Logo-youngadults-site

Recensie: ‘Oog om Oog’ van Buddy Tegenbosch

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
oogomoog

oogomoogEen boek getiteld Oog om Oog klinkt als een boek waarin gevochten wordt op leven en dood. Alles wat ik hoorde over dit tweede boek van schrijver Buddy Tegenbosch is meer dan positief. Vol goede moed begon ik aan deze young adult thriller die volop geprezen werd: verbaas me maar, Buddy!

Samenvatting

Komt het met mijn studie wel goed, ondanks dat ik sinds de basisschool word gepest? Dat vraagt Jaap-Jan zich af.

Op zijn achttiende begint hij vol goede moed aan zijn studie psychologie, ervan overtuigd dat het hem deze keer gaat lukken om niet meer vanaf de zijlijn toe te kijken. Sinds de basisschool hoort hij er niet bij door Ivar en zijn wrede pesterijen.

Onverwacht snel lukt het Jaap-Jan om vrienden te maken, een kamer te regelen en een baan te krijgen. Alles loopt op rolletjes, maar dan kruist Ivar weer zijn pad…

Uit het leven gegrepen

Een realistisch boek met een duidelijke, herkenbare boodschap voor jongeren die gepest worden. Jaap-Jan kropt zijn verleden op en laat de pesterijen in zijn basisschooltijd toe. Maar als hij op de hogeschool merkt dat het ook anders kan, neemt hij de touwtjes in handen.

Ik zat meteen goed in het verhaal: wat een begin, zeg! Ik-personage Jaap-Jan had me meteen te pakken en hield mijn aandacht goed vast. De schrijfstijl leest erg prettig, Buddy schrijft kort maar krachtig. Je ziet het echt voor je, je voelt het, je belééft het verhaal.

De personages maken het boek levensecht, een erg groot pluspunt. Het verhaal voelde heel realistisch aan. Ik leerde iedereen en alles zo goed kennen, dat het leek alsof ik naast een vertellende Jaap-Jan zat. Er is sprake van veel karakterontwikkeling en de gebeurtenissen houden het verhaal interessant. Dat alles is zeer goed opgebouwd. Buddy verklapt niet alles en laat genoeg aan de verbeelding van de lezer over.

Opgebouwde spanning

Helaas heb ik lang moeten wachten op de beloofde spanning. Toen deel twee aanbrak, rond een pagina of 200, kwam Ivar pas in beeld. Dit boek bewees zijn thrillerkanten in het laatste deel.  

De vraag is of dat een probleem is. Ik miste de spanning niet omdat het boek ijzersterk was opgebouwd en de prettige schrijfstijl en ingenieuze personages me bezig hielden. Wel vraag ik me af welk genre Buddy voor ogen had tijdens het schrijven van Oog om Oog. Ik vind het boek namelijk niet in één categorie in te delen.

Het eerste deel voelde als contemporary, een hedendaagse jeugdroman over de dagelijkse beslommeringen van een student. Deel twee is daarentegen de thriller met échte spanning! In sneltreinaart vloog ik door het laatste deel, met name de laatste hoofdstukken. Ik voelde de druk om zo snel mogelijk meer te weten, maar tegelijkertijd wilde ik niks missen.

Conclusie: Oog om Oog is geschikt voor iedereen: Buddy Tegenbosch is van alle markten thuis! Al met al is het geen thriller met beklemmende spanning en verassend plot, zoals iedereen me deed geloven. Desondanks heeft Oog om Oog mijn verwachtingen meer dan waargemaakt. Het realistische verhaal is op alle vlakken zorgvuldig uitgewerkt: die uitwerking is de voornaamste reden om dit boek te lezen.

Waardering: 4/5 sterren

De recensent ontving een gratis leesexemplaar van de uitgeverij in ruil voor een eerlijke recensie.

Gegevens boek

Titel: Oog om Oog | Auteur: Buddy Tegenbosch | ISBN: 9789000347599 | Aantal pagina’s: 304 | Datum van verschijnen: oktober 2015 | Uitgeverij: Van Goor

 

 

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Eline van den Berg

Eline van den Berg

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.