Logo-youngadults-site

Recensie: Vlam – Jade van der Stockt

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Vlam - Jade van der Stockt

Vlam is het debuut van de Vlaamse Jade van der Stockt en ik ben onder de indruk van deze nieuwe, jonge auteur die over een fijne schrijfstijl a la Mel Wallis de Vries bezit. Hopelijk volgen er nog meer boeken die mijn hart in vuur en vlam zetten. 

Het verhaal 

De populaire en knappe Leila komt tijdens een verjaardagsfeest om het leven door een grote, uitslaande brand. Haar beste vriendin Noa is ontroostbaar en is dan ook vastbesloten de bucketlist van Leila af te maken die ze vlak voor haar dood geschreven heeft. Hierbij krijgt ze hulp van Samuel, haar nieuwe buurjongen die wel heel erg knap en vasthoudend is. Ook is Noa één van de weinigen die niet gelooft dat Leila de brand zelf heeft aangestoken. Om Leila een laatste eer te bewijzen, besluit ze op zoek te gaan naar de waarheid. Maar hoe goed kende ze haar beste vriendin eigenlijk? 

Spanning 

Het eerste hoofdstuk begint meteen met de brand dus het boek heeft een ijzersterke start. De auteur weet de spanningsboog vast te houden door te schrijven vanuit een onbekend perspectief, die vermoedelijk meer schijnt te weten over de beruchte vlammenzee. Door flashbacks uit Leila’s verleden en de zoektocht van Noa, blijft het boek spannend tot aan het eind. 

Personages 

Leila is één van de belangrijkste personages in dit verhaal. Ze straalt veel warmte uit en ze heeft iets magisch en mysterieus over zich heen waardoor ze geliefd is bij vele mensen. Haar dood is dan ook ingeslagen als een bom, maar brengt ook veel twijfels. Wie was ze echt?  

Noa is een stil, onopvallend meisje – tegenpool van Leila – maar leert steeds meer voor zichzelf op te komen. Ze heeft een hart van goud en ook na Leila’s dood blijft ze trouw aan die jarenlange vriendschap en probeert ze Leila’s ware toedracht van haar overlijden boven water te krijgen. 

Samuel wil ik ook even benoemen, want hoewel hij eigenlijk alleen een directe link met Noa heeft, vind ik zijn persoonlijkheid en zijn wilskracht hartverwarmend. Het is al vrij snel duidelijk dat deze blonde jongeman geïnteresseerd is in zijn buurmeisje en het siert hem dat hij dat ook niet probeert te verbergen. Zelfs Noa’s ouders doen een koppelpoging die warempel blijkt te werken. 

Conclusie 

Vlam is een verhaal dat eigenlijk alle ingrediënten bevat voor een goede young adult. Het heeft pit, het heeft spanning en ook liefde en vriendschap spelen een belangrijk rol. Een boek dat zo geschreven is dat ik het niet meer weg wil leggen, verdient van mij 5 sterren.  

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Auteur foto

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.