Logo-youngadults-site

Recensie: ‘De nachtuilen’ van Jeroen van Unen

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Denachtuilen

Waanzinnig uitgewerkte magie, maar met personages die helaas niet volledig weten te overtuigen.

Samenvatting

De 16-jarige Tobias Durana stapt in het vliegtuig om in Engeland een uitwisselingsprogramma te volgen. Maar in plaats van naar Londen vliegt hij naar een plek waar hij nog nooit van heeft gehoord: de Denari-eilanden. Hij ontmoet daar de excentrieke Rika, die hem vertelt dat zijn ouders vroeger van de eilanden zijn weggevlucht, al weet niemand waarom. Intussen gelooft Louis Vega, de leider van de eilanden, dat Tobias een oeroude magische strijd kan oplossen en dwingt hem tot een loodzware training. Maar heeft Vega wel het beste met hem voor? En wat wil Tobias zelf?

Moeizame start

Doordat er op de cover wordt gezegd dat het boek zal openen met een knal, had ik hier misschien iets te hoge verwachtingen van. Ja,die knal was er. Letterlijk. Maar het was niet op zo’n manier dat ik meteen vol spanning en verwachting naar het puntje van mijn stoel kroop.
De eerste helft van het verhaal vond ik niet overtuigend. Er gebeuren heel veel dingen “stom toevallig” en Tobias laat het allemaal maar gelaten over zich heen komen. Dat was iets wat ik ontzettend jammer vond, hij stelt geen vragen, maar gelooft eigenlijk alles wat hij te horen krijgt en neemt het voor waar aan. En dat hij praktisch wordt ontvoerd naar een onbekend eiland, vol met onbekende mensen en dat zijn ouders altijd tegen hem gelogen hebben? Ook dat vindt hij niet raar of vervelend.

Kortom, het verhaal kwam nogal moeizaam op gang. Toch vond ik het niet alleen maar vervelend om te lezen, want de schrijver heeft zeker ook heel veel  goede dingen gedaan.

Modern en magisch

Klinkt als een rare combinatie, vind je niet? Toch heeft van Unen dit wel heel goed weten te combineren. Het is overduidelijk dat het verhaal zich in het heden afspeelt, alle technologie van nu bestaat (bijvoorbeeld de vliegtuigen en de mobieltjes), maar daarnaast bestaat er ook de magie. En vooral die magie vind ik in De nachtuilen ontzettend goed en realistisch uitgewerkt.
Waar de personage en hun beweegredenen soms wat oppervlakkig en onduidelijk waren, heeft de magie in dit verhaal een hele duidelijke structuur. Er zijn regels en ook de manier waarop de magie werkt is zeer creatief en geloofwaardig beschreven. Het zou zomaar waar kunnen zijn.

Conclusie: Ik heb gemengde gevoelens over dit boek. Het begint wat rommelig, waarna het interessant wordt. Hierna zakt de spanning echter weer weg, om op het laatst toch nog even te pieken. Het verhaal is absoluut niet slecht en heeft heel veel leuke en goede elementen. Wat voor mij echter een minpunt was, was dat ik me als lezer niet goed kon identificeren met de personages. Toch ben ik wel nieuwsgierig geworden naar het vervolg dat ik 2016 uit moet komen.

Waardering: 3/5

De recensent ontving hiervoor een gratis leesexemplaar van de uitgeverij in ruil voor een eerlijke recensie. 

Titel: De nachtuilen | Auteur: Jeroen van Unen | ISBN: 9789024569397 | Aantal pagina’s: 384 | Datum van verschijnen: oktober 2015 | Uitgeverij: Luitingh – Sijthoff

 

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Eline van den Berg

Eline van den Berg

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.