Logo-youngadults-site

Deze boeken moet je lezen tijdens de Ramadan

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Afgelopen week is de Ramadan opnieuw van start gegaan. Om die reden zetten we in dit artikel boeken met personages en/of auteurs die moslim zijn in de kijker.

Alizeh: de duistere profetie

Tahereh Mafi heeft al heel wat mooie boeken op haar naam staan, zoals de Vrees me-serie en haar contemporaryboeken Een bijna eindeloze afstand en Een intens gelukkig gevoel.

Alizeh is een onopvallende bediende. Niemand in Ardounia mag weten wie ze echt is: een djinn. Haar volk is vrijwel volledig uitgeroeid, ook haar ouders zijn vermoord. Sindsdien is ze haar leven niet zeker en houdt ze haar bovennatuurlijke krachten verborgen.

Maar dan maakt Alizeh een vergissing.

Kamran is de kleinzoon van koning Zaahl en de kroonprins van Ardounia. Hij weet dat er een profetie is gedaan over het lot van zijn grootvader: een demonachtig wezen met ijs in diens bloed zal hem doden. Kamran is vastbesloten om het monster te vinden en te stoppen, voordat de profetie in vervulling kan gaan.

Maar dan wordt hij verliefd op een bediende.

De bronzen stad

Nog meer zin in fantasy? Ga dan voor de boeken van S.A. Chakraborty. Uitgeverij Boekerij brengt deze uit in prachtige limited editions. Recent werd ook aangekondigd dat haar nieuwe trilogie ook zal verschijnen bij Boekerij in september (De avonturen van Amina al-Sirafi).

Tussen de marktkramen van het achttiende-eeuwse Caïro zingen nog altijd de oude verhalen rond. Verhalen over djinns en geesten. Over steden verborgen in het kolkende zand van de woestijn, vol betoveringen, verlangen en schatten die je stoutste dromen overtreffen. Daar, waar de magie door elke straat stroomt en als stof in de lucht hangt, wacht Daevabad: de legendarische bronzen stad. Achter haar hoge muren en zes djinnpoorten wacht een stad vol intrige en betovering – waar oude vetes verre schaduwen werpen en de machtsstrijd genadeloos is.

Nahri heeft nooit in magie geloofd. Dromen over schatten en verborgen steden is leuk, maar als je de kost verdient met het oplichten van rijke Ottomaanse edelen, heb je wel iets anders aan je hoofd. Tot Nahri tijdens een van haar zwendelpraktijken per ongeluk een mysterieuze djinnkrijger aan haar zijde roept, en ze beseft dat de magische wereld die ze voor onzin hield maar al te echt is. Sterker nog: dat zijzelf er onherroepelijk deel van uitmaakt. Want Nahri heeft nooit geweten waar ze vandaan komt, of hoe het kan dat ze vreemde talen kan verstaan die niemand haar ooit heeft geleerd. Ze hoopt dat de krijger haar de antwoorden kan geven die ze haar hele leven heeft gezocht. Maar iedereen weet dat een wens doen bij een djinn fatale gevolgen kan hebben.

De heerschappij van de maskers

Sabaa Tahir heeft al heel wat fantasyboeken op haar naam staan! An Ember in the Ashes, vertaald als De heerschappij van de maskers is het eerste deel in de Vuur en as-serie.

Vuur en As is een Young Adult fantasy-roman vol spanning, actie en avontuur. Het is de vertaling van het eerste deel van de Amerikaanse serie An Ember in the Ashes van Sabaa Tahir. Vuur en As vertelt het verhaal van Laia en Elias, geboren in aparte werelden – zij een slaaf en hij een soldaat – die voorbestemd zijn om samen het wrede Imperium te bestrijden, in een wereld die doet denken aan het oude Rome. Laia weet als spion de militaire academie van de Maskers binnen te dringen. Daar ontmoet ze Elias, die eigenlijk haar vijand is… Sabaa Tahir is een Amerikaanse schrijfster. Vuur en As werd een bestseller in Amerika en is een wereldwijd succes. Het boek wordt ook verfilmd.

We hunt the flame

We hunt the flame werd al genomineerd voor heel wat prijzen. Ondertussen verscheen ook al het vervolg We free the stars.

Zafira is the Hunter, disguising herself as a man when she braves the cursed forest of the Arz to feed her people. Nasir is the Prince of Death, assassinating those foolish enough to defy his autocratic father, the sultan. If Zafira was exposed as a girl, all of her achievements would be rejected; if Nasir displayed his compassion, his father would punish him in the most brutal of ways. Both Zafira and Nasir are legends in the kingdom of Arawiya–but neither wants to be.

War is brewing, and the Arz sweeps closer with each passing day, engulfing the land in shadow. When Zafira embarks on a quest to uncover a lost artifact that can restore magic to her suffering world and stop the Arz, Nasir is sent by the sultan on a similar mission: retrieve the artifact and kill the Hunter. But an ancient evil stirs as their journey unfolds–and the prize they seek may pose a threat greater than either can imagine.

Liefde van A tot Z

Toch liever zin in iets zoetsappiger? Ga dan voor Liefde van A tot Z van S.K. Ali. Daarin ontmoeten Adam en Zayneb elkaar op de luchthaven en dat is het begin van iets moois. In oktober vorig jaar verscheen ook het vervolg Love from Mecca to Medina.

Zaynebs docent blijft zijn klas er maar aan herinneren hoe ‘slecht’ moslims zijn. Zayneb, de enige moslim in de klas, is niet slecht. Ze is kwaad. Als ze geschorst wordt omdat ze haar docent erop aanspreekt vertrekt Zayneb naar het huis van haar tante in Doha, Qatar. Ze voelt zich schuldig omdat ze ook haar vrienden in de problemen heeft gebracht en besluit dat ze een nieuwe, ‘aardige’ versie van zichzelf zal zijn hier, waar niemand haar nog kent.

Adam is pas gediagnostiseerd met multiple sclerosis. Hij gaat niet meer naar school. Hij probeert de herinnering aan zijn moeder levend te houden voor zijn kleine zusje. Adam probeert ook om zijn diagnose geheim te houden voor zijn rouwende vader.

Allebei doen ze zich anders voor dan ze zijn, totdat er een wonder en iets onmogelijks gebeurt: Adam en Zayneb ontmoeten elkaar. 

Zolang de citroenbomen bloeien

Zolang de citroenbomen bloeien is een aangrijpend en hartverscheurend verhaal over Salama die als vrijwilliger aan de slag gaat in een ziekenhuis in Syrië. Ze zit in tweestrijd met zichzelf omdat ze enerzijds de mensen in Syrië wilt helpen, maar ook weg wilt van de ellende. Onlangs was Zoulfa Katouh nog te gast tijdens het Boeklovers Extravaganza in Amsterdam.

Salama Kassab was een farmaciestudent toen de revolutie in Syrië begon. Ze had haar ouders nog, haar grote broer, haar huis. Ze had een leven als iedere andere tiener. Nu is ze vrijwilliger in het ziekenhuis van Homs, om de gewonden te helpen die dagelijks binnenstromen. Ze wil weg uit deze oorlog, weg van de ellende en verschrikkingen, de nachtmerries. Maar ze wil ook blijven, om te vechten voor een vrij Syrië.

Ingesloten

Een ander boek dat erg aangrijpend is, is het dystopische Ingesloten van Samira Ahmed dat in 2019 verscheen bij Blossom Books.

‘Ik leef niet meer volgens een kalender, ik kijk niet meer naar data. Er is alleen toen en nu. Er is alleen wat we ooit waren, en wat we geworden zijn.’
De zeventienjarige Layla Amin en haar ouders worden ’s avonds overvallen door een militaire eenheid die hen meeneemt naar een interneringskamp voor Amerikaanse moslims. Met behulp van haar vriendje buiten het kamp, haar nieuwe vrienden in het kamp en een onverwachte bondgenoot vecht Layla voor haar vrijheid, en begint langzaam maar zeker een revolutie tegen de directeur van het kamp.

Punching the air

Op zoek naar een boek in vrije vers? Dan is Punching the air van Ibi Zoboi en Yusef Salaam misschien wel iets voor jou.

From award-winning, bestselling author Ibi Zoboi and prison reform activist Yusef Salaam of the Exonerated Five comes a powerful YA novel in verse about a boy who is wrongfully incarcerated. Perfect for fans of the Noughts & Crosses series and The Hate U Give. One fateful night, an altercation in a gentrifying neighbourhood escalates into tragedy. ‘Boys just being boys’ turns out to be true only when those boys are white. Suddenly, at just sixteen years old, Amal Shahid’s bright future is upended: he is convicted of a crime he didn’t commit and sent to prison. Despair and rage almost sink him until he turns to the refuge of his words, his art. This never should have been his story. But can he change it? With spellbinding lyricism, award-winning author Ibi Zoboi and prison reform activist Yusef Salaam tell a moving and deeply profound story about how one boy is able to maintain his humanity and fight for the truth, in a system designed to strip him of both.

The love & lies of Rukhsana Ali

The love & lies of Rukhsana Ali is een Young Adult boek waarin we de zeventienjarige Rukhsana volgen die naar Bangladesh gestuurd wordt om daar in een gearrangeerd huwelijk te stappen nadat ze een meisje heeft gekust.

Seventeen-year-old Rukhsana Ali has always been fascinated by the universe around her and the laws of physics that keep everything in order. But her life at home isn’t so absolute.

Unable to come out to her conservative Muslim parents, she keeps that part of her identity hidden. And that means keeping her girlfriend, Ariana, a secret from them too. Luckily, only a few more months stand between her carefully monitored life at home and a fresh start at Caltech in the fall. But when Rukhsana’s mom catches her and Ariana together, her future begins to collapse around her.

Devastated and confused, Rukhsana’s parents whisk her off to stay with their extended family in Bangladesh where, along with the loving arms of her grandmother and cousins, she is met with a world of arranged marriages, religious tradition, and intolerance. Fortunately, Rukhsana finds allies along the way and, through reading her grandmother’s old diary, finds the courage to take control of her future and fight for her love.

Welk boek ga jij lezen tijdens de Ramadan?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Liana Eelen

Liana Eelen

Liana Eelen zweeft al 22 jaar rond op deze aardbol en komt uit een klein dorpje in België. Ze studeerde Toegepaste Economische Wetenschappen: Economisch Beleid en werkt intussen bij de overheid. In haar vrije tijd houdt ze ervan om boeken – voornamelijk young adults – te verslinden. Ze vond haar liefde voor boeken na het lezen van Een weeffout in onze sterren. Haar passie voor boeken deelt ze graag online en offline.

Gerelateerde artikelen

– gesponsord boek –

Volg ons

SCHRIJF JE IN! - Maak elke maand kans op leuke boekenprijzen

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.