Logo-youngadults-site

Boeken met personages met chronische ziektes

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Chronische ziektes: ze krijgen niet altijd genoeg aandacht en het is dan ook belangrijk dat er, dankzij boeken, meer aandacht aan gegeven wordt. In dit artikel sommen we de leukste, mooiste en ontroerendste boeken met personages met chronische ziektes.

Wie ik gisteren was

Wie ik gisteren was - chronische ziektes

Als Yara te horen krijgt dat ze lijdt aan CVS (chronisch vermoeidheidssyndroom), weigert ze zich daar zomaar bij neer te leggen. Ze is zeventien, ze wil niet ziek zijn, en al helemaal niet chronisch.

Haar ouders, haar broertje Corey en zus Tessa proberen haar te helpen, maar Yara laat niemand toe. In plaats daarvan verliest ze zichzelf in Evol, een hyperrealistisch spel waarin je zelf de hoofdrol speelt. In deze virtuele wereld is Yara niet ziek en kan ze zijn wie ze wil zijn. Ze ontmoet er de knappe Amir, met wie ze op zoek gaat naar de oplossing voor de mysterieuze rook die de stad en haar inwoners bedreigt. Stukje bij beetje raakt Yara meer en meer betrokken bij de gebeurtenissen in de stad.

In het echte leven ontmoet ze Finn, die haar uit de virtuele wereld probeert te trekken en haar in wil laten zien dat ze ook met CVS een leuk leven kan hebben.

Terwijl Yara’s familie en vrienden zich zorgen maken om haar gezondheid, kiest Yara ervoor om zich te blijven verliezen in deze alternatieve werkelijkheid. Zal ze uiteindelijk nog terug willen keren naar de realiteit?

Liefde van A tot Z

Liefde van A tot Z - chronische ziektes

Zaynebs docent blijft zijn klas er maar aan herinneren hoe ‘slecht’ moslims zijn. Zayneb, de enige moslim in de klas, is niet slecht. Ze is kwaad. Als ze geschorst wordt omdat ze haar docent erop aanspreekt vertrekt Zayneb naar het huis van haar tante in Doha, Qatar. Ze voelt zich schuldig omdat ze ook haar vrienden in de problemen heeft gebracht en besluit dat ze een nieuwe, ‘aardige’ versie van zichzelf zal zijn hier, waar niemand haar nog kent.

Adam is pas gediagnostiseerd met multiple sclerosis. Hij gaat niet meer naar school. Hij probeert de herinnering aan zijn moeder levend te houden voor zijn kleine zusje. Adam probeert ook om zijn diagnose geheim te houden voor zijn rouwende vader.

Allebei doen ze zich anders voor dan ze zijn, totdat er een wonder en iets onmogelijks gebeurt: Adam en Zayneb ontmoeten elkaar. 

Sneeuw in september

Sneeuw in september - chronische ziektes

Kort na haar negentiende verjaardag krijgt Jutta van haar reumatoloog te horen dat ze nooit zal kunnen werken, trouwen of kinderen krijgen. Het nieuws komt aan als een mokerslag, maar toch is Jutta vastberaden om zichzelf te genezen. Ze stort zich op een wild parcours van experimentele middelen, terwijl alsmaar sterker het besef in haar groeit dat de gewrichtspijnen een diepere wortel hebben. Net wanneer ze de strijd aangaat met de demonen uit het verleden, zet haar beste vriendin en lotgenote Maud haar genezingsproces op de helling door voor euthanasie te kiezen. En dan is er ook nog Tibo, de ex van Maud, die troost zoekt bij Jutta. Terwijl Maud de dagen tot haar verlossing aftelt, moet Jutta afstand nemen van haar vriendin om zelf niet ten onder te gaan. Hoe moet ze zichzelf zien als ze geen lotgenote meer heeft om zich aan te spiegelen?

Girl Online

Girl Online - chronische ziektes

Penny heeft een geheim: onder de alias Girl Online blogt ze over schooldrama’s, jongens, haar rare, chaotische familie en de paniekaanvallen die ze sinds kort heeft. Wanneer alles alleen maar slechter lijkt te gaan, stuurt haar familie haar naar New York. Daar ontmoet ze de knappe en gitaar tokkelende Noah. Penny wordt verliefd en natuurlijk houdt ze elke ontwikkeling bij op haar blog. Maar Noah heeft ook een geheim, een geheim dat Penny’s dekmantel in gevaar brengt. En erger nog: ook haar belangrijkste vriendschap komt hierdoor op het spel te staan.

Vijf stappen van jou

Vijf stappen van jou

Stella Grant houdt ervan om controle te hebben. Om haar taaislijmziekte te beheersen en de mogelijkheid van longtransplantatie te behouden, moet Stella zes stappen afstand houden met alles en iedereen. Het enige waar Will Newman controle over wil hebben, is het verlaten van het ziekenhuis. Binnenkort wordt hij achttien en kan hij alle apparaten loskoppelen en de wereld zien.

Will is precies waar Stella van weg moet blijven. Als hij alleen al op haar ademt, zou ze haar plek op de transplantatielijst kwijt kunnen raken. Een van hen zou zelfs kunnen sterven. Afstand: zes stappen. Geen uitzonderingen. Maar plotseling voelt zes stappen niet aan als veiligheid. Het voelt als een straf.

Wat als ze een klein stukje van de ruimte konden stelen die hun kapotte longen van hen hebben gestolen? Zou vijf stappen uit elkaar echt zo gevaarlijk zijn als het ervoor zorgt dat hun hart stopt met breken?

Alles wat je lief is

Alles wat je lief is

Madeline is allergisch voor de wereld. Zo allergisch dat ze al zeventien jaar niet buiten is geweest. De enige mensen die ze te zien krijgt, zijn haar moeder en verpleegster Carla. Madeline verdrijft de tijd met lezen en het schrijven van ‘spoilende’ boekbesprekingen. Tot er een nieuwe jongen naast haar komt wonen, met ogen in de kleur van de Atlantische oceaan: Olly. Hun vriendschap begint online, maar al gauw is dat niet meer genoeg…

Alles wat je lief is gaat over het verlangen naar het onbereikbare, en over alles wat we op het spel zetten voor de liefde.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Liana Eelen

Liana Eelen

Liana Eelen zweeft al 22 jaar rond op deze aardbol en komt uit een klein dorpje in België. Ze studeerde Toegepaste Economische Wetenschappen: Economisch Beleid en werkt intussen bij de overheid. In haar vrije tijd houdt ze ervan om boeken – voornamelijk young adults – te verslinden. Ze vond haar liefde voor boeken na het lezen van Een weeffout in onze sterren. Haar passie voor boeken deelt ze graag online en offline.

Gerelateerde artikelen

– gesponsord boek –

Volg ons

SCHRIJF JE IN! - Maak elke maand kans op leuke boekenprijzen

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.