Logo-youngadults-site

Interview met Chinouk Thijssen: ‘Na de eerste bedreiging was ik al ondergedoken’

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Chinouk Hij is van mijSchrijvers interviewen is altijd erg leuk en een beetje spannend kan ik je vertellen.
Toen mij werd gevraagd om het nieuwste boek van Chinouk Thijssen te lezen en haar te interviewen was ik zelfs nog zenuwachtiger dan anders. Want ja, ik moet bekennen: ik had nog nooit iets van haar gelezen. Wat moest ik doen als ik het boek verschrikkelijk vond?

Hij is van mij kreeg ik door de uitgever als e-book toegestuurd, waardoor ik het al kon lezen voordat het boek echt in de winkels lag. En zoals jullie laatst al in mijn recensie konden lezen had ik me voor niks zorgen gemaakt. Wat kan Chinouk Thijssen schrijven zeg!
Met behoorlijk wat minder zenuwen dan voorheen legde ik haar de volgende vragen voor.

Kun je kort iets over jezelf vertellen?
Ik ben Chinouk Thijssen, ik ben 32 en woon met mijn hondje Cosmo in een flat in Rotterdam. Naast mijn fulltimebaan als freelance redacteur schrijf ik young adult-thrillers.

Houd je zelf van lezen en zo ja, wat lees je graag?
Lezen is al zo lang als ik kan herinneren mijn grootste hobby. Zet me op een eiland met een oneindige stapel boeken en ik vermaak me wel. Ik lees vooral veel young adult-boeken, thrillers, chicklit en fantasy.

Heb je favorieten?
Favorieten vind ik moeilijk omdat dit bij mij toch continu verandert. Hoewel, een van mijn favoriete boeken is toch wel een chicklit: Aanpakken van Sophie Kinsella, omdat ik toen ik dat boek was net zo clueless kon zijn als de hoofdpersoon. En haar Shopaholic-serie, want ook daar kan ik me goed in vinden.

Wanneer wist je dat je een boek aan het schrijven was?
Goede vraag! Daar was ik eigenlijk helemaal niet mee bezig. Ik dacht dat ik een kort verhaal aan het schrijven was, dat ik in stukjes op een forum postte. Omdat daar zo enthousiast op gereageerd werd besloot ik het uiteindelijk uit te breiden, maar in eerste instantie voor mezelf. Ik had nog helemaal geen ambitie wat schrijven betreft.

Hoe en wanneer bedenk jij je verhalen?
Ik zou willen dat dit gewoon overdag kon zijn, maar omdat ik dan mijn concentratie nodig heb voor mijn werk komt dit meestal pas ’s avonds of zelfs ’s nachts, of op echt ommogelijke momenten, wanneer ik er niks mee kan doen. Wanneer ik een rustige werkdag heb werk ik mijn ideeën uit, of soms doe ik dit onderweg, zelfs in de metro.

Hij is van mij was in eerste instantie niet als Young Adult-triller geschreven, waarom heb je ervoor gekozen dit verhaal opnieuw te schrijven, maar dan met een YA-publiek voor ogen?
In eerste instantie zou Hij is van mij licht herschreven maar in dezelfde vorm bij Scelta Publishing verschijnen, maar toen ik met Blindelings een andere richting op ging, vond ik het zo stom om dat daarna terug te veranderen, terwijl ik al wist dat ik alleen nog maar YA-thrillers wilde schrijven. Toen besloot ik het verhaal compleet te herschrijven en dat was een hels karwei.

Zou je ooit nog wel eens iets anders willen schrijven, een heel ander genre?
Op dit moment denk ik van niet. Tenminste, niet wat fictie betreft. Op non-fictiegebied ben ik wel wat van plan, maar dat moet ik nog helemaal uitwerken. Ik denk dat ik in fictie mijn genre gevonden heb en heb nog heel veel in de planning staan. Niet alleen ben ik bezig met mijn zesde boek (en derde Young Adult-thriller), ook heb ik al grote verhaallijnen van de volgende drie boeken op papier staan. Ik moet alleen nog de tijd vinden om echt te schrijven…

Womanizer van Britney Spears is echt de soundtrack van dit boek. Gebruik je veel muziek tijdens het schrijven en hoe kwam je eigenlijk bij dit nummer?
Tijdens het schrijven van mijn eerste twee boeken schreef ik in stilte en ik dacht dat ik dat heerlijk vond. Totdat ik een keer vergat de radio uit te zetten en tijdens het schrijven in een flow terechtkwam die erg lang duurde. Vanaf dat moment schrijf ik met muziek op. Womanizer beschrijft het karakter van Arthur van hoe hij was voordat hij Zara leerde kennen, en zoals zijn collega’s hem nog steeds zien. Alles draait om hem en dankzij het liedje kon ik die verhaallijn verder uitwerken.

Wie is er naast Zara je favoriete personage in Hij is van mij?
Zara’s oma! Zonder twijfel. Zij zat er niet in in de originele versie, dus ze is een vers personage. Ze is zo lief en aandoenlijk en ik begon al snel gehecht aan haar te raken. Achteraf vind ik het heel raar dat ze hiervoor geen rol had. Ze hoort gewoon in Hij is van mij.

Toen je dit boek schreef, wist je toen al vanaf het begin hoe het verhaal zou gaan eindigen?
Meestal weet ik het einde van tevoren al, en nu wist ik het ook ongeveer, maar toch is het nooit exact wat ik van tevoren in gedachten had. Misschien moet dit tijdens het schrijven groeien. Het is een heftig einde, waarover ik heel even getwijfeld heb, want misschien was het wel te heftig voor een YA-publiek. Maar mijn redacteur en proeflezers waren het daar niet mee eens en zeiden dat jonge lezers meer aankunnen dan ik denk. Dus ik heb daar eigenlijk weinig aan veranderd.

Als jij in Zara’s schoenen had gestaan, hoe denk je dat jij op alle gebeurtenissen zou reageren?
Ik ben snel bang te krijgen, dus na de eerste bedreiging was ik al ondergedoken. Ook had ik direct ontslag genomen (wat kan mij die baan schelen als ik met de dood bedreigd word), in de hoop dat ik en mijn dierbaren veilig zouden blijven. Zara en ik verschillen duidelijk heel erg van elkaar.

De cover van het boek is erg gaaf geworden. Heb je hier zelf enige inspraak in gehad?
Dank je! Ik ben er echt heel blij mee. Ik heb hier heel veel inspraak in gehad. Scelta staat voor ‘keuze’ en het is bij deze uitgeverij ook echt zo dat je zelf mee mag denken. De foto voor de cover was ik zelf tegengekomen en met dat materiaal zijn Evelien van Steenis en Carmen Ploeg verdergegaan. De boektrailer sloot ook mooi aan bij de cover, alles leek ineens te kloppen.

Ben je op dit moment aan het schrijven aan een boek? 
Ik ben nu met mijn volgende Young Adult-thriller bezig. Inmiddels ben ik op de helft en ik hoop de eerste versie eind dit jaar af te ronden. Daarna ga ik beginnen aan een groter project, waar ik ook al veel zin in heb.

 

Chinouk Thijssen (1983) is auteur van young adultthrillers, freelance redacteur en social mediamarketeer. Begin dit jaar kwam haar YA-thriller Blindelings (februari 2015) uit bij Scelta Publishing. Op 25 september verschijnt bij dezelfde uitgeverij haar nieuwe thriller Hij is van mij en vindt de boekpresentatie plaats. Eindredacteur Alex is aanwezig om haar te interviewen. Heb jij na dit interview nog een vraag voor Chinouk, stel die dan hier.

chinouk-thijssen hij-is-van-mij scelta-publishing boekpresentatie

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Kim

Kim

Gerelateerde artikelen

– gesponsord boek –

Volg ons

SCHRIJF JE IN! - Maak elke maand kans op leuke boekenprijzen

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.