Logo-youngadults-site

Recensie: Dief van de nacht – Holly Black

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

De Limited Edition van het nieuwe boek van Holly Black is je waarschijnlijk niet ontgaan op sociale media. Het adult-debuut van de auteur is een echte eyecatcher met de gouden glitters op de kaft. Maar is het verhaal ook net zo fonkelend als de buitenkant van het boek?

Je zal maar leven in een wereld waar een schaduw meer is als een zwijgzame volgeling. Een wereld waarin schaduwen een status van macht en rijkdom zijn. Een wereld waarin schaduwen hun eigen plannen kunnen trekken. Dit is een wereld waar niets is wat het lijkt. En dit weet Charlie Hall, dief en chanteur, maar al te goed. Ze is barvrouw van beroep, maar houdt zich na werktijden bezig met verscheidene duistere zaakjes.

Charlie woont samen met haar vriend Vince. Hoewel Vince geen schaduw lijkt te hebben, doet Charlie alsof er niets mis is. Terwijl haar zusje Posey haar wel hiervoor waarschuwt… Als Charlie in een zoektocht naar een bijzonder boek rolt komen er meer dingen aan het licht dan haar lief is. En als er nog een moordzaak bij komt kijken, wordt alles in Charlies leven wel heel gecompliceerd.

Foto: Jasmijn Funk

Toen bekend werd dat Holly Black uitkwam met haar eerste adult-boek was ik meteen benieuwd! De beschrijving van het verhaal klonk ontzettend gaaf en met deze prachtige uitgave erbij moest ik deze wel in mijn kast hebben staan. Helaas heeft het verhaal zelf niet helemaal de verwachtingen waargemaakt.

Als eerste had ik moeite met alle personages in dit boek. Hoewel Charlie Hall een heerlijk badass karakter heeft, voelen al haar acties vrij onbezonnen aan. Er zit geen reden achter waarom ze op gevaarlijke missies gaat, waardoor het soms een klein beetje ongeloofwaardig aan doet voelen. Daarbij vond ik alle bij-personages op elkaar lijken. Doordat er geen duidelijke omschrijvingen waren, in bijvoorbeeld trekjes of uiterlijk, haalde ik veel namen door elkaar en was ik op een gegeven moment de draad een beetje kwijt.

Sowieso had ik het idee dat de verhaallijn niet de diepte in ging. Het plot kwam heel traag op gang, en sprake van een diepgaand verhaal was er sowieso niet. Alles bleef heel erg aan de oppervlakte, wat super jammer is aangezien Black dit zo perfect uitwerkte in onder andere het boek De wrede prins

Daarbij vond ik het magische systeem van de schaduwen super ingewikkeld en verwarrend, waardoor ik vaak ook in de war was met wat er nou gebeurde en wat iets nou was. Ik vind dit persoonlijk nog wel het meest jammer, want er zat zo veel potentie in deze magische schaduwen! Wellicht een uitleg vooraf over de wereld had wonderen gedaan, zoals we dat in andere fantasy-boeken wel eens tegenkomen.

Hoewel ik het verhaal dus lastig te volgen vond en de karakters naar mijn mening beter uitgewerkt konden worden, moet ik natuurlijk nog wel even benoemen dat Black haar talent voor schrijven wel weer prachtig naar voren komt. Alle details komen mooi uit de verf, zoals we van haar gewend zijn. En ik moet het nog even één keer benoemen, maar deze Limited Edition is wel echt één van de mooiste boeken uit mijn collectie.

Conclusie

Ik zou dit boek heel graag heel positief recenseren, maar ik kan alleen maar concluderen dat ik een beetje teleurgesteld was toen ik de laatste bladzijde omsloeg. Het boek eindigde ook met een cliffhanger, maar of dit mij overtuigt om het tweede deel ook op te gaan pakken? Ik weet het nog niet. 

Hoe heb jij dit verhaal ervaren?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Jasmijn Funk

Jasmijn Funk

Jasmijn Funk (19) is, naast een fulltime boekenworm, studente Journalistiek in Tilburg. Ze heeft passie voor alles wat met woorden te maken heeft, of het nou over lezen of schrijven gaat. Verder is ze altijd bezig met muziek, dans en paarden.

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.