Logo-youngadults-site

Recensie: Nodig van Joelle Charbonneau

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

‘Niemand krijgt iets voor niets. We zouden allemaal beter moeten weten,’ luidt de cover van Nodig. En Nodig weet precies hoe het ervoor zorgt, dat we doen wat het wil. Als je eenmaal akkoord gaat met de voorwaarden, ben jij verantwoordelijk voor de daden waarvan je niet eens wist dat je ze pleegde, maar je krijgt wel dat wat je nodig zei te hebben. Was dat het waard?

Samenvatting
Kaylee is koortsachtig op zoek naar een nieuwe nier voor haar broertje. Haar vader zou een perfecte match zijn, maar die is met de noorderzon vertrokken. Mams doet volgens Kaylee weinig, dus probeert ze alles wat ze zich kan bedenken. Het is een hopeloze zoektocht. Tot Nodig op haar scherm verschijnt en haar vraagt wat ze echt nodig heeft.
Het platform Nodig begint heel onschuldig, met tegenprestaties als vrienden uitnodigen. Binnen no-time is de hele school actief. Als niemand meer uit te nodigen is, beginnen de opdrachten van Nodig te veranderen. Ze lijken heel onschuldig, tot de eerste slachtoffers vallen.
Kaylee heeft het gevoel dat zij de enige is die het ziet. Als ze de politie probeert te waarschuwen, keert Nodig zich tegen haar. Ze is gevangen in een tweestrijd: gaat ze voor de levensreddende nier of bewijst ze haar onschuld in de chaos die haar aanwijst als boosdoener?

Onverwacht goed boek
Bij dit boek was ik een beetje bevooroordeeld. Ik had namelijk het idee dat het erop gericht zou zijn de personages voor gek te zetten en daar houd ik totaal niet van. Gelukkig neemt Nodig een hele andere wending. Het is nog steeds tenenkrommend, omdat je aanvoelt dat het vreselijk mis zal gaan, maar dat is de spanning die dit boek meeslepend maakt.
Wat dit boek voor mij goed maakte, was het proces waarbij langzaam iedereen werd ingepalmd om alles te doen wat Nodig van hen vroeg. Het zijn steeds kleine dingen die onschuldig ogen of een ‘is je eigen schuld’ gevoel oproepen bij de uitvoerders van de opdracht. Plus alles gebeurt anoniem, niemand die erachter komt. Nodig is als een sluipmoordenaar die opeens zijn slag slaat.

Overdosis personages
Om een beeld te vormen van Nodig, zijn er heel wat personages die aan bod komen. Enerzijds schept het een beeld van de naïviteit van de tieners (ik wil iets hebben, dus als Nodig me vraagt mijn vaders medische gegevens online te delen, dan doe ik dat), anderzijds voedt het jongeren om slechte dingen te doen.
Omdat er best veel personages zijn en de meeste maar één à twee hoofdstukken hebben, was het voor mij moeilijk om te volgen wie wat had gevraagd en welke opdrachten bij wie hoorde. Wellicht was die verwardheid wel de bedoeling natuurlijk, want zo ervaarde Kaylee het immers ook. Maar het gaf me niet de mogelijkheid om een gezicht bij hen te creëren.

Losse eindjes
Omdat Kaylee de meest bizarre dingen heeft gedaan om een donornier te vinden, vertrouwt haar moeder haar niet meer. Bovenal is haar zieke broertje voor haar moeder belangrijker dan Kaylee ooit zal zijn. Het was hartverscheurend om te lezen, hoe die relatie steeds verder afbrokkelt.
Aan het einde van het boek is er een mogelijkheid om het uit te spreken, maar er kwam helemaal niets. Geen herenigingsknuffel en ook geen woeste uitbarsting van Kaylee om haar recht te behalen. Het voelde wat kaal en onaf. Een gemiste kans wat mij betreft, omdat er eerder in het verhaal constant heel veel aandacht is voor de gebroken relatie tussen moeder en dochter.
Wat ik ook jammer vond, was dat het einde een beetje half was en snel ging. Je leeft helemaal naar de ontknoping toe en je hebt allerlei scenario’s in je hoofd over waarom Nodig bestaat en waarom het doet wat het doet, wie er achter zit, etc. Als het moment dan daar is, krijg je een halve toelichting. Het beantwoordt de eerste vragen, maar aan het einde ga je je vooral afvragen, ja maar waarom dan? Wat was het doel? Dat was best wel een domper, omdat het hele boek daar eigenlijk om draaide. Wellicht komt er nog een deel twee; het einde leent zich er wel enigszins voor.

Conclusie
Spannend boek dat laat zien hoe gemakkelijk het is om een groep in je macht te hebben, maar jammer van het ‘halve einde gevoel’ dat achterblijft.

Waardering: 3/5 sterren

Disclaimer
De recensent ontving hiervoor een gratis leesexemplaar van de uitgeverij Karakter Uitgevers in ruil voor een eerlijke recensie.

Gegevens boek
Titel: Nodig | Auteur: Joelle Charbonneau | ISBN: 978 90 452 1024 7 | Datum van verschijnen: februari 2016 | Uitgeverij: Karakter Uitgevers

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Maaike

Maaike

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.