al helemaal toen op het einde alles samen kwam.

Worldbuilding

De wereld waarin dit boek zich afspeelt is groot. De kaart die bij het boek zit heb ik dan ook regelmatig gebruikt. Veel steden hebben tegenwoordig een andere naam dan vroeger het geval was.

In dit verhaal komt Amina met haar gezelschap langs vele plekken. Deze zijn heel levendig beschreven waardoor het echt voelt alsof je er zelf rond loopt. Van de haven van Aden tot het mysterieuze eiland met de Peri’s. Waar ik nog niet over uit ben is het gebruik van magie. Ergens vond ik het jammer dat dit is gebruikt, omdat het de oplossing voor sommige conflicten wel erg makkelijk maakt. Zo heeft Amina aan het einde van het verhaal ineens meer kracht en snelheid. Ik had het wat dat betreft leuker gevonden als er werd nagedacht over een goede oplossing. Anderzijds geeft het het verhaal meer leven en weet je niet goed wat je kan verwachten. Voor mij voelde dit verhaal echt als een vrouwelijke versie Pirates of the Caribbean. En wat hou ik van die films!

Limited edition

Ik denk oprecht dat dit he mooiste exemplaar is van mijn boekenkast. Zowel de dustjacket als de naked cover, de sprayed edges en de worldmap zijn zo mooi gedetailleerd. Ik blijf mezelf steeds afvragen hoe Boekerij en Best of Fantasy zichzelf zo blijven overtreffen. Of ik het de investering waard vind? Ja, 100%. Dit pareltje staat echt ontzettend mooi in je boekenkast. Zeker als je ook de andere trilogie van Shannon in je kast hebt staan.

Uiteindelijk geef ik dit boek vijf sterren. Ik heb eigenlijk geen kritiek (behalve de makkelijke oplossing) en zou dit verhaal aan iedereen die van piraten houdt aanraden.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Jennifer Schoolenberg

Jennifer Schoolenberg

Jennifer was een tijdje actief op YouTube en Bookstagram onder de naam Booksbybookss, maar wegens haar studie en drukke leven staat dat momenteel op non-actief. De liefde voor boeken is echter nooit weggeweest, en ze wil graag haar mening over boeken geven middels recensies op Young Adults. Zo kan zij toch nog een beetje actief zijn in het boekenvak en ervaring opdoen. Ze is erg enthousiast en kan niet wachten om een volgende recensie te schrijven!

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.