Logo-youngadults-site

Schrijven: Personages en hun doelen

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Ended soon

Schrijven Afb

Velen van jullie zijn vast hard aan het schrijven voor de schrijfwedstrijd van Storm Publishers (uiterste inleverdatum: 1 september 2015). Graag wil ik jullie een tip meegeven wat betreft de personages van je verhaal. Tijdens mijn studie heb ik een tijdje Storytelling gehad waar mij een handig schema werd aangeboden. Door het invullen van dit schema kan je precies zien wat er nog mist aan je karakter wat betreft zijn doel binnen het verhaal. Perfect!

Het Schema van Greimas
Het schema is het Schema van Greimas en werkt met zes in te vullen onderdelen die allemaal met elkaar in verbinding staan.

In het schema zijn drie assen te vinden. De as van krachtenspel, de as van overbrenging (of kennis) en de as van verlangen. Het klinkt nu allemaal misschien als een heel gedoe, maar geloof me, dat valt reuze mee en je hebt er erg veel aan.

Onderaan vind je de Helpende kracht, het Subject en de Tegenwerkende kracht. Bovenaan vind je de Macht, het Doel en de Begunstigde. Je kunt zelf weten waar je mee begint, maar normaal gesproken begin je met het Subject, dit is namelijk je hoofdpersonage. Echter, als je deze nog niet weet, maar je weet wel al ongeveer wat het doel moet zijn van je personage, dan kan je natuurlijk beginnen met het invullen van het doel.

SchemaVanGreimas Schrijven

Subject
Hier vul je zo duidelijk, maar beknopt, mogelijk in wat het subject (onderwerp) is van jouw verhaal. Is het een mens? Is het een dier of zelfs een object? In elk geval is dit de plek om jouw hoofdpersoon te plaatsen.

Doel
Nadat je het subject hebt ingevuld, vul je het doel in. Wat is het doel van je personage? Wees ook hier zo duidelijk maar beknopt mogelijk. Het schema is slechts een hulpje. Het is niet de bedoeling dat je hier een heel A4 uit-typt. Dat komt daarna wel.

Tegenwerkende kracht
Nadat je het personage en het doel hebt bepaald, vind ik het zelf altijd fijn om me eerst bezig te houden met de tegenwerkende kracht. Wat weerhoudt het personage ervan om zijn doel te bereiken? Dit kunnen zowel “slechteriken” zijn als een bepaalde eigenschap van het personage zelf. Een voorbeeld is: Als jouw personage befaamd YouTuber wil worden, maar ze is te onzeker om te beginnen, dan is haar onzekerheid een tegenwerkende kracht.

Helpende kracht
De helpende kracht kan wederom weer een persoon zijn, maar ook een eigenschap op zelfs een object, of een meervoud hiervan. Letterlijk álles wat jouw personage helpt zijn doel te bereiken. Denk hierbij aan de dingen die echt relevant zijn voor het verhaal. Voorbeeld: wederom het meisje dat een YouTuber wil worden. Het kan best dat haar vriend een helpende kracht is voor haar, maar als dat nóóit in het verhaal naar voren komt, of als het niet erg relevant is, dan kan je dat weg laten.

Macht
Wat zorgt er precies voor dat het doel werkelijk behaald wordt? Is er bijvoorbeeld een andere YouTuber die dit meisje te hulp schiet? Dan is zij als het ware een macht in dit verhaal. Echter kan ook doorzettingsvermogen een macht zijn. Als het maar iets relevants is voor het verhaal wat er daadwerkelijk voor kan zorgen dat het doel behaald wordt (of juist niet.)

Begunstigde
Als het doel behaald wordt, wie heeft er dan baat bij? Als ik weer het voorbeeld van het YouTube meisje er bij pak, zouden dat bijvoorbeeld de kijkers kunnen zijn. Omdat zij een nieuwe YouTuber kunnen volgen. Maar in dit geval is vooral het meisje zelf de begunstigde. Zij heeft er baat bij dat ze haar doel behaald heeft, want nu kan ze eindelijk doen wat ze altijd al had gewild.

Uiteindelijk heb je met dit schema een deel van je verhaal overzichtelijk. Wanneer je het even niet meer overziet kun je dit snel doorkijken en weet je meteen weer wat nu eigenlijk jouw idee was rondom je hoofdpersonage, zonder dat je weer de hele biografie van je personage moet doorlezen. Je kunt het schema ook gebruiken ter analyse. Klopt je verhaal nog? Of is er ergens misschien iets mis gegaan? Ben je misschien een belangrijke tegenwerkende kracht vergeten? Of heb je juist iets extra’s verzonnen?

Ik hoop dat jullie hier wat aan hebben. Heel veel succes met het schrijven van jouw verhaal! Je personages worden vast geweldig, ;).

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Caithlin

Caithlin

Gerelateerde artikelen

– gesponsord boek –

Volg ons

SCHRIJF JE IN! - Maak elke maand kans op leuke boekenprijzen

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.