Logo-youngadults-site

Boeken met blinde en slechtziende personages

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Het is vandaag de dag van de Witte Stok, waarop aandacht gevraagd wordt voor mensen die blind of slechtziend zijn. Aangezien ook wij aandacht willen besteden aan deze dag, zochten we voor jullie enkele boeken uit waarin minstens één van de personages blind of slechtziend is. Helaas vonden we niet veel Nederlandstalige boeken, maar hopelijk komt daar verandering in.

De geur van groen

De geur van groen - blind hoofdpersonage

Een boek waar we meteen aan moesten denken is De geur van groen, het debuut van Pamela Sharon. Raaf is zestien jaar, ze houdt van verhalen en ze is dol op haar beste vriendin May-Lin. Ze is dan wel blind, maar gelukkig heeft ze haar beste vriendin die gaar vertelt hoe kleuren ruiken en voelen. Dan gebeurt er op een dag iets wat Raafs leven op zijn kop zet en alle kleuren laat verdwijnen. In een wereld die niet alleen haar kleur maar ook haar glans kwijt is, moet Raaf haar eigen weg zien te vinden.

Wat jij niet ziet

Wat jij niet ziet - blind hoofdpersonage

Wat jij niet ziet gaat over de 15-jarige Parker Grant. Hij is blind, maar dat weerhoudt haar er niet van om dwars door mensen heen te kijken. Ze heeft een paar duidelijke regels in het leven geroepen. De belangrijkste: maak geen misbruik van haar blindheid. Verraad is onvergeeflijk – een tweede kans krijg je niet. Als haar oude crush Scott Kilpatrick plotseling op haar nieuwe school opduikt, kan Parker maar op één manier reageren: hem ijskoud negeren. Maar het verleden ontwijken blijkt onmogelijk, en hoe meer Parker leert over wat er écht gebeurd is – zowel met Scott als met haar vader – hoe meer ze zich afvraagt of de dingen wel altijd zijn zoals ze lijken.

Sterker dan elk afscheid

Sterker dan elk afscheid

Na De bijzondere woorden van Gioia werd een nieuw boek van de bekende Italiaanse schrijver Enrico Galiano vertaald. Michele was ooit een veelbelovende keeper, maar door een auto-ongeluk moet hij nu zijn weg zoeken met een blindenstok. Hij ontmoet op zijn dagelijkse treinrit de 17-jarige Nina die hoogsensitief is. Sinds haar vader overleed, woont ze alleen met haar strenge moeder. Op een dag verbreekt Nina opeens al het contact en Michele is radeloos. Terwijl Nina in een tattooshop een tattoo laat zetten, vertelt ze aan Flo, de oudere, ruige eigenaar, over de ontmoeting. Al snel ontdekt Flo dat Nina iets achterhoudt.

Een weeffout in onze sterren

Een weeffout in onze sterren - blind bijpersonage

Een weeffout in onze sterren kan niet ontbreken in dit lijstje. In dit boek is het niet het hoofdpersonage dat blind of slechtziend is, maar één van de bijpersonages in het boek. Het welbekende boek, dat ook verfilmd werd, vertelt het verhaal van Hazel die kanker heeft en op een bijeenkomst Gus tegenkomt. Gus’ heeft kanker overleefd en komt samen met zijn vriend Isaac die aan oogkanker lijdt naar de bijeenkomst.

Cress

Cress - Marissa Meyer | 9789020678925 | Standaard Boekhandel

Dit derde deel in de bekende The Lunar Chronicles-reeks volgt de verhaallijn van Rapunzel. Dit boek staat in dit lijstje omdat de prins (tijdelijk) blind wordt, net zoals in het echte sprookje. Aangezien ik niet wil spoilen, plaats ik hier geen samenvatting.

Girl, Stolen

Girl, Stolen (Girl, Stolen #1)

De zestienjarige Cheyenne is in de auto aan het slapen wanneer de auto wordt gestolen. Ze wordt ontvoerd door Griffin, die helemaal niet de bedoeling had om haar te kidnappen. Wanneer hij merkt dat ze niet alleen een ernstige longontsteking heeft, maar dat ze ook blind is, weet hij niet meer wat te doen. Wanneer zijn vader erachter komt dat Cheyenne’s vader de baas is van een belangrijke vereniging verandert alles opeens. Nu heeft Griffin een reden om haar bij zich te houden.

She is not invisible

She Is Not Invisible

De vader van Laureth heeft haar geleerd om uit te kijken naar terugkerende gebeurtenissen, patronen en cijfers. Als hij vermist wordt terwijl ze onderzoek doet naar toeval voor een nieuw boek, vliegen Laureth en haar jongere broer van Londen naar New York en moeten ze een reeks cryptische berichten ontrafelen om hem te vinden. De complicatie: Laureth is blind. Afhankelijk van haar andere zintuigen en van haar broer om te overleven, ontdekt Laureth dat het redden van haar vader al haar vaardigheid vereist om de buitengewone en soms gevaarlijke verbindingen te ontdekken in een wereld vol duisternis.

Love and First Sight

Love and First Sight

Op zijn eerste dag op een nieuwe school betastte de blinde zestienjarige Will Porter per ongeluk een meisje op de trap, ging op een andere leerling in de kantine zitten en joeg een klasgenoot op de een of andere manier tot tranen toe. Het kan alleen maar beter gaan, toch? Terwijl Will zijn evenwicht begint te vinden, wordt hij verliefd op Cecily. En ondanks zijn angst dat het hebben van een vriendin hem afhankelijk zal maken van iemand die kan zien, groeien ze steeds dichterbij. Dan doet zich een ongekende kans voor: een experimentele operatie die Will voor het eerst in zijn leven een gezichtsvermogen zou kunnen geven. Maar leren zien is moeilijker dan Will ooit had gedacht, en hij ontdekt al snel dat de ziende wereld geheimen heeft bewaard. Het blijkt dat Cecily niet voldoet aan de traditionele definities van schoonheid – sterker nog, alles wat hij over haar uiterlijk had gehoord, was een leugen die door hun zogenaamde vrienden was bedacht om ze samen te krijgen. Maakt het uit hoe Cecily eruitziet? Nee niet echt. Maar waarom voelt Will zich dan zo verraden?

Kennen jullie nog andere boeken met blinde of slechtziende personages?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Liana Eelen

Liana Eelen

Liana Eelen zweeft al 22 jaar rond op deze aardbol en komt uit een klein dorpje in België. Ze studeerde Toegepaste Economische Wetenschappen: Economisch Beleid en werkt intussen bij de overheid. In haar vrije tijd houdt ze ervan om boeken – voornamelijk young adults – te verslinden. Ze vond haar liefde voor boeken na het lezen van Een weeffout in onze sterren. Haar passie voor boeken deelt ze graag online en offline.

Gerelateerde artikelen

– gesponsord boek –

Volg ons

SCHRIJF JE IN! - Maak elke maand kans op leuke boekenprijzen

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.