Logo-youngadults-site

Dit zijn de winnaars van het Beste Boek voor Jongeren 2023

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Gisteren werden op BoekTok Live! in bibliotheek Utrecht de winnaars bekendgemaakt van het Beste Boek voor Jongeren 2023. Tom de Cock, die net zoals Abi Daré, vorig jaar in de prijzen viel, was de host van de avond. Uit de shortlist van vijf genomineerde boeken in elke categorie koos een zeskoppige jongerenjury de twee winnaars.

Categorie Nederlandstalig: Rima Orie – In het vervloekte hart

In het vervloekte hart - Beste Boek voor Jongeren 2023

In de categorie Nederlandstalig ging auteur Rima Orie met de prijs aan de haal. Zij schreef overigens ook een verhaal in de 3PAK-bundel van dit jaar, net zoals Philip Huff en het duo Nydia van Voorthuizen en Marie Lotte Hagen. In het vervloekte hart is haar tweede boek dat verscheen bij uitgeverij Moon Young Adult. Haar debuut De Zwendelprins werd gepubliceerd na het winnen van de Moon YA contest. De wereld in het boek is geïnspireerd door Suriname.

In het vervloekte hart is een prachtig boek waar wij enorm van hebben genoten. Het is een boek dat ontzettend goed aansluit bij de doelgroep, en dat bovenal gewoon leuk is om te lezen. Priya, het hoofdpersonage, is namelijk realistisch en veel jongeren kunnen zich in haar inleven. […] Dit boek is pakkend van begin tot eind; het is één van die boeken waarin je maar door wilt blijven lezen. Wij zaten er zo van te genieten dat we het niet weg konden leggen, maar ook niet verder wilden lezen omdat het boek anders al uit zou zijn. […] Zo vertelt het nawoord dat Suriname als basis voor deze wereld is gebruikt. Hierdoor denken en hopen wij dat In het vervloekte hart een boek is waardoor jongeren erachter komen dat lezen ook buiten school ontzettend leuk kan zijn.

Jongerenjury Beste Boek voor Jongeren 2023

Categorie Vertaald: Zoulfa Katouh – Zolang de citroenbomen bloeien

Zolang de citroenbomen bloeien - Beste Boek voor Jongeren 2023

In de categorie Vertaald was de eer weggelegd voor Zolang de citroenbomen bloeien van Zoulfa Katouh, vertaald door Merel Leene en verschenen bij Blossom Books. Het boek vertelt het verhaal van Salama, die moet kiezen tussen vluchten uit Syrië op zoek naar een beter leven of zich inzetten voor het plaatselijke ziekenhuis en in opstand komen tegen het regime.

Dit verhaal is prachtig geschreven, met thema’s zoals oorlog, PTSS, liefde en vriendschap. Het heeft goed uitgewerkte personages en een plottwist die je niet ziet aankomen. De Arabische cultuur is er ook goed in verwerkt; dat is dan ook terug te vinden in de kaft, die er ook geweldig uitziet. Er worden ook veel Arabische woorden gebruikt op manieren die iedere lezer kan begrijpen. Je gaat echt meeleven met Salama, waardoor het heel echt lijkt en je bijna niet kan stoppen met lezen. Een andere reden dat we dit boek hebben uitgekozen is om mensen meer bewust te maken van wat er daar allemaal gebeurt, aangezien we al onze informatie over dit onderwerp alleen van het nieuws hebben. Met dit boek lees je vanuit een ander perspectief over de oorlog en lees je wat voor gevolgen die kan hebben op de mensen daar.

Jongerenjury Beste Boek voor Jongeren 2023

De uitreiking van het Beste Boek voor Jongeren is ook meteen de start van de Boekenweek van Jongeren. Die loopt nog tot 24 september. Het volledige juryrapport van zowel de jongeren- als vakjury lees je overigens hier.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Liana Eelen

Liana Eelen

Liana Eelen zweeft al 22 jaar rond op deze aardbol en komt uit een klein dorpje in België. Ze studeerde Toegepaste Economische Wetenschappen: Economisch Beleid en werkt intussen bij de overheid. In haar vrije tijd houdt ze ervan om boeken – voornamelijk young adults – te verslinden. Ze vond haar liefde voor boeken na het lezen van Een weeffout in onze sterren. Haar passie voor boeken deelt ze graag online en offline.

Gerelateerde artikelen

– gesponsord boek –

Volg ons

SCHRIJF JE IN! - Maak elke maand kans op leuke boekenprijzen

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.