Logo-youngadults-site

Recensie: De rest van ons leven – Els Beerten

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Het nieuwste boek van Els Beerten kwam na zes jaar wachten in maart uit. Els Beerten is bekend van het veel bekroonde boek Allemaal willen we de hemel en Een mens is genoeg. Net zoals de twee vorige boeken is de rest van ons leven ook een historische roman.

Het verhaal

De rest van ons leven vertelt het verhaal van Fredo Santoro die nog maar een paar maanden oud is als de Eerste Wereldoorlog uitbreekt en zijn moeder sterft aan de Spaanse griep. Als de Eerste Wereldoorlog voorbij is, verhuist hij met zijn vader naar Engeland. Daar leven ze samen een goed leven in een omgeving waar veel Italianen wonen. Ze integreren zich zo goed mogelijk en leven er een kappersbestaan.

Wanneer de Tweede Wereldoorlog uitbreekt en Mussolini de kant van Duitsland kiest, verandert de stemming in Engeland. De Italianen die er wonen worden verdacht en de regering kiest ervoor om de Italiaanse mannen te deporteren. Zo wordt Fredo’s vader opgepakt, Fredo weet te ontkomen.

Na de oorlog verhuist Fredo terug naar Italië met een vriend. Daar leeft hij in het gezin van zijn vriend, zijn vrouw, zoon Vito en schoonzus Carlotta. Hij heeft moeite met zich helemaal thuis te voelen in Italië ondanks dat hij wel een Italiaan is. Hij krijgt te maken met moeilijkheden zoals armoede, familiegeheimen en oordelen van anderen.

Mening

Als je de achterflap leest dan denk je meteen dat het verhaal zich tijdens de Tweede Wereldoorlog zal afspelen. Dat is echter niet zo. Het is maar een klein stukje van het boek dat zich in die tijd afspeelt. Het grootste deel speelt zich na Wereldoorlog Twee af en laat zien hoe de mensen hun leven terug moeten opbouwen en hoe moeilijk het is om met de gevolgen van oorlog te leven.

Vertelperspectief

In het begin lees je vanuit het perspectief van Fredo, die op dat moment nog een kleine jongen is. Dat zorgt ervoor dat het korte hoofdstukken zijn met niet al te moeilijke woorden en geen erg lange zinnen. Naarmate Fredo ouder wordt, worden de hoofdstukken af en toe wat langer. Toch blijven ze zeer vlot lezen en zijn ze nog steeds relatief kort.

Ik zat zelf niet helemaal in het verhaal doordat er ook in het midden van het verhaal van vertelperspectief veranderd wordt. Dan lezen we opeens vanuit Vittorio. Op deze manier gaat Beerten terug naar een kinderlijk perspectief. Deze verandering kwam voor mij een beetje onverwacht en was onnodig. Het laat wel zien hoe ook Vittorio op dezelfde moeilijkheden stoot als Fredo. Zo moet Vittorio zijn ouders ook missen, omdat die naar België zijn verhuisd. De switch maakte het voor mij niet gemakkelijker om in het verhaal te komen.

Personages

Het hoofdpersonage is Fredo, maar er zijn nog andere personages die ook heel belangrijk zijn, zoals Vittorio. Aangezien het een coming-of-age-verhaal is, maakt Fredo een aanzienlijke evolutie door. We zien eigenlijk hoe hij met de gevolgen van de oorlog moet leven.

Conclusie

De rest van ons leven is een historische roman die zich vooral na de Tweede Wereldoorlog afspeelt. Voor mij wat minder weggelegd, maar wel een belangrijke roman waarin de Italianen centraal staan. Het leest zeer vlot door de korte hoofdstukken en de schrijfstijl.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Livia Peeters

Livia Peeters

Livia Peeters (28) woont in Berchem in België. Ze is leerkracht Nederlands in de eerste graad in een school in Brussel. In haar vrije tijd is ze enorm graag bezig met boeken lezen, vooral YA.

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.