Logo-youngadults-site

Recensie: Neem nooit een beste vriend – Erna Sassen

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Recensie: Neem nooit een beste vriend – Erna Sassen

Toen ik vorig jaar Zonder titel las van Erna Sassen, was ik enorm lovend over dat boek. Het is een boek waar ik aan ben blijven denken, zo goed vond ik het! Recent verscheen het nieuwste boek Neem nooit een beste vriend van Erna Sassen.

In Zonder titel konden we lezen hoe Joshua met moeite zijn draai weet te vinden in zijn nieuwe klas, terwijl hij de gedwongen terugkeer van zijn beste vriendin naar Irak probeert te verwerken. In Neem nooit een beste vriend volgen we opnieuw Joshua. Het is een vervolg op Zonder titel, maar je kan Neem nooit een beste vriendperfect apart lezen.

Neem nooit een beste vriend

Joshua is 17 jaar en vrienden met Sergio en Dylan. Elk hebben de jongens hun eigen problemen en dan is er ook nog Lindsay… Waarom kleedt ze zich zo uitdagend? Vindt ze Joshua nu wel of niet leuk?

Dit hele verhaal speelt zich af tijdens het derde jaar op de middelbare school, midden in de lockdowns door Corona. Hoe houd je je als puber staande in al dit gedoe? Hoe maak je de juiste keuzes? En hoe ga je om met de liefde?

Dit verhaal is een uniek verhaal dat je moeilijk kan vergelijken met andere jeugdboeken. Erna Sassen kan als geen ander in het hoofd van jongeren kruipen en een zeer geloofwaardig verhaal neerzetten. Het is net zoals in Zonder titel precies alsof het verhaal door een tiener zelf is geschreven.

Het is een eigentijds verhaal met een makkelijk taalgebruik dat de jongeren zeker zullen herkennen en zullen herkennen. De hoofdstukken zijn kort, soms zelfs maar één bladzijde. Dat zorgt voor een hoog tempo.

De bladzijden vol met tekst worden afgewisseld met tekeningen en schetsen van Martijn van der Linden. Dat zorgt ervoor dat het verhaal zeer vlot leest. De tekeningen sluiten ook nauw aan bij het verhaal, al vond ik dat in Zonder titel nóg beter gedaan. Al ligt dat misschien aan het feit dat het toen een nieuw concept was en nu wist ik al wat me te wachten stond … Je ziet ook in de tekeningen en schetsen terugkomen hoe de band tussen Joshua en Lindsay evolueert. De tekeningen en schetsen op zich vertellen ook een verhaal, prachtig! Ook de verwijzingen naar veel bekende kunstenaars en kunstenaars is knap weergegeven en zien we terugkomen in de schetsen. 

Sassen vertelt met Neem nooit een beste vriend een verhaal over seks, seksuele oriëntatie, gender en mentale gezondheid op een manier dat het niet té zwaar wordt. Het is opnieuw een rauw en puur verhaal dat tegelijkertijd zeer herkenbaar is.

Conclusie

Met Neem nooit een beste vriend zet Erna Sassen weer een rauw verhaal neer voor tieners dat je moeilijk kan vergelijken met een ander verhaal. Afgewisseld met de tekeningen van Martijn van der Linden leest het verhaal zeer vlot. Een verhaal over seks, seksuele oriëntatie, gender en mentale gezondheid, toch geen te zwaar boek. Een aanrader en daarom 4,5 sterren!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Livia Peeters

Livia Peeters

Livia Peeters (28) woont in Berchem in België. Ze is leerkracht Nederlands in de eerste graad in een school in Brussel. In haar vrije tijd is ze enorm graag bezig met boeken lezen, vooral YA.

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.