Logo-youngadults-site

8 nieuwe young adult boeken in maart 2023

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Het jaar vliegt voorbij. We zijn al bijna bij de derde maand van het jaar aangekomen! Ook in maart kan je weer heel wat fijne, nieuwe boeken terugvinden in je lokale boekhandel. In dit artikel vind je alvast een overzicht.

De koningin van verraad

Beginnen doen we met een limited edition: het vervolg op Het koninkrijk der bruggen! Hopelijk is de binnenkant even mooi als de buitenkant. De editie belooft opnieuw erg mooi te worden met bedrukt linnen, dubbelzijdig bedrukt stofomslag en auteursbrief.

Als alles wat Lara liefheeft wordt bedreigd moet ze beslissen voor wie – en wat – ze vecht: voor haar koninkrijk, voor haar man of voor zichzelf?

Lara was koningin, maar leeft nu in ballingschap als verrader. Niet lang geleden heeft ze moeten toekijken hoe haar eigen vader Ithicana veroverde, zonder dat ze ook maar iets kon doen om hem te stoppen. Als ze erachter komt dat haar man Aren tijdens de strijd niet vermoord, maar gevangen genomen is, weet Lara dat er maar één reden is waarom haar vader hiervoor heeft gekozen: Aren dient als lokaas voor zijn verraderlijke dochter.

Voor Lara zit er niets anders op: ze zal terugkeren naar Ithicana met een plan om niet alleen koning Aren, maar ook het Koninkrijk der Bruggen te bevrijden uit de klauwen van haar vader. Hiervoor zal ze zijn eigen wapens tegen hem moeten gebruiken: de zussen van wie ze het leven heeft gespaard. Al snel zijn er meer tegenstanders dan Lara had verwacht. Niemand is te vertrouwen en vijanden en bondgenoten wisselen van kant. Maar haar grootste tegenstander is misschien juist wel de man die ze probeert te bevrijden – de man die ze heeft verraden.

Vloek van vuur en schaduw

Zin in een fantasyverhaal van eigen bodem? Emmy Van Ruijven, bekend van haar blog Zon en maan en haar eerdere boek Supernerd, schreef Vloek van vuur en schaduw. Het boek verschijnt eind deze maand bij Dutch Venture Publishing.

Maire kan haar geluk niet op: ze heeft een beurs gekregen voor een kostschool in Schotland en staat op het punt om op avontuur te gaan. Even geen pestkoppen om haar heen of herinneringen die haar kunnen plagen, maar een nieuw begin.

In de Schotse Hooglanden maakt ze al snel nieuwe vrienden. Zij blijken er een wel heel bijzondere hobby op na te houden: ze zijn namelijk lid van een heksencoven. Ze slepen Maire maar al te graag mee naar hun magische avonden, waarop ze de maan vereren en de seizoenen vieren. In eerste instantie vindt Maire dit heel erg spannend en leuk… totdat er iets mis gaat.

Haar vriendinnen weten het zeker: de heksen van Taigh Cloiche zijn vervloekt.

Donkere wolken boven Parijs

Donkere wolken boven Parijs speelt zich af tijdens Wereldoorlog II. We volgen hoe Jean en Michel leven in het bezette Parijs. Het werd geschreven door Megan Koreman, die een doctoraat heeft in de geschiedenis.

Parijs, januari 1944

De stad is bezet door de Duitsers. De tweelingbroers Jean en Michel helpen hun Nederlandse vader die deel uitmaakt van een verzetsnetwerk. Ze loodsen mensen die op de vlucht zijn voor het naziregime door de stad. Wanneer het netwerk ook neergestorte geallieerde piloten gaat helpen, wordt het voor hun moeder en hun zusje Suzette te gevaarlijk. Hun vlucht naar Zwitserland wordt voorbereid.

Dan wordt de hele familie gearresteerd en veranderen hun levens voorgoed.

Met behulp van buren, vrienden en de mysterieuze oom Moen lukt het ze om voor elkaar te blijven zorgen. Samen met de neergeschoten Amerikaanse piloot Jack, die ze in hun huis verborgen houden, dragen ze een steentje bij aan de bevrijding van de stad.

Duizend & ik

Binnenkort verschijnt er een Young Adult boek van Yorick Goldewijk, die eerder het bekroonde Films die nergens draaien schreef. Dat boek werd genomineerd voor verschillende prijzen zoals De Boon en won de Gouden Griffel 2022.

Als ik voor mijn raam uitkijk over de spierwitte betonnen torens van Surdus, denk ik altijd aan jou. Het moment dat jij je gezicht oprichtte en omhoog keek naar de zon, en toen – een seconde misschien maar – recht in mijn ogen. Het moment dat er tussen alle anderen die allemaal precies hetzelfde waren en die nooit recht in mijn ogen keken, iemand was zoals ik.
Voor Acht is elke dag hetzelfde: opstaan, naar de Promenade, waar de Principes onophoudelijk uit de speakers galmen, met de trein naar de Terminal, zinloze opdrachten uitvoeren, en weer terug naar haar cel in de woontoren. Tot dat ene moment. Het brengt haar aan het wankelen. Want wie afwijkt, wordt beëindigd, maar voor Acht is er eigenlijk geen weg meer terug.

Naar welk boek dat in maart 2023 verschijnt kijk jij het meeste uit?

24 uur

Ook verschijnt er een nieuwe Kluitman novelle; Dit keer van Marcel van Driel. Hij heeft al heel wat boeken op zijn naam staan. Zo verscheen zijn eerste kinderboek in 2002.

De 16-jarige Claire werkt in de kerstvakantie als flitsbezorger. Vlak voor middernacht moet ze nog één bestelling afleveren bij een grote villa. Eenmaal bij de villa aangekomen, wordt Claire opgewacht door twee broers met een pistool. De jongens geven haar 24 uur de tijd om uit hun handen te blijven. Als ze daarin slaagt, verdient ze 10.000 euro. Als ze faalt – of iemand om hulp vraagt – wordt ze vermoord. Maar wat als de broers zich niet aan hun eigen regels houden? Claire is bang dat ze ten dode opgeschreven is. Tenzij ze zelf de regels verandert…

Nieuwe Engelstalige boeken

Net zoals vorige maand tippen we ook drie Engelstalige boeken waar we naar uitkijken. Midnight Strikes is een fantasyboek dat zich afspeelt in een koninklijke familie tijdens een koninklijk bal. Anaïs komt terecht in een loop waarbij alleen zij weet dat er op middernacht een explosie zal zijn. Ze moet er alles aan doen om die te voorkomen. Zo gaat There goes the neighborhood over de vijftienjarige Rhea en haar beste vrienden Zeke en Malachi die op avontuur gaan. Het boek wordt omschreven als een liefdesletter naar gemeenschappen van kleur en een middelvinger naar het destructieve karakter van gentrificatie. Made of stars, dat verschijnt op 28 maart, is dan weer een boek geïnspireerd door Bonnie en Clyde en speelt zich af in de ruimte.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Liana Eelen

Liana Eelen

Liana Eelen zweeft al 22 jaar rond op deze aardbol en komt uit een klein dorpje in België. Ze studeerde Toegepaste Economische Wetenschappen: Economisch Beleid en werkt intussen bij de overheid. In haar vrije tijd houdt ze ervan om boeken – voornamelijk young adults – te verslinden. Ze vond haar liefde voor boeken na het lezen van Een weeffout in onze sterren. Haar passie voor boeken deelt ze graag online en offline.

Gerelateerde artikelen

– gesponsord boek –

Volg ons

SCHRIJF JE IN! - Maak elke maand kans op leuke boekenprijzen

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.