Logo-youngadults-site

Recensie: X-scape – Michael Sels

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
X-scape

Begin deze maand verscheen het nieuwste boek van Michael Sels bij uitgeverij Pelckmans. Hij debuteerde in 2018 met de Young Adult De afspraak en vorig jaar verscheen het jeugdboek Een doodgewone jongen. In oktober verschijnt het vervolg op Een doodgewone jongen met als titel Het spel is uit. Na het lezen van de achterflap van X-scape was ik meteen geïntegreerd. In het boek volgen we namelijk vijf mensen die wakker worden op een onbekende, pikdonkere plek met elk een polsband aan. De vraag die je gedurende het hele verhaal op het puntje van je stoel doet zitten: wat is er in hemelsnaam aan de hand en waarom zijn juist zij samengebracht?

Personages

We maken eerst en vooral kennis met Amber, die erg verlegen is en op zoek is naar zichzelf. Daarna maken we in een snel tempo ook nog kennis met de andere vier onbekenden die hetzelfde lot ondergaan. Zo leren we onder andere Monica, G, Alain en Kay kennen. Elk personage heeft een uniek karakter, al krijgen de personages door het beperkt aantal pagina’s maar weinig mogelijkheid om zich te ontwikkelen waardoor de karakters vrij stereotiep blijven. Al draait dit verhaal voornamelijk wel rond de spanning en het avontuur dan om de ontwikkeling van de personages.

Opbouw

Het verhaal is samengesteld uit fragmenten uit de onbekende plek en flashbacks waardoor je de personages beter leert kennen en ontdekt wat ze met elkaar gemeen hebben. Persoonlijk vond ik dat de flashbacks die er tussen kwamen het verhaal wat uit het tempo brachten. In het begin snapte ik ook het nut van die delen niet zo goed. Pas in de laatste pagina’s ontdek je hoe de vork in de steel zit en wat de functie van die flashbacks was.

Conclusie

X-scape is een kort avontuur over vijf onbekenden die samengebracht worden op een onbekende plek. Door middel van flashbacks en de spannende slotscènes ontdek je wat er aan de hand is en waarom juist zij zijn samengebracht. Door het beperkt aantal pagina’s komt het concept niet helemaal tot zijn recht. Wel denk ik dat dit boek beginnende Young Adult lezers zal aanspreken om wat vaker een boek op te pakken. Het is daarnaast ook nog eens een erg dun boek dat je in een mum van tijd uitgelezen hebt. Van mij krijgt het boek drie sterren.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Liana Eelen

Liana Eelen

Liana Eelen zweeft al 22 jaar rond op deze aardbol en komt uit een klein dorpje in België. Ze studeerde Toegepaste Economische Wetenschappen: Economisch Beleid en werkt intussen bij de overheid. In haar vrije tijd houdt ze ervan om boeken – voornamelijk young adults – te verslinden. Ze vond haar liefde voor boeken na het lezen van Een weeffout in onze sterren. Haar passie voor boeken deelt ze graag online en offline.

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.