Logo-youngadults-site

Het boek of de film?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Het komt wel eens voor dat je een film kijkt en daarna erachter komt dat er ook een boek van was. Wat doe je in dat geval? Lees je het boek er gelijk na of wacht je een tijdje en lees je het dan alsnog? Of negeer je dat je erachter bent gekomen en laat je het boek links liggen in de angst dat het de film verpest? Of ben jij iemand die voor het kijken van een film grondig research doet zodat dit jou nooit zou overkomen?

Het kan natuurlijk allemaal. Er zijn een hoop mensen, waaronder ik, die het liefst eerst het boek lezen en daarna de film pas kijken. Maar is dit eigenlijk wel de beste benadering? Deze volgorde zorgde ervoor dat ik totaal niet kon genieten van The Hunger Games toen ik die op het grote witte doek zag. Ik ergerde me bijvoorbeeld eraan dat sommige details die wat mij betreft belangrijk waren weggelaten werden.

Daarom heb ik besloten een lijsje op te stellen met de voor- en nadelen van het boek eerst lezen en de film eerst kijken. Hopelijk kan ik zo erachter komen wat het beste is en kunnen jullie dat ook.

Voordelen van de film eerst kijken

  • Als het in het begin nog niet zo interessant is, kan je het toch aan laten staan en met minimale moeite wachten tot het toch wat interessanter wordt.
  • De wereld wordt voor je ogen gebouwd. Het kan een magisch effect hebben en hierdoor kan je gelijk het verhaal in gezogen worden.
  • Als je na de film te kijken besluit het boek te lezen, kan het heel leuk zijn om allemaal extra details te lezen waar je eerst niks over wist. Dat kan je het gevoel geven dat je meer te weten komt over de wereld waarin het boek zich afspeelt terwijl je dacht dat je alles al wist. Dat kan als een soort cadeautje voelen (zeker als je weet dat er geen vervolg gaat komen).

Voordelen van het boek eerst lezen

  • Je leest het precies zoals de auteur het bedoelt heeft.
  • Je kan je eigen beelden erbij vormen. Je kunt zelf bepalen hoe de karakters eruit zien (met de richtlijnen van de auteur natuurlijk) en je kunt je eigen fantasie gebruiken voor de hele wereld waarin ze leven.

Nadelen van de film eerst kijken

  • Het laat weinig aan je eigen fantasie over, want hoe alles eruit ziet wordt voor je ingevuld.
  • Het kan zijn dat de film belangrijke details weglaat of het verhaal verranderd ten opzichte van het boek. Die mis je dan compleet en daardoor kan je het gevoel hebben dat er iets mist.
  • Als er geen deel twee komt, doordat het verhaal te veel verranderd is, maar er wel een tweede boek is, zal je toch het boek moeten lezen. Dan kan het zijn dat het verhaal heel anders is en het lijkt alsof er iets niet klopt. 

Nadelen van het boek eerst lezen

  • Als je het moeilijk vindt zelf een beeld te vormen in je hoofd en de wereld heel anders is dan de onze, is het verhaal soms moeilijk te volgen.
  • Soms start het boek wat langzaam op, dan is het moeilijk om door te lezen.

Voor elk voordeel lijkt er ook een nadeel te zijn en andersom. De conclusie die ik kan trekken is dat het toch je eigen voorkeur is én het natuurlijk aan de film/het boek ligt. Het is dus in elke situatie anders, wat een best logische uitkomst is.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Louise Rademaker

Louise Rademaker

Louise Rademaker (26) leest en schrijft al zo lang ze zich kan herinneren. Ze heeft een master in schrijven en houdt van koffie, poëzie, YA, films, series en gamen.

Gerelateerde artikelen

– gesponsord boek –

Volg ons

SCHRIJF JE IN! - Maak elke maand kans op leuke boekenprijzen

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.